pátek 11. září 2015

Máta a její využití v kosmetice

Máta je bylinkou, která rozhodně stojí za povšimnutí v souvislosti s pleťovou kosmetikou. Někdo může sice namítat, že se jedná o velmi aromatickou bylinku, která může až dráždit, ale opak je pravdou. Vždycky bude záležet jen na koncentraci. Mát existuje nespočet druhů, přičemž mně osobně se do pleťové kosmetiky osvědčila nejvíce klasická máta kadeřavá, popřípadě peprná.

Máta je silně osvěžující  a má schopnost tonizovat pleť a stahovat póry. Velmi ceněná je také v případě nadměrného pocení, pro osvěžení dechu a používá se pro zmírnění pocitu těžkých nohou.  Má čistící a antibakteriální účinky a je vhodná i na spálenou pokožku – zklidňuje úpal. Velice dobře ochlazuje, proto je výborná zejména v letním období.


Velice rychle lze využít účinků máty prostřednictvím mátové vody, hydrosolu. Hydrosol si můžeme samozřejmě koupit - například zde, ale zábavná a zajímavá je jeho výroba, hlavně pro děti, protože ty při výrobě krásně pochopí koloběh vody v přírodě. Jak si hydrosol vyrobíte se dozvíte zde.
Hotový hydrosol pak můžeme využít v celé řadě dalších receptů. Inspirovat se můžete následujícími recepty. V některých je použit hydrosol, v jiných esenciální olej.

Mátové pleťové tonikum
Pro výrobu tonika budeme potřebovat 50 ml mátového hydrosolu a 50 ml kojenecké vody, popřípadě vody typu Evian a 100 ml lahvičku. Mátové tonikum používáme pro osvěžení pleti. Můžeme ho dát i do rozprašovače a ochlazovat se jím při parném počasí, pak je tato mlha výborná na zátylek. Protože tonikum neobsahuje konzervant, mělo by se skladovat v lednici a spotřebovat co nejdříve.

Čistící hydratační mátové tonikum
Pro výrobu čistícího tonika budeme potřebovat opět 50 ml mátového hydrosolu, 2 ml glycerínu, 2 ml tekutého přírodního mýdla (bez vůně), 46 ml kojenecké vody a 100 ml lahvičku. Toto tonikum jemně dočistí naší pleť. Opět zde platí, že by se mělo díky absenci konzervantu skladovat v lednici a spotřebovat co nejdříve.

Mátový sprchový gel
Mátový sprchový gel je velmi osvěžující a je vhodný jak pro muže, tak pro ženy. Pro výrobu 200 ml sprchového gelu budeme potřebovat 40 ml mátového hydrosolu, 135 ml základu pro sprchový gel, 5 ml gylcerínu a 20 ml silného solného roztoku, který si připravíme rozpuštěním vrchovaté lžičky kuchyňské soli v 15 ml vody. Výroba je velmi jednoduchá, smícháme mátový hydrosol se základem pro sprchový gel a glycerínem (pro hydrataci pokožky) a zahustíme solným roztokem. Sůl v tomto případě funguje i jako mírný konzervant.

Mátová pěna do koupele
Pěnu do koupele milují hlavně děti, tak proč si společně nevytvořit vlastní. Budeme potřebovat 50 ml mátového hydrosolu, 60 ml koncentrovaného tekutého mýdla určeného pro ředění, 90 ml vody a 20 ml silného solného roztoku. Postup výroby je shodný s předchozím receptem. Můžeme navíc přidat i 20 kapek esenciálního oleje z máty – pěna pak bude vonět víc.

Mátové mýdlo
Další produkt, který můžete vyrábět i s dětmi, je mýdlo z mýdlové hmoty. Pro výrobu mátového mýdla budeme potřebovat mýdlovou hmotu, která je určená pro tavení, esenciální olej z máty, sušenou nadrcenou mátu a silikonové formičky. Do misky vložíme cca 100 g mýdlové hmoty a rozehřejeme ji buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě (tady je nutné tavit při nižším výkonu a stále hmotu kontrolovat, aby se „neuvařila“). Do roztavené hmoty vmícháme zarovnanou lžíci podrcené máty, 20 kapek esenciálního oleje, promícháme a ihned přelijeme do silikonových formiček. Hmota docela rychle tuhne. Po vyjmutí mýdla z formičky získáme nádherně voňavé mýdlo s jemným bylinkovým peelingem.

Šumivá směs do koupele
Šumivá směs je obdobou oblíbených šumivých koulí do koupele. Pro výrobu si připravíme 300 g sody bikarbony, 150 g kyseliny citronové, 2 vrchovaté lžíce sušené máty a 3 ml esenciálního oleje z máty. Všechny suroviny smícháme v misce a uložíme je v dobře těsnící lahvi. Na koupel poté používáme 2-3 lžíce směsi, kterou do koupele přidáváme těsně před tím, než do ní vstoupíme. Je důležité držet směs od čerstvého vzduchu, protože jinak bude vlivem přirozené vlhkosti směs tuhnout.

Mátové tělové máslo
Na výrobu másla (balzámu) na tělo budeme potřebovat 30 g kakaového másla, 120 g bambuckého másla, 30 ml olivového oleje, 30 ml mandlového oleje (másla a oleje koupíte zde), 20 kapek esenciálního oleje z máty a 10 kapek esenciálního oleje z citronu. Másla a oleje vložíme do misky a roztavíme ve vodní lázni. Poté přidáme esenciální oleje, promícháme a buď naplníme do 200 ml dózy a necháme vychladnout, nebo směs postupně vyšleháváme do nadýchané formy (vždycky necháme chvilku v ledničce, prošleháme, vložíme do ledničky, prošleháme...). Máslo nám vydrží nejméně 6 měsíců a je určené pro suchou pokožku.

Balzám na rty
Výborný a osvěžující balzám na rty s čokoládovo mátovou příchutí. Na jeden balzám budeme potřebovat 3 g kakaového másla, 1 g včelího vosku, 3 g mandlového oleje, 1 kapku vit. E a 1-2 kapky esenciálního oleje z máty. Máslo, vosk a olej vložíme do misky a roztavíme ve vodní lázni. Poté přidáme esenciální olej, vit. E, promícháme a naplníme do malé dózičky nebo do balzámové trubky.

Věřím, že si tyto jednoduché recepty zamilujete, a že hotové výrobky budete využívat ať již pro vlastní potřebu, nebo jako dárek pro své blízké.


Tento článek vyšel v mírné modifikaci ve speciálním vydání Herbáře, který můžete koupit zde.

4 komentáře:

  1. Dobrý den, Míšo,
    dnes jsem zkoušela vyrobit matove mýdlo,ale bohužel mýdlova hmota se mi ve vodni lazni srazila do cucku, snažila jsem se to rozmíchat, ale nešlo to. Přitom jsem hmotu měla nastrouhanou, teplotu jsem sice nemerila, ale vodní lázeň byla asi tak horka, jako když rozpouštím emulgátor při výrobě kremu. Nevíte, v čem dělám chybu?
    Kristina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristino těžko říct. Nevím, jakou mýdlovou hmotu máte. Já mám zkušenost s asi 10 druhy melt and pour a všechny fungují dobře. Nikdy se mi nesrazily.Prostě se roztaví (jsou tekuté jako smetana) a pak docela rychle tuhnou.

      Vymazat
    2. Dobrý den, Míšo,
      mám mýdlovou hmotu Natural HF z Vašeho e-shopu. Jak dlouho ji asi tak tavite ve vodní lázni. ? Možná jsem nebyla dostatečně trpěliva. Nepřidáváte k mýdlove hmotě ještě nějakou další přísadu?

      Vymazat
    3. Poslední dobou, kvůli času jí tavím hlavně v mikrovlnce (stačí 20-30 vteřin na nižší výkon), protože ve vodní lázni to dlouho trvá - podle množství klidně několik minut. Ve vodní lázni jí ale zase nepřehřejete, což v mikrovlnce hrozí. Tak či tak, musí být úplně tekutá.

      Vymazat