úterý 20. června 2017

Lípa

Na období, kdy kvetou lípy, se těším každý rok. Práte se proč? Miluju totiž procházky lipovou alejí, protože v době květu lípy za prvé omamně voní a za druhé jsou plné života skrze pilné včely, které z květů sbírají pyl. Samozřejmě dnes již nikdo nepochybuje o léčivé síle lípových květů, ale zkusili jste někdy lípu použít i do kosmetiky? Pokud ne, tak věřím, že po přečtení následujících řádek si lípu nasbíráte i pro kosmetické účely. A jen tak mimochodem, je to náš národní strom.


Trocha teorie

Lípa malolistá je majestátný strom, který má nádherně symetrickou korunu. Dosahuje výšky i přes 30 m, má hnědou hladkou kůru, která věkem  síťovitě praská. Listy mají srdcovitý tvar, proto se lípě říká i srdčitá. Listy jsou na okrajích pilovité, mají dlouhý řapík. Květ visí z větviček dolů, má zlatavě béžovou barvu, vyrůstá z listenu a má nádhernou medovou vůni.
Lípa je rozšířená po celé Evropě, kde je hojně pěstována v parcích, je vysazována do alejí a občas i zplaňuje. Je celkem nenáročná, ale její krása vynikne v dobře propustné zemi s dostatkem vláhy, živin a slunce.
V květech jsou obsaženy organické kyseliny – kávová, chlorgenová a kumarová, dále aminokyseliny alanin, cystein, cystin, izoleucin, leucin, phenylalanin, dále flavonoidy, saponiny, fytosteroly, silice a další látky (J. A. Zentrich).

Sběr

K léčebným účelům se sbírá zejména květenství v červnu a červenci. Suší se při teplotě do 40°C. Skladujeme je nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem. Někdy se sbírá i list, který se používá zejména pro inhalování.

Použití

Olejový macerát chrání a vyživuje pokožku a je vhodný zejména na popraskanou pleť. Díky svému složení lípa ve vlasové kosmetice chrání citlivou pokožku. Ve formě hydrolátu (květinové vody) zmírňuje svědění a zklidňuje začervenání pleti, rozjasňuje pleť, čistí a zklidňuje celkově citlivou pokožku. Je vhodná jako podpůrný prostředek pro zmírnění suchých ekzémů a lupénky.

Lehký olejový macerát
Pro výrobu lehkého olejového macerátu budeme potřebovat půl dne zavadlé květy lípy, které nasypeme do skleněné zavíratelné sklenice, zcela zalijeme lehkým olejem typu caprylis, nebo coco silikon, uzavřeme a necháme macerovat při pokojové teplotě, v temnu po dobu alespoň 4 týdnů při občasném protřepání. Po uplynutí doby macerace macerát přefiltrujeme, přidáme vit. E v množství 0,5 % pro udržení stability a uskladníme v chladu. Macerát je výchozí surovinou pro další produkty, ale můžeme ho používat i samotný.

Zklidňující micelární voda
Pro výrobu micelární vody budeme potřebovat 50 ml hydrolátu, 42 ml kojenecké vody (nebo 92 ml silného nálevu), přidáme 4 ml sulfátovaného ricinového oleje, 3 ml olejového macerátu, pár zrníček kyseliny citronové, 5 kapek esenciálního oleje z heřmánku a 20 kapek cosgardu nebo jiného konzervantu. Nejdříve smícháme sulfátovaný ricinový olej, olejový macerát a esenciální olej, přidáme nálev, kyselinu, konzervant, protřepeme a naplníme do 100 ml, lihem vydezinfikované lahvičky. Micelární vodu používáme ke každodennímu dočištění pleti. Je lépe vodu před použitím protřepat.
Dvoufázový zklidňující pěstící lotion
Dvoufázové produkty jsou skvělou alternativou pro ty, kteří si netroufají na výrobu pleťových krémů. Pro výrobu budeme potřebovat 20 ml růžové vody, 20 ml pomerančové vody, 9,5 ml olejového macerátu z lípy (při použití skvalanu jakožto maceračního činidla dosáhneme vynikajících vlastností) a 10 kapek cosgardu. Suroviny rovnou přelijeme do 50 ml vydezinfikované lahvičky, uzavřeme rozprašovačem, protřepeme a používáme na očištěnou pleť místo pleťového krému.

Maska pro podrážděnou a suchou pokožku
Pro výrobu jedné masky budeme potřebovat 50 g najemno pomletých ovesných vloček, jednu lžíci tekutého medu, ½ prošlehaného bílku a lipového hydrolátu nebo nálevu tolik, aby vznikla roztíratelná pasta. Masku nanášíme na vyčištěnou pokožku pleti, krku a dekoltu a necháme působit 10-15 minut. Poté masku jemně odstraníme a naneseme hydratační krém nebo výše uvedený dvoufázový lotion.

Pleťový zklidňující krém
Pro přípravu krému použijeme jednoduchý způsob, díky kterému si  bude moci krém připravit každý. Do vydezinfikované misky  odměříme 44 ml hydrolátu nebo silného nálevu z lípy (pak je třeba přidat pár zrnek kyseliny citronové) a 6 g emulgačního vosku glyceril stearate citrate. Vložíme do vodní lázně a zahříváme do doby rozpuštění vosku. Misku vyjmeme a mícháme do vychladnutí (po rozmíchání si můžeme pomoci druhou miskou s ledovou vodou). Do takto připraveného základu vmícháme 10 g olejového lipového macerátu, 15 kapek esenciálního oleje z levandule a 12 kapek cosgardu.

Pleťový krém pro rozjasnění pleti
Pro rozjasnění pleti použijeme stejný postup jako u předešlého návodu jen s tím rozdílem, že jako olejové macerační činidlo použijeme  meruňkový olej, který pleť projasňuje. Místo esenciálního oleje z levandule použijeme mrkvový a do krému přidáme větší špičku nože jemné sametové slídy.


Zdroje:
ZENTRICH, Jos. A. Encyklopedie moderního bylinářství. 1. vyd. Olomouc: nakladatelství Fontána, 2008, ISBN 978-80-7336-493-9
RUBCOV, V. G. Zelená lékárna. 2. vyd. Praha 1: Lidové nakladatelství, 1985. ISBN 26-046-85.
SCHÖNFELDER, Ingrid a Peter SCHÖNFELDER. Léčivé rostliny. Překlad Jana Jindrová. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010, 496 s. Ottův průvodce přírodou. ISBN 978-807-3605-889.

VEIT, M. Léčivá kosmetika z přírody. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2014, ISBN 978-80-247-4586-2 

3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji za tento článek. Po porodu mám pleť ještě citlivější než obvykle a jelikož ji mám i suchou, tak jsem z toho nešťastná. Budu muset něco z toho zkusit.Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáte vůbec zač. Doufám, že Vám bude ku prospěchu. Mějte krásné slunečné dny.

      Vymazat