čtvrtek 3. září 2015

Lehké sametové tělové mléko

Přiznám se, že tady jsem trochu více experimentovala, protože jsem smíchala jeden emulgátor a dva ko-emulgátory. Chtěla jsem vytvořit levnou a vysoce variabilní emulzi, která by byla lehká, velmi hydratační, stabilní, ale přitom tvořila nemastný hydrolipidový film. No že bych měla zrovna malé požadavky :)


Rozpis na cca 100 ml

2,5 g karotkového oleje (mléko jsem si s sebou brala na dovolenou k moři)
80 ml minerální vody
20 kapek cosgardu
10 kapek EO geránium
5 kapek EO karotka

2 misky
kapučínovač
mini metličku
váhu
 100 ml lahvičku s rozprašovačem (kdyby jste šlehali intenzivně)

Ze všeho nejdříve veškeré nádoby a nářadí vydezinfikujeme vysokoprocentním lihem. Do jedné misky poté odměříme oleje a vosky, do druhé misky  minerální vodu a obě misky vložíme do vodní lázně. 



Počkáme, dokud se emulgační vosky zcela nerozpustí. Poté vlijeme vodu do oleje a mícháme, zprvu kapučínovačem, poté metličkou. Míchat musíme opravdu intenzivně, protože cca 30 vteřin to vypadá jako zdrcnuté něco ve vodě :) Nakonec přidáme konzervant a esenciální oleje dle vlastní volby.

Hotové mléko má pH cca 6 - 6,5 a vydrží cca 3 měsíce.  Pokud  změní odér, musí se vyhodit.


Toto mléko je opravdu velmi variabilní, prostě vezměte oleje dle své volby. Hutnější oleje ale budou mít vliv na konzistenci, tak na to nezapomeňte. Pokud budete měnit vosky, tak napište, jak emulze dopadla :) Já jsem zatím jinou kombinaci nezkoušela, takže na všetečné dotazy co s tím udělá ten a ten vosk nebudu moct odpovědět. Místo GSC ale určitě můžete použít Olivoil, u vosku č. 3 si nejsem 100% jistá.

Žádné komentáře:

Okomentovat