sobota 9. května 2015

Instantní bylinkový čaj

Určitě se vám taky někdy stává, že jaksi není čas na louhování bylinkového čaje, popřípadě  na jeho vychladnutí, obzvlášť u dětí:). Neříkám, že je to můj vynález ale není od věci využít bylinkové sirupy i jinak, než za studena.

Návodů na výrobu bylinkového sirupu najdete na internetu spousty. Mně se osvědčil následující:

8 g sušených bylinek
250 ml vody
150-200 g třtinového cukru
špetka kyseliny citronové

Všechno smíchám dohromady, přivedu k varu a na mírném plameni vařím 10 minut. Nechám vychladnout a scedím. Sirup nedělám do zásoby. Tohle množství se stačí při běžné spotřebě vypít. Pokud budete dělat sirup pro běžné pití, je třeba volit jemné bylinky tipu jahodník, maliník, ostružina, listy borůvky, černého rybízu, květy růže, lípy či natě třezalky, popence a úročníku (Dionýz Douglas Bylinkový receptář) a pro ochucení trocha máty, meduňky a podobně.

Sirup používám hlavně za tepla, když můj syn nechce čekat na prochladnutí normálně zalévaného čaje. Určitě se najdou ti, co řeknou že cukr je nezdravý. Ano s tím se ztotožním, ale stačí se podívat na složení instantních čajů a hned musí být všem jasné, že tato varianta je 100% zdravější. Můžete také zkusit oslazení medem, proč ne. Jenom netuším, zda to nezačne kvasit. Já to s medem nezkoušela.


Žádné komentáře:

Okomentovat