čtvrtek 28. května 2015

Květinové vody, aneb jak si vyrobit vlastní hydrolát

Hodně lidí se mě ptá, jak si vyrobit květinovou vodu, jinými slovy hydrolát, takže jsem se rozhodla, že celý proces nafotím. Protože jsem spotřebovala všechen řebříčkový, volba byla docela jasná. Řebříčku kolem sice už moc neroste, ale mám nasušené vlastní zásoby, tak jsem měla kam sáhnout. Video by bylo sice lepší, ale ze začátku vám prostě bude muset stačit popis a fotečky, které jsem u procesu pořídila.

Rozhodla jsem se vám ukázat celkem dvě metody, jednu za pomoci destilační kolony a druhou za pomoci toho, co máte doma v kuchyni.

Destilační kolona

Destilační kolona je tím nejlepším způsobem, jak si vyrobit jakoukoliv květinovou vodu. Ne každý si jí asi bude chtít koupit, ale já jsem si nemohla pomoci. Za prvé jsem jí prostě chtěla - no stačí se podívat na ten obrázek a bude vám jasné proč, a za druhé ráda experimentuji a destiluji všechno, co mi přijde pod ruku. Mluvím o bylinkách :)






Krasavice v plné polní - jen tak  mimochodem, to je u nás doma, na terásce. Jak vidno,  kolona je měděná, ta baňka je o obsahu 5 l, ale bohužel, 5 l květinové vody na jeden zátah nevyrobíte. Hned vám řeknu proč. V tom sloupci nad baňatou částí jsou napěchované bylinky, čerstvých se tam vleze asi 300 g. Kvalitní hydrolát vyrobíte v poměru 1:1, což v praxi znamená na 1 l hydrolátu potřebujete 1 kg bylinek v čerstvém stavu. U sušených je to méně, záleží na sesychacím poměru každé bylinky, ale tím vás nebudu zatěžovat.



Destilací se vlastně vyrábí většina esenciálních olejů a květinové vody jsou dalším produktem. V praxi to znamená, co esenciální olej vyrobený parní destilací, to květinová voda. Vydestilovat si ale můžete klidně cokoliv vás napadne, včetně kombinací bylinek. U mě doma to nejčastěji voní mátou, řebříčkem, okurkou (ano i ta se dá vydestilovat), heřmánkem a potom nějakou tou směskou "co dům dal".



Co se vlastně v destilační koloně děje? V baňaté části se vaří voda, přičemž stoupající pára prostupuje tubusem s bylinkami. Shromažďuje se ve vrchní části a postupně odchází trubicí do spirály, která je schovaná ve vedlejším měděném kyblíku plném vody, kde se ochlazuje a stéká do připravené nádobky. Asi takhle:


Celý proces trvá kolem 45 minut s tím, že do baňaté části dávám rovnou vroucí vodu, abych to urychlila. Po téhle době získáte oněch 300 ml kvalitního hydrolátu. A že je opravdu kvalitní můžete vidět na dalším obrázku. Nahoře se pomalu oddělil esenciální olej, který je zabarvený do modra. No tohle mě samotnou překvapilo, protože při destilaci čerstvého řebříčku se mi to nestalo. Vím, že modrý je jen heřmánek, takže jsem koukla do chytré knihy a zjistila, že jednou ze sloučenin, které tvoří aroma řebříčku je chemazulén, který je modrý. No ale že ho bude tolik, to jsem sama  koukala.


Hydrolát je ještě trochu zakalený, mléčný, což je způsobeno smícháním esenciálního oleje s vodou. Ono se to ale po nějaké době od sebe oddělí, myslím voda od oleje. A teď hurá na druhý způsob.


Destilace v hrnci

Tenhle způsob je pro ty, co by si rádi nějakou tu květinovou vodu vyrobili, ale nemají destilační kolonu. Hydrolát nebude sice tak kvalitní, ale pořád bude váš vlastní. Stačí vám k tomu hrnec, pařáček, malá miska a poklice popřípadě větší miska, nejlépe skleněná.

Do hrnce dáme vodu, na to pařáček, doprostřed čistou misku a obsypeme to bylinkami, v tomto případě se jedná o sušenou  mátu. Pak vezmeme buď pokličku (neměla by mít přechody, ale měla by být pokud možno z jednoho kusu) a nebo misku a přiklopíme to takhle:


Zapneme sporák a čekáme :) Princip je zase stejný, pára prostupuje bylinkami, stoupá a sráží se na spodku pokličky nebo misky. Kapky hydrolátu vám budou stékat do té misky uprostřed. Pára vám sice bude utíkat všude kolem, protože okraj neutěsníte, ale na malé množství hydrolátu to bude stačit. Musíte dávat pozor, aby jste se nespálili, až budete pokličku sundavat. Přeci je všude kolem je pára a ta má více jak 100°C. Pokličku je třeba chladit, dobrým způsobem je mít nachystaný sáček s vodou a ledem a ten přiložit na pokličku. POZOR, nepřikládejte až ve chvíli, kdy je poklička od páry rozpálená, skleněná by mohla prasknout.



Poznámka - výtěžnost éterického oleje při domácím způsobu destilace velmi, velmi malá. Z malé kolony 5l je to nepatrné množství. Mám i 30 l kolonu a z té vytáhnu, při destilování lavandinu cca 45 ml EO, 1 ml geránia, cca 15 ml jalovce...

Zajímá Vás výroba vlastní kosmetiky? Podívejte se na náplň mé Akademie nejen přírodní kosmetiky na novém webu/blogu


31 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, dneska jsem zkoušela mátu a něco málo mi i vyšlo. Chci se zeptat, jestli je nějak účinná i ta voda co se zabarvila na dně hrnce po skončení destilace. Přijde mi to jako silný čaj. Díky za info.

      Vymazat
    2. Zdravím :) Je to v podstatě silný čaj, ale na nic jsem ho nikdy nepoužila, hlavně proto, že se docela dlouho vaří.

      Vymazat
  2. zdravim, nikde som sa nedočítala...aká je životnosť hydrolátu vyrobená v destilačnej súprave...skladovať ju treba len v chladničke, či je ju potrebné konzervovať...uvažujem o jej kúpe a rada by som žačlenila hydroláty do domácej kozmetiky...ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. minimálně půl roku, nijak se nekonzervuje. Já ho mám v ledničce vždy do další úrody (u čerstvých bylin), takže max. rok

      Vymazat
  3. Destilační přístroj je fakt bomba:-) krasavec je to nádherný, okamžitě jsem poznala že je to u vás doma! A řekla jsem si: toto není možné, ona má snad doma úplně všechno! :-) já ještě doma hydrolát nevyráběla, snad někdy vyzkouším;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale nemám :) třeba lis na oleje nevlastním :)

      Vymazat
    2. Co není, může být :-) přičítán blog od začátku a snad každý recept musím vyzkoušet:-)

      Vymazat
    3. Co není, může být :-) přičítán blog od začátku a snad každý recept musím vyzkoušet:-)

      Vymazat
  4. Dobrý den Míšo, píšete, že se dá udělat i hydrolát z okurky, ale nikde jsem u Vás nenašla jak. Myslela bych si, že nastrouhám okurku i se slupkou a postupuji stejně jako u výroby z bylinek. Myslím si to správně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak, většinou se dělají plátky a destilují se stejně jako bylinky.

      Vymazat
  5. Dobrý den, ve většině návodů na výrobu hydrolátu (jak v koloně tak i v hrnci), které jsem viděla např. na youtube, dávají bylinky rovnou do vody, nikoliv na pařáček či do nádoby nad vodu. Netušíte, jestli ve výsledných produktech nějaký rozdíl například v kvalitě? Děkuji za odpověd :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. propastný, hydroláty se vyrábějí parovodní destilací, nikoliv kondenzací páry vzniklé vařením bylinek ve vodě. To co takhle vyrábějí nemá s hydrolátem nic společného...

      Vymazat
  6. Například tady je možné zakoupit destilační kolonu Al-ambik https://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=fr&u=https://www.destillatio.eu/fr/&prev=search

    OdpovědětVymazat
  7. Šlo by hydrolat vyrobit nejak za pomoci parního hrnce? Co myslíte?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šlo, ale musel by Vám někdo místo ventilu navařit kovovou trubičku stočenou navíc do spirály, kterou je třeba chladit. Určitě je někde na netu návod.

      Vymazat
  8. Dobrý dem,

    chtěla jsem se zeptat, kde jste koupila tu destilační kolonu, já nic podobného nemůžu nikde na webu najít.

    díky Lenka J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí před lety koupila na Alkoholesence, ale už jí, bohužel.Majitel byl ale velmi příjemný a pokud si pamatuji, vyráběli je v Portugalsku. Zkuste se dotázat :)

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, prosím, možná je to blbá otázka, ale jak poté oddělíte EO od hydrolátu? děkuji za odpověď. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám malou kolonu, která zvládne 300 ml hydrolátu a tam je množství EO malé. Pokud bych ale přeci jen chtěla EO separovat, slouží k tomu separační skleněná nádoba, která připomíná trychtýř a má dole výpustný kohout.

      Vymazat
    2. Můžeš jej odsát pipetou z vrchu květové vody. Myslím jsme to dělali na chemických praktilách. Destilovali jsme tuším pomerančovou kůru, už si to moc nevybavuju

      Vymazat
  11. Dobry den, Miso. Rada bych take zacala vyrabet esencialni oleje a kvetinove vody. Manzel mi koupil destilacni kolonu, ale je to klasicky pristroj na destilaci vody (ci alkoholu). Neni zde moznost vlozit bylinky do pary v krku pristroje, ale vkladaji se primo do vody. Je toto na prekazku pripravy esencialniho oleje ci kvetinove vody?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. To je špatné. Bylinky se nemají louhovat. Pára jimi musí prostupovat. A na výrobu esenciálních olejů by jste potřebovala mnohem větší kolonu, než co mám já. Výtěžnost je velmi malá. Tubus by musel pojmout alespoň tak 2 kg materiálu, pak už by byl i nějaký ten olejíček k separaci.

      Vymazat
  12. Dobrý den :) Chtěla jsem se zeptat, co si myslíte o použití mocca konvicky jako alternativu pro Kolonu? Taky je dole voda, v misce káva/máta a projde to nahoru? Děkuji za názor :)

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, zajímalo by mě, jestli hydrolát z řebříčku je z květů, nebo může být i z listů a jaký je mezi tím rozdíl?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat