úterý 23. června 2015

Mléko proti celulitidě

Patřím bohužel mezi ty ženy, které ač štíhlé, trpí celulitidou. Není to nic extrémního, ale je lepší se k problému postavit čelem :) Aktivní látkou je v tomto mléku kofein a směs esenciálních olejů, které napomáhají odvádět přebytečnou vodu, rozproudit lymfu a detoxikovat.

Rozpis na cca 200 ml

3,5 g kofeinu
160 ml vody
30 kapek EO jalovec
20 kapek EO rozmarýna
10 kapek EO grapefruit
40 kapek cosgardu

2 misky
kapučínovač
mini metličku
váhu
líh na dezinfekci
200 ml lahvičku s pumpičkou
setinkovou váhu

Ze všeho nejdříve veškeré nádoby a nářadí vydezinfikujeme vysokoprocentním lihem. Do jedné misky odměříme olej a emulgační vosk, do druhé misky  vodu, kofein a kyselinu citronovou, která upraví pH a zajistí, aby se kofein nevykrystalizoval.  Obě misky vložíme do vodní lázně.
Ilustrační foto


Počkáme, dokud se emulgační vosk zcela nerozpustí. Ve druhé misce mícháme vodu s kofeinem a kysl. citronovou, dokud se vše nerozpustí.


Poté vlijeme vodní fázi do oleje a mícháme, zprvu kapučínovačem, poté metličkou. Po zhoustnutí přidáme  konzervant a esenciální oleje. 

Hotové  mléko má pH 6,0. Přendáme ho do lahvičky a označíme datum výroby nebo spotřeby. Vydrží nejméně 3 měsíce. Určitě ho ale dříve spotřebujete :)


12 komentářů:

  1. Je velký rozdíl mezi olivem a Olivem900? Směs se mi nechce spojit :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Barbaro Olivem 900 je koemulgátor. Neznám všechny emulgační vosky na trhu - jen od jedné firmy jich mám v katalogu kolem 75 :) Jinak Olivemů je opravdu hodně, nicméně většinou mají ještě nějaké číselné označení. Netuším, jestli tím "čistým" olivevem nemyslíte náš Olivoil. Je třeba mrknout na INCI

    OdpovědětVymazat
  3. V receptu uvádíte 8 g olivemu, tak jsem použila, co jsem doma našla - olivem 900. A směs se při chladnutí oddělovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje chyba, velmi se omlouvám, upsala jsem se (evidentně jsem byla při psaní duchem nepřítomna). Správně je to olivoil, ale proklik fungoval a funguje správně. Olivem 900 je ale opravdu koemulgátor a ty obecně neudrží emulzi pohromadě. Správně by to mělo být napsáno na etiketě. Ono na přípravek jako takový to mít vliv nebude, jenom před použitím směs pořádně protřepejte (i když s olivemem 900 nemám zkušenosti, takže netuším, nakolik je výsledek hustý a zda jde vůbec protřepat).

      Vymazat
    2. Teď jsem se dívala do historie. Zrovna když jsem příspěvek psala, komunikovala jsem na Fcb o Olivemu 1000, takže jsem se prostě upsala. Báro ještě jednou se omlouvám...

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, myslíte, že když bych použila emulgátor č. 3 bude to mít stejnou komzistenci? Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebude, protože je tam dost vodní fáze a u 3 Vám hrozí, že se to rozjede. Budete muset upravit poměry. Proto jsem v receptu zvolila právě olivoil. U opravdu vodou nabytých emulzí sázím na jistotu s olivoilem :)

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den Míšo. Vse jsem udělala dle Vašeho receptu, avšak krém mám ř8dký a po chvilce se mi oddělí. Kde jsem udělala chybu? A mohu s tím ještě něco udělat? Děkuju za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, focen byl skutečný produkt. Lze přidat 0,5 % xanthanové gumy, to by mělo elumzi udržet pohromadě, i když je řídká.

      Vymazat
  8. Také jsem dělala přesně podle receptu, a výsledek byla řídká konzistence a přes noc se mi emulze oddělila. Chjo

    OdpovědětVymazat