středa 29. listopadu 2017

Tělový sprchový muffin

Já vím, já vím, ten název. Ale jak by jste to pojmenovali vy? Mýdlo to v pravém slova smyslu není, tak mě nic jiného nenapadlo. Bylinky můžete samozřejmě měnit, ale je třeba je mít v pudrové nebo rozemleté formě.




Rozpis na jeden muffin

25 g Tenzid CS
25 ml vody
10 g koloidní oves
5 g drcený heřmánek
6 g bambucké máslo
30 kapek EO -volitelně, v tomto případě jsem nedávala

Mimo to budeme potřebovat plechovou formu na muffiny, váhu, misku, vodní lázeň.

Připravte se na to, že to bude tak trochu patlání :). Pokud nemáte plechovou formu na muffiny, pak si jednoduše vezměte k ruce skleničku, kterou vyložíte fresh folií (jako já :)).

Postup je docela jednoduchý, ale jak jsem psala, je to patlání. Ve vodní lázni zahřejme vodu, máslo a tenzid. Je třeba velmi zvolna, jen trochu zahřát. Tenzid se chová jako pak jako, no přemýšlím jak to nazvat, jako hustý sopel :)

Jakmile to prohnětete (stěrkou, nebo si vemte jednorázové rukavice a patlejte), přidáme smíchaný drcený heřmánek (nebo jinou bylinku) s koloidním ovsem. Pokud to nesmícháme, tak tam budou od ovsu žmolečky (ono to ve finále nevadí :)). Variantně přidáme EO. 

Hmotu, která je dost hustá, namačkáme do formy vyložené fresh folií - jde to pak lépe vyklopit. Hotový muffin necháme minimálně 2 dny na vzduchu vyschnout. Pěkně ztvrdne. 

Muffin se používá místo mýdla, kdy se jím potírá mokrá pokožka. Nejen že velmi jemně pokožku čistí, ale nijak jí nezatěžuje, díky ovsu a heřmánku o ní pečuje, jemňoučce škrabká (to ten heřmánek) a je vhodný i pro citlivou dětskou pokožku. 

No a pokud to hezky zabalíte, tak to bude pěkný dárek :)

6 komentářů:

  1. Ohledně tenzidu CS: je vhodný pro suchou kůži s akné a s lehkou stresovou atopií? Ráda bych si vyrobila nějaký nedráždivý hydratační sprchový krém asi třeba s ovsem...budu vděčná za jakoukoli radu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím si, že by byl vhodnější spíše LS - http://www.kosmetickesuroviny.cz/Tenzid-LS-d672.htm
      Sprchový krém budu vyrábět, určitě ho dím buď na blog, tak přímo na stránky http://www.kosmetickesuroviny.cz/Vyrobte-si-DIY-navody-c29_0_1.htm

      Vymazat
  2. Ještě jeden hloupý dotaz: je nutné vaše tenzidy CS a LS používat ve směsi tenzidů a s čím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není třeba je používat s ostatními. I samy o sobě mají čistící schopnost. Šmír asi neumyjí, na ten je třeba silnější suroviny ale na šetrné mytí stačí.

      Vymazat
  3. Velmi děkuji za odpověď. Bude tento tenzid fungovat a pěnit sám o době nebo je třeba ho kombinovat s dalšími tenzidy, např neionizujícími nebo amfoterními?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jemně pění sám o sobě, ale pěnivost nevypovídá nic o čistící schopnosti :)

      Vymazat