pátek 22. května 2015

Heřmánkový šampon s panthenolem

Heřmánek je výbornou bylinkou, která najde uplatnění i v produktech pro vlasy. Právě jsem dodělala heřmánkový šampon a tady je. Vypadá opravdu skvěle :)



Recept na cca 300 ml

90 ml silného čaje z heřmánku
5 ml aloe extraktu
6 ml panthenolu
1 g kyseliny citronové
60 kapek cosgardu - 

Ze všeho nejdříve je třeba si vyrobit silný čaj z heřmánku, na který potřebujeme 2 lžíce sušeného heřmánku a cca 130 ml vody (něco nasáknou bylinky a něco poté samotný filtr, proto se dává více vody, než je ve skutečnosti třeba). Bylinky zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat do vychladnutí. Následně čaj přefiltrujeme.

Do misky dáme šamponový základ přidáme aloe,  panthenol a pomalu promícháme, přidáme čaj, kyselinu citronovou (raději začněte na 0,5 g a kdyžtak dokyselte) a opět  opatrně mícháme, aby jsme směs moc nenapěnili. Šampon ani moc nezřídne. Pokud by jste ho chtěli hustší, můžete použít solný roztok, ale já jsem ho tentokrát nezahušťovala.



Pokud se rozhodnete pro zahuštění, pak pro tuto jednu dávku připravíme potřebné množství rozpuštěním dvou vrchovatých čajových lžiček obyčejné kuchyňské soli ve dvou polévkových lžící vody (30 ml). Je lepší směs zahřát, sůl se rozpustí rychleji. Solný roztok cca 25 ml vlijeme do šamponu a opět pomalu mícháme. Směs zhoustne.



Nakonec přidáme konzervant. 
Hotový šampon má pH 5,5  Tak jako jiné šampony, i tento nesmí přijít do očí, protože pálí.

A etikety :) 




2 komentáře:

  1. Dobrý den, zajímalo by mě jakou má takový šampon trvanlivost? děkuji Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ho konzervujete, vydrží Vám 2--3 měsíce, jinak je lépe vyrobit malé množství, protože trvanlivost je do měsíce. Nepoužívají se silné komerční konzervanty, proto počítejte, že Vám 2 roky opravdu nevydrží :) Já šampon vždycky stačím spotřebovat.

      Vymazat