pátek 8. května 2015

Bytový parfém - diffuser

Bytový parfém je bezesporu úžasným produktem, který může plnit mnoho funkcí. Naše byty či domy buď jen provoní, samozřejmě zkrášlí, ale také díky vlastnosti esenciálních olejů může působit na naše pocity či zdraví. V tomto případě bude záležet na výběru esenciálních olejů, z nichž sestavíme vonnou kompozici. Inspirovat se můžete níže, popřípadě zalistujte v nějaké aromaterapeutické knize a vytvořte si aroma dle svých požadavků.


Recepty na směsi do diffuserů

Pokud si budeme vyrábět směs sami, budeme k tomu potřebovat dvě až tři základní složky. Isopropyl myristát (koupíte zde), který nám bude sloužit jako rozpouštědlo, nosič vůně a zpomalovač rychlého odpařování, můžeme přidat vysokoprocentní alkohol (koupíte zde) a esenciální oleje (koupíte zde). Dále budeme potřebovat vhodnou nádobu na vlastní směs, která musí být  skleněná či keramická a samozřejmě ratanové tyčinky (koupíte zde), které mají v sobě průchozí dutinky, díky kterým vonná směs vzlíná a následně se odpařuje.

Ze všeho nejdříve si vytvoříme  vonnou směs, kterou následně nalijeme do lahvičky a vložíme cca 10 kusů ratanových tyčinek. Můžeme je nejdříve do směsi namočit a následně je otočit a suchým koncem opět vložit do lahvičky, a nebo je jen dáme do nádoby a počkáme, dokud směs nevzlíná sama. 

Základní směs

60 - 80 % isopropyl myristátu
20 - 40% esenciálních či vonných olejů

Základní směs II

10 - 20% vysokoprocentního alkoholu
40 - 60 % isopropyl myrystátu
20- 40 % esenciálních olejů

Platí čím více esenciálních olejů, tím intenzivnější bude vůně. Čím více alkoholu, tím rychleji se bude vůně odpařovat.

Recepty na směsi

Mátová citruska
30 ml isopropyl myristátu
15 ml EO citron
5 ml EO máta

Svařák
36 ml isopropyl myristátu
10 ml EO pomeranč
2,5 ml EO skořice
1,5 ml EO hřebíček

Citrusové květy
30 ml isopropyl myristátu
5 ml alkoholu
6 ml EO bergamot
3 ml EO grapefrui
3 ml EO citron
3 ml EO ylang ylang

Dřevo a květy
30 ml isopropyl myristátu
8 ml EO růžové dřevo
10 ml EO levandule
2 ml EO ylang ylang

Fresh
35 ml isopropyl myristátu
5 ml alkoholu
3  ml EO máta
2,5 ml EO levandule
4,5 ml EO pomeranč

6 komentářů:

  1. Dobrý den Míšo, chystám se na výrobu difuzér. Je nějak důležité jak velká část těch tyčinek vyčuhuje ven z vázičky? Moc se mi nedaří sehnat něco menšího a co by mému oku nevadilo :-) zatím mám výšku 18cm, ale nejsem si jistá zda to není moc vysoké, tyčinky budu mít z vašeho eshopu. A pak ještě jeden dotaz, až to přestane vonět stačí doplnit o vůni nebo je třeba dělat celou náplň znovu? Díky za odpověď Jana Majkusová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani měly by vykukovat min z 1/3. Vůně se dá povzbudit přidáním alkoholu. Obecně čím více alkoholu ve směsi, tím rychleji se to bude odpařovat. Já mám takový malý trik v tom, že každý den tyčky prostě otočím a když je už směsi v lahvičce málo, přidělám. A samozřejmě, lze doplnit do směsi jen EO.

      Vymazat
    2. Super, díky moc za rychlou odpověď a rada, no a já budu hledat příhodné vázičky :-)

      Vymazat
  2. Dobrý den Míši, vypadají moc lákavě :-) můžete prosím napsat kolik ml a jaká % parfému jakou dobu vydrží vonět? Padne na to docela dost EO, není to nejlevnější.. Děkuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně nerozumím dotazu :)100 ml difusoru vydrží tak 1,5 měsíce

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat