čtvrtek 7. května 2015

Detoxikační mýdlo

Pokud máme doma mýdlovou hmotu určenou pro tavení, můžeme si vyrobit mýdlo, jehož složky mají detoxikační účinky. Jeho výroba je natolik jednoduchá, že můžeme zapojit i naše ratolesti. To mýdlo je ale určené pro vás :)

Recept na 2 malá mýdla

125 g mýdlové hmoty (můžete zakoupit zde)
2 vrchovaté lžičky epsomské soli
10 kapek EO rozmarýna
10 kapek EO jalovec
10 kapek EO citron

Mimo to budete potřebovat:
misku na tavení hmoty
lžičku :)
silikonovou formu (můžete zakoupit zde)


Celá výroba je velmi jednoduchá.
Mýdlovou hmotu rozkrájíme, vložíme do misky nebo do jiné nádoby, která buď snese vodní lázeň, nebo mikrovlnku. Pokud k tavení použijeme mikrovlnnou troubu, je třeba snížit její výkon a hmotu kontrolovat po 20 vteřinách. Hmota se totiž nesmí přehřát, protože potom se z ní vylučuje glycerín, který po několika dnech vytvoří kapičky na povrchu mýdla. 

Hmotu tedy roztavíme, přidáme esenciální olej a cca 2 lžičky epsomské soli.




Hmotu ihned nalijeme do formy a necháme ztuhnout.


Po ztuhnutí mýdlo vyjmeme a používáme. Mýdlo díky zrnkům soli působí i jako jemný scrub. Mýdlo určitě nenecháváme ve sprše, ve vlhku, protože má tendenci změknout. Pokud se již tak stane (že změkne), zapracujeme do něj více epsomské soli, přidáme čajovou lžičku oleje a máme z toho čistící detoxikační scrub :)

Malá rada :) Normálně nevadí, že když hmota ztuhne předčasně, že jí znovu roztavíme. Pokud ale roztavíme hmotu s epsomskou solí, hmota již neztuhne a stane se z ní hustá pasta.

Žádné komentáře:

Okomentovat