úterý 13. ledna 2015

Hojivý pleťový krém se zinkem

Krémy tohoto typu jsou vhodné pro všechny, které trápí občasné nedokonalosti pleti, nebo i jako prevence před nimi pro ty, co mají hodně mastnou pleť. Protože se zde používá olej z černého kmínu, měli by ti, co mají citlivou pleť, použít pro jistotu test kožní snášenlivosti.

Foceno druhý den, krém ještě trochu dohoustne.

Recept

30 ml minerální vody (Evian)
3 g emulgačního vosku č. 3
1 g emulgačního vosku cetylalkohol
3 g oleje z černého kmínu
0,5 - 1 g oxidu zinečnatého (podle momentálního stavu pleti, čím problematičtější, tím více)
1 g rostlinného glycerínu
10 kapek cosgardu 
2 kapky EO heřmánek
12 kapek EO geránie bourbon

2 misky
kapučínovač
mini metličku
váhu
líh na dezinfekci
50 ml dózu

Ze všeho nejdříve veškeré nádoby a nářadí vydezinfikujte vysokoprocentním lihem. Do jedné misky poté odměřte oleje a emulgační vosky, do druhé misky dejte minerální vodu a aloe. Obě misky vložte do vodní lázně.




Po rozpuštění vosku, obě vyjměte - je lepší aloe nejdříve ve vodě rozmíchat.




Vlijte vodní fázi do olejové a ihned přidejte oxid zinku, jinak to půjde špatně rozmíchat.


A míchejte



Po prochladnutí přidejte glycerín, esenciální oleje a konzervant, pak už jen promíchat a plnit do vydezinfikované dózy.


Hotový krém vydrží cca 3 měsíce a je malinko do hnědozelena :). 

Další úžasné recepty naleznete v mé velké pracovní knize Zelená kosmetika

Jak se Vám recept líbí? Už jste ho vyzkoušeli? 


Sponzorovaný odkaz

17 komentářů:

  1. Chci se zeptat zda do krémů můžu přidat i jinou minerálku než jen ten Evian? Případně čím dalším by se dala nahradit?díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakoukoliv kojeneckou nebo destilovanou. Mně jen prostě dělá Evianka dobře :)

      Vymazat
  2. Míšo šlo by použít místo měsíčkového macerátu měsíčkovou infuzi? A jestli ano-kolik a nebude se nějak měnit poměr surovin?
    Děkuji Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě. Místo macerátu dejte olej, který Vám vyhovuje a infuzí zcela nahraďte Evianku. Poměr musí být totiž zachován :), jinak bude mít krém jinou konzistenci, popřípadě Vám hrozí rozjetí emulze.

      Vymazat
  3. Dobrý večer, mohla bych v receptu použít místo emulgačních vosků olivoil? A ještě bych se chtěla zeptat, dělala jsem podle Vaší knihy 3 šampony (ale ze šamponového základu), dva na mastné vlasy sobě a jeden na mastné s lupy sestře a obě máme po uschnutí mastné, voskové vlasy až hrůza, přitom se držím zcela receptu, jinak používám přírodní šampony ze zdravé výživy, tak jsem myslela, že už jsou vlasy trochu zvyklé... nebo si mají vlasy na to zvyknout? Zkoušela jsem i citronový oplach (jablečný ocet ne, ten mi neskutečně smrdí) ale výsledek stejný, vymývám důkladně. Nebo prostě nám tato receptůra nevyhovuje?
    Mockrát děkuji za odpověď, přejí krásný předvánoční čas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olivoilu by mělo stačit 3 g. Co se týká šamponu, tam je to těžké. Já třeba jednou za čas prostě musím použít šampon z koncentrovaného mýdla, jinak používám šamponový základ, ale ředím ho na sebe v poměru 3:1 (3 díly šamponu, 1 díly bylinného výluhu). Může se stát, že Vám prostě nebude vyhovovat vůbec. Vlasy jsou snad to nejtěžší na vychytání (myslím šampony) Masky bývají v pohodě, ale s šampony se opravdu zápasí.

      Vymazat
  4. Děkuji za odpověď :-) se šampóny bojujeme i kupovanými :-( tak to budeme muset vychytat :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Míšo ještě jsem se chtěla zeptat-jak jste uváděla výše-evian nahradím měsíčkovým výluhem a tudíž těch 6 g měs. macerátu nahradím nějakým oleje-mohl by to být dýňový? Dočetla jsem se, že obsahuje nejvíc zinku. Ještě budu do krému přidávat algo zinc tak aby nebylo "přezinkováno" jestli to tedy vůbec jde :)
    Děkuju moc
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko já sice nemám k dispozici chem. rozbor dýňového oleje, ale osobně si myslím, že se jen tak nepřezinkujete :). V oleji bude nějakým způsobem organicky vázaný, tak bych v tom problém neviděla.

      Vymazat
  6. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné vynechat a nebo něčím nahradit ten aloe vera extrakt? Ten jediný mi chybí a nechci ho kvůli jednomu roceptu objednávat.. Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aloe má mnoho benefitů, které ho ho činí jedinečnou surovinou. Můžete ho samozřejmě vynechat a navýšit množství vody. Navýšila bych ale kvůli hydratačnímu účinku o alespoň 1g glycerín (na úkor vody) a dala 5 kapek levandule kvůli hojivému účinku.

      Vymazat
    2. Takže 2g glycerínu, ale vodu nechat na 30ml? :-)

      Vymazat
    3. Jedině co bych mohla použít místo aloe extraktu, tak aloe vera gel, ale to nevím, jestli by šlo?

      Vymazat
    4. ano,gel můžete, ale ten není koncentrovaný, takže dejte 15 g gelu a k tomu 20 ml vody.

      Vymazat
  7. Dobry den,zacinam teprve s domaci kosmetikou,tak bych se Vas chtela zeptat,zda misto glycerinu mohu pouzit skvalan? Predem dekuji za informaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvalan je olej,glycerin hydrant. Za sebe bych buď glycerin nedala vůbec (pak přidejte 1g vody) nebo pokud máte třeba pentylen glycol green? Pokud nemáte ani ten tak klidně vynechejte nic se nestane ale ten jeden gram doplnit do vody;-) uvidíte co poradí Míša.

      Vymazat