pátek 8. května 2015

Bylinkové mýdlo

Pokud máme doma mýdlovou hmotu určenou pro tavení, můžeme si vyrobit bylinkové mýdlo, kterým můžeme potěšit kohokoliv v našem okolí. Jeho výroba je natolik jednoduchá, že můžeme zapojit i naše ratolesti. V podstatě můžeme použít jakoukoliv sušenou aromatickou bylinku. Já jsem použila levanduli,ale stejně dobře lze použít heřmánek, rozmarýna, drcený měsíček (kvůli barvě),růži...


Recept na 2 malá mýdla

125 g mýdlové hmoty (můžete zakoupit zde)
2 vrchovaté lžičky levandule (můžete zakoupit zde)
10 kapek EO levandule

Mimo to budete potřebovat:
misku na tavení hmoty
lžičku :)
silikonovou formu (můžete zakoupit zde)


Celá výroba je velmi jednoduchá.
Mýdlovou hmotu rozkrájíme, vložíme do misky nebo do jiné nádoby, která buď snese vodní lázeň, nebo mikrovlnku. Pokud k tavení použijeme mikrovlnnou troubu, je třeba snížit její výkon a hmotu kontrolovat po 20 vteřinách. Hmota se totiž nesmí přehřát, protože potom se z ní vylučuje glycerín, který po několika dnech vytvoří kapičky na povrchu mýdla. 

Hmotu tedy roztavíme, přidáme esenciální olej a cca 2 lžičky bylinek.



Hmotu ihned nalijeme do formy a necháme ztuhnout.


Po ztuhnutí mýdlo vyjmeme a používáme. Mýdlo nejenže krásně vypadá, ale i voní. 
A jaké mýdlo jste sidoma z mýdlové hmoty vyrobili vy?

3 komentáře:

  1. Ahoj, ja jsem delala mydlo pro moji ekzematickou mamku a aknetickeho syna. Pro mamku jsem do mydla pridala koprivu a pro synka rozmaryn. Bylinky jsem nechala 30 min. v mydlove lazni macerovat. Mydla lehce zezelenala a nadherne zacala vonet po bylinkach. Zaklad byla mydlova hmota s bambuckym maslem a arganovym olejem. Do mydla pro mamku jsem pridala 3ml maceratu olivoveho oleje a koprivy, lopuchu, maty. Oba vyzaduji kazdy tyden delat nove mydla. Mam z toho radost, ze to funguje. Mamka trpi ekzemem od detstvi a toto ji zevne velmi pomaha.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro tak to jsem moc ráda, ze Vás inspiruji. Pozdravujte mamku i syna :)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat