úterý 6. června 2017

Kakost smrdutý– Geranium robertianum

Další z řady ryze bylinkových příspěvků. Kakost smrdutý jistě znáte, jen možná netušíte, že je to kakost. Lidově se mu přezdívá totiž čapí zobák. Už víte? Čnělka drobných fialových květů totiž skutečně vypadá jako čapí zobák a je to jeden z charakteristických znaků této drobné bylinky, která má úžasné léčivé a kosmetické vlastnosti.


Trocha teorie

Kakost smrdutý patří do čeledi kakostovitých. Jedná se jednoletou bylinku, která dosahuje výšky 20 – 40 cm. Stonky (lodyhy) jsou chlupaté, vyrůstají z tlustého oddenku a mívají nafialovělou barvu. Na stoncích najdeme kolínka, která jsou zpravidla zduřelá, přičemž po jejich rozemnutí pochopíme, proč má kakost ve jménu smrdutý. Listy jsou složené  ze třech až pěti hluboce rozeklaných lístků. Drobné květy jsou tmavě růžové až fialové, složené z pěti okvětních plátků, čnělka je zobákovitého tvaru a v porovnání se samotnými květy poměrně velká 2-3 cm.  Miluje vlhko a polostín, ale přizpůsobí se i slunci. Jedná se o typickou rumištní a lesní bylinu.
V nati jsou obsaženy hlavně silice, hořčiny, pryskyřice, třísloviny, organické kyseliny, barvivo gerániová červeň aj.  . (J. A. Zentrich).

Sběr

K léčebným účelům se sbírá kvetoucí nať od května do srpna. Nejlépe je použít bylinu čerstvou, protože sušením přichází o velké množství účinných látek.  Suší se šetrně, při teplotě do 35°C. Skladujeme je nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem a hlavně v temnu.

Použití

Kakost byl v minulosti hojně využívám hlavně ranhojiči, protože vykazoval velký potenciál při čištění a hojení ran. Jeho čistící  a hojivé vlastnosti můžeme využít při výrobě kosmetiky zaměřené  na nečistou až uhrovitou pokožku. Olejový macerát, nebo tinkturu, můžeme začlenit do produktů, které nám budou napomáhat v prevenci před  rozšířenými žilkami. Uvádí se, že tinktura je vhodná při kožních onemocněních, abscesech, ekzémech a vředech. Kakost můžeme využít i ve formě obkladů, kdy působí antisepticky, lze ho použít i na špatně se hojící rány. Snižuje rovněž otoky, opět ve formě obkladů.

Alkoholová tinktura pro vnější použití

Do čisté skleničky nasypeme na drobno natrhanou nať a zcela zalijeme 40 % alkoholem. Necháme macerovat v temnu, při pokojové teplotě alespoň 10 dnů, při občasném protřepání. Alkohol, přesněji řečeno ethanol rozpustí potřebné látky, jejichž sílu využijeme v následujících produktech. Po uplynutí doby macerace tinkturu přefiltrujeme přes kávový filtr apod. a uchováme v čisté lahvičce. Tinktura má fialovou barvu.

Hojivé pleťové tonikum

Pro výrobu pleťového tonika budeme potřebovat 84 vody (destilované, demineralizované nebo květinové), 5 ml ultraskvalanu, 10 ml tinktury, pár zrníček kyseliny citronové a 20 kapek cosgardu nebo jiného konzervantu. Všechny suroviny odměříme nejlépe rovnou do 100 ml vydezinfikované lahvičky, uzavřeme  a před každým použitím.  Tonikum používáme ke každodennímu jemnému ošetření pleti. Ultraskvalan zde má funkci i jemné čistící suroviny.

Hojivý pleťový krém

Pro přípravu krému použijeme jednoduchý způsob, díky kterému si  bude moci krém připravit každý. Do vydezinfikované misky  odměříme 43 ml kakostového nálevu (silnější čaj) a 7 g emulgačního vosku glyceril stearate citrate. Vložíme do vodní lázně a zahříváme do doby rozpuštění vosku. Misku vyjmeme a mícháme do vychladnutí (po rozmíchání si můžeme pomoci druhou miskou s ledovou vodou). Do takto připraveného základu vmícháme 3 kapky kyseliny mléčné, 3 ml kakostové tinktury, 7 ml třtinového skvalanu, 5 kapek esenciálního oleje z levandule a 12 kapek cosgardu.

Jemný krém po holení

Pokud máme problémy po holení – pokožka se nám zanítí, pak si lze pomoci lehoučkým zklidňujícím krémem. Opět si připravíme základ z kakostového nálevu a emulgačního vosku glyceril stearate citrate. Do tohoto základu přimícháme 3ml tinktury. Do druhé misky si odvážíme 2 g ovesného hedvábí (mikronizovaná ovesná zrna), do kterého pomalu základ přimícháváme. Pokud by jsme zvolili opačný postup, ovesné hedvábí by se nám nepodařilo v krému řádně rozmíchat. Nakonec přidáme  7 ml nejlépe měsíčkového olejového macerát, popřípadě vezmeme meruňkový olej,  2-3 kapky kyseliny mléčné a zakonzervujeme. Krém bude mít výrazně hojivé účinky a navíc díky ovesnému hedvábí bude pleť vyživovat a vyhlazovat.

Bylinný nemastný balzám na nehojící se rány

Bylinný balzám je velmi jednoduchý na výrobu. Pro jeho výrobu budeme potřebovat opět kakostový nálev, tinkturu, emulgační vosk glyceril stearate citrate, konzervant, kyselinu mléčnou  a 100 ml lahvičku s pumpičkou. Postup výroby bude velmi podobný předchozím postupům, jen je třeba trochu upravit poměry. Vezmeme 83 ml nálevu a 10 g glyceril stearate citrate. Připravíme si základ dle návodu u hojivého krému, přidáme 6 ml tinktury, 4 kapky kyseliny mléčné a zakonzervujeme (například 20 kapkami cosgardu). Přelijeme do předem vydezinfikované lahvičky s pumpičkou a používáme na promazávání špatně se hojících ran. Výhodou tohoto balzámu je velmi rychlá vstřebatelnost a poměrně vysoký obsah účinných látek.
Všechny krémy a balzámy s vodní složkou je třeba spotřebovat do 3 měsíců od data výroby.

Zdroje:
Hönfelderová, I. a Schönfelder, P.: Léčivé rostliny, Praha 2010.
Rubcov, V. G.: Zelená lékárna, Praha 1985.
Veit M.: Léčivá kosmetika z přírody, Praha 2014.

Zentrich, J. A.: Encyklopedie moderního bylinářství, Olomouc 2008.

Žádné komentáře:

Okomentovat