úterý 16. června 2015

Retrománie - eau de cologne

Česko momentálně jede na vlně retro, proto i já jsem zabředla do svých starých knih a vyhrabala jsem pro vás recepty eau de cologne, a teď pozor, z knihy vydané v roce 1892. Tomu říkám pořádné retro :). I když to už je spíše vintage... Prostě a jednoduše jsem se jala do překládání knihy A PRACTICAL TREATISE on the MANUFACTURE OF PARFUMERY, a tohle je první vlaštovka. Bohužel spousta návodů je prostě nepoužitelných, ale dají se vybrat některé moc pěkné. Jenom ty přepočty liber, pint, drachem... Ještě, že sem tam je něco uvedeno v podílech :) Jsem si jistá, že tohle vás bude prostě bavit. A jen tak mimochodem, našla jsem tam recept na minerální makeup :). A pak, že je to novinka...


Něco málo o historii

No tady  mi promiňte, pač já to prostě zkopírovala z wikipedie :) 

Kolínská voda (eau de Cologne) je 1–3% směs vonných látek rozpuštěných v 60–70% lihu. Kolínské vody se začaly vyrábět v 18. století v Kolíně nad Rýnem a později se rozšířily do celého světa.
V roce 1709, Johann (Giovanni) Maria Farina založil v Kolíně nad Rýnem výrobu, dnes nejstarší parfumérní společnost na světě. Farina nazývá parfém na počest svého nového domova, města Kolín nad Rýnem: Eau De Cologne - Kolínská voda (něm. Kölnisch Wasser).
«Eau de cologne» - EDC je chráněná ochranná známka společnosti Farina. K tomuto dni, osmá generace dynastie Farina pokračuje ve výrobě původní kolínské vody podle receptu, které byl a stále zůstává záhadou. Postupem času se název "Eau de Cologne" stal obyčejným symbolem parfémů s lehkou vůní.Kolínská voda se vyrábí jak pro muže, tak i ženy, ale podle marketologie je nejspíš jako mužská, taková alternativa "ženské" parfumérii.

Kolínské, které jsem pro vás vybrala (a jsou použitelné :)), jsou vyráběny dle knihy malinko jinak, za pomoci vysokoprocentního lihu (uvádějí více jak 90%) a následně jsou 1/3 doředěné květinovou vodou, nejčastěji pomerančovou. Může se použít i destilovaná voda, pak ale k zachování vůně doporučuji přidat k receptům pár kapek neroli navíc. 

Postup je u všech shodný. Esenciální oleje se smíchají rovnou s lihem a směs se nechá 14 dní "stát" za každodenního protřepávání. Následně se líh zředí květinovou vodou. Upozorňuji, že voda způsobí mírné zakalení. Kolínská se pak nějak filtrovala, ale to jsem se nedopátrala přes co. Nicméně zakalení je opravdu jen ryze o estetice, nikoliv o kvalitě :). Pokud chcete čirou variantu, líh neřeďte.   

Recept č. 1
1 díl pomeranče
1 díl rozmarýny
2 díly levandule
2 díly bergamotu
2 díly citronu
Tak tuhle variantu jsem vyzkoušela sama a musím říct, že je naprosto božská. Použila jsem koncentraci parfémované vody, tzn. 8% = 8 ml směsi EO jsem rozpustila v 58 ml vysokoprocentního lihu a po 14 dnech jsem dolila 33 ml pomerančové vody. Z vlastní zkušenosti dodávám - ředit max 10% pomerančové vody, protože jinak se stane, že se esenciální oleje začnou oddělovat a kolínská se musí před každým použitím protřepat. Nic to ale nemění na tom, že vůně je božská, jak jsem napsala :).

Recept č. 2
1,5 ml rozmarýny
3 ml citronu
4,5 ml levandule
2 kapky skořice (ano, opravdu jsou to kapky)
Tahle směs byla ředěna pouze vodou.

Recept č. 3
1 díl neroli
2 díly rozmarýny
2 díly bergamotu
2 díly cedru
2 díly citronu
Opět doředěno jen vodou.

Recept č. 4
5 dílů levandule
1 díl pomeranče
1 díl bergamotu
1,5 dílu pomerančové vody
Tady bylo ředění jasně dané uvedeným poměrem pomerančové vody. 


Vyzkoušeli jste? Podělte se s ostatními o své dojmy.


1 komentář:

  1. Úžasný článek,hned jdu vyzkoušet.Chtěla bych nějakou " mužolapku pro kamarádku " ;)
    Co třeba Neroli,Santal,Ylang-Ylang,Levandule,Vanilka ,Skořice ?? Nebo poradíte ??

    OdpovědětVymazat