čtvrtek 10. září 2015

Jak si udržet barvu zdravě opálené pokožky

Určitě znáte ten pocit spokojenosti nad barvou hezky opálené pokožky. Pokud jste barvičku získali zdravím pobytem na sluníčku, určitě by jste si jí chtěli ponechat co možná nejdéle. Letošní počasí nám opravu přálo a dokonce i já, ač se opravdu neopaluji, mám hezkou a zdravou barvu – nevypadám jako ředitelka vápenky. A to mě ještě dovolená čeká. Jak si zdravé opálení vychutnat co nejdéle, toť námět dalšího příspěvku.


Obecně se zdržuji psaním nějakého pořadí, ale v tomhle případě udělám výjimku. Nejdůležitější totiž je to, aby byla pokožka dostatečně hydratovaná a pružná. Takováto pokožka se nebude olupovat a opálení nám pak opravdu vydrží déle. Na druhém místě pak už bude samotná péče o to, udržet si hezkou barvu. Na blogu mám dostatek receptů, které lze snadno modifikovat tak, aby jsme si opálení udrželi co nejdéle.


Pokud máte to štěstí a vaše pokožka není vysloveně suchá, pak určitě využijte recept na Výživné hydratační tělové mléko. Mandlový olej v receptu, pro docílení udržení barvy samotné, můžeme z části nahradit buď karotkovým (mrkvovým) olejem (6 ml karotky a 14 ml mandle), nebo ho úplně nahradit olejovým macerátem z bylinky orleáníku barvířského - Urucum. 





Pokud bych měla sušší pokožku, pak bych určitě sáhla po Výživném letním tělovém krému. Do vodní fáze bych ještě na úkor minerálky přidala močovinu a aloe extrakt. Minerální vody by pak bylo 65 ml + 5 ml aloe extraktu a 5 g močoviny.




Hýčkat se navíc můžeme už při sprchování. Do báze na sprchový gel stačí přidat v množství cca 0,2% opět prášek z bylinky orleáníku barvířského a dále 4 % aloe extraktu. Sprchový gel se krásně zbarví do oranžova a aloe dodá pokožce potřebnou dávku hydratace.




Do pleťové kosmetiky je dobré přidat kyselinu hyaluronovou a max 1 ml karotkového oleje. Obě suroviny můžeme snadno v komponovat do jakéhokoliv krému, který si běžně doma vyrábíme. Určitě by nebylo od věci přidat prášek Orleáníku i do Hydratačníhoséra. Skvalan by se mohl nahradit olejovým macerátem z Orleáníku a caprylisu.


Pokud máte v oblibě olejová pleťová séra, pak i do nich můžete snadno přidat buď karotkový olej nebo olejový macerát z Orleáníku. Do olejových sér bych se přimlouvala za přidání arganového, meruňkového, brutnákového nebo šípkového oleje. Všechny tyto oleje mají na pokožku blahodárný vliv, meruňkový navíc rozjasňuje pleť. Pokud máme k dispozici esenciální olej ze slaměnky, pak by neměl chybět.

Pokud si vyrábíme minerální makeup, pak můžeme orleáník opět využít. Prášek vmícháme přímo do pudru v množství cca 0,5 g na 15 g makeupu. Prášek pudr zbarví do oranžova, tak s tím musíme počítat.


Pokud to shrnu, pak klíčovými surovinami by měly být výživnější oleje, které se ale dobře vstřebávají – kaméliový, meruňkový nebo sezamový a z pšeničných klíčků (pro opravdové sušinky), pro pleť ty s dobrou afinitou – olej z trnkových jader, skvalan, meruňkový, kvůli barvě pak karotkový olej a prášek bylinky Orleáníku barvířského (Urucum) a hydratační aktiva v podobě aloe extraktu, kyseliny hyaluronové, močoviny a glycerínu. Do emulzí bych přidávala koemulgátory – cetyl i cetearyl alkohol, které dodávají krémům potřebnou přidanou „výživovou hodnotu“.

Přeji vám, aby jste si zlatavé opálení vychutnali co nejdéle. No a pokud máte vlastí trik, pak šup s ním do komentáře :)

Žádné komentáře:

Okomentovat