čtvrtek 28. května 2015

Heřmánková voda - hydrosol

Miluji květinové vody. Jejich využití je opravdu obrovské a jejich škála je tak pestrá. Co esenciální olej vyrobený parní destilací, to květinová voda. Destilovat můžeme v podstatě jakoukoliv bylinku, hydroláty pak přebírají léčivé účinky. Dnešní příspěvek je o heřmánkové vodě, ale určitě se dočkáte dalších :)

      Heřmánek je známý jako prostředek pro uklidnění podrážděné pokožky a to i té nejcitlivější, dětské, od narození. U miminek dobře poslouží i jako prostředek k masáži dásní při řezání zoubků, je výborný proti průjmu a podrážděnému žaludku (obecně). Díky svým vlastnostem dobře funguje na nervový systém – stačí pár stisků rozprašovače do dětského pokoje a dětem se bude lépe usínat. Velmi dobře snižuje stres, deprese… Můžete s jeho pomocí zklidňovat i stres spojený s cestováním, bouřemi apod. opět stačí pár stisků rozprašovače.
Hydrosol přejímá příznivé účinky heřmánku a používá se do produktů určených pro pleť s projevy podráždění, alergie, akné, spálenin od slunce. Díky adstringentním účinkům není dlouhodobě vhodný pro suchou pokožku. Spolu s chrpou a zelenou myrtou je to jediný hydrosol, který je vhodný i pro omývání očí, například při zánětu spojivek. Je samozřejmě výborný i jako surovina pro všechny vlasové prostředky určené pro blondýnky. Pro své uklidňující účinky je vhodný i pro zvířata – jako sprej ho lze aplikovat na drobná poranění.
Můžete ho použít do uklidňujících lázně pro miminka, jako mlhu na ložní prádlo, přímo na pleť jako tonikum, nebo ho jako mlhu nastříkat na pleť a dále použít pleťový olej.
Jako surovinu ho můžete použít do všech prostředků – krémy, tělová mléka, šampony, masky na vlasy. Je vhodný samozřejmě i do kosmetiky pro citlivou dětskou pokožku.
Hydrosol si můžete vyrobit i doma, podle tohoto návodu, nebo ho můžete koupit zde.

Heřmánková gelová maska - zklidňující

29 ml minerální vody (Evian)
1,1 g xanthanové gumy – je třeba jí rozprašovat při míchání
0,5 g alantoinu
5 kapek  EO heřmánek
10 kapek cosgardu nebo jiného konzervantu s výjimkou extraktu z grepových jader.

Všechny suroviny smíchejte, počkejte 10 minut a opět intenzivně promíchejte (kvůli rozptýlení xanthanové gumy). Maska se nanáší v silné vrstvě a nechává se 10 minut působit, je vhodná pro každý typ pleti.

Žádné komentáře:

Okomentovat