sobota 16. července 2016

Hyaluronové základní sérum - vegan

Na toto sérum mě navedlo několik dotazů ve skupině na Fcb,  kde se řešil názor na komerční séra s 1% kyselinou hyaluronovou.  Když se člověk podívá na jejich složení zjistí,  že se obsahují jen vodu,  kyselinu hyaluronovou a konzervant. Toť vše.  No za cenu bezmála 400 korun za 50 ml balení by jeden očekával víc. Výbornou zprávou je to,  že ho lze velmi jednoduše vyrobit doma s bonusem přizpůsobení pleti.  Návod tedy tentokrát můžete brat jako nástřel pro vlastní variace.  Tipy na modifikace se dozvíte níže.

Rozpis na 50 ml 



0.5 g kyseliny hyaluronové
49 ml vodní složky
10 kapek cosgardu

Mimo to budeme potřebovat misku,  kapučínovač na rozmíchání,  vysokoprocentní líh na dezinfekci a 50 ml lahvičku s malým dávkovačem. Vše potřebné můžete zakoupit ZDE.

Ze všeho nejdříve vše vydezinfikujeme.

Navážíme si kyselinu hyaluronovou, odměříme vodní fázi.


Za stálého míchání postupně přidáváme kyselinu hyluronovou a konzervant.


Tady je pro ilustraci moje verze, proto je směs zabarvená a ne čistě průzračná, jak by to bylo za použití například čisté květinové vody.


Hotové sérum přelijeme do lahvičky a uzavřeme.


Sérum na prstíku :)

4
Tady vidíte sérum bezprostředně po vyrobení.



A tady po odstátí, cca 20 minut. Jo a ten ptačí zvuk není od nějakého domácího opeřence, ale to se nám na zahradě perou kosáci :)

PH séra čistě z květinové vody budě mít cca 6,5, protože hydroláty jsou velmi mírně kyselé. Jakmile budete sérum modifikovat, je třeba pH změřit.
Sérum má jednu obrovskou výhodu v tom, že je velmi snadno modifikovatelné. Experimentovat lze například jen s květinovými vodami, ale to pravé ořechové nastane teprve tehdy, když si přidáte aktivní látky rozpustné ve vodě. Níže se můžete inspirovat složkami vhodnými pro jednotlivé typy pleti. Výčet je ale opravdu jen pro inspiraci. Můžete přidat cokoliv, co je rozpustné ve vodě, jen je třeba dodržet dávkování a nevyrobit si dost pejska a kočičky.

Zralá / dehydratovaná pleť - růžová voda, pomerančová voda, Myramaze, růžový extrakt

Normální pleť - růžová voda, Fucogel, aloe extrakt

Se sklony k akné - levandulová voda, vilínová voda, Seboclear, aloe extrakt, okurkový extrakt

Citlivá pleť - růžová voda, chrpová voda, Fucogel, růžový extrakt

A v mém séru je růžová voda, aloe extrakt, Seboclear a růžový extrakt :).

Poznámka na konec. Normální dávkování kyseliny hyaluronové je 0,1 - 0,5 %, séra jsou ale silnější :)








1 komentář:

  1. Dobry den, Miso, rada bych se zeptala k davkovani. Udelala jsem si podle navodu serum a nyni ho chci pridavat do kremu. Trochu jste me ale zmatla. Dava se do kremu 0,1-0,5% kyseliny hyaluronove nebo primo sera? A jeste jeden dotaz, pocita se to jako soucast vodni faze? Dekuji za navod i odpoved! :-)

    OdpovědětVymazat