sobota 10. ledna 2015

Gelová maska

Tahle maska vás určitě nadchne, protože je jednoduchá na výrobu a má úžasné výsledky. Navíc jí můžete snadno připravit i z jiných surovin, z těch, co máte právě po ruce.

Recept

20 ml levandulové vody
70 ml minerální vody
5 ml rakytníkového extraktu, který můžete vyrobit podle návodu na kaštanový extrakt, ale použijte jen vodu s glycerínem (50 : 50 ml)
2 ml arganového oleje (nebo jiného oleje lisovaného za studena)
40 kapek EO levandule
3 kapky EO tymián
20 kapek konzervantu cosgard
na špičku nože chlorofylu - variantně pro zelenou barvu, nemusí být 

Pozor, v tomto receptu nesmíte použít jako konzervant extrakt z grepových jader, který se nemá rád xanthankou.

Do misky dejte všechny suroviny s výjimkou EO a konzervantu. Xanthanovou gumu musíte pořádně rozmíchat. Směs nechte 10 minut odstát a nakonec vmíchejte esenciální oleje a konzervant. Pokud vynecháte konzervant, vyrobte si pouze poloviční množství masky a skladujte jí v lednici.

Maska se aplikuje na vyčištěnou pleť a nechává se působit 5 minut. Poté se jemně odstraní nejlépe houbičkou, protože gel se hůře smývá. Pleť je po aplikaci krásně vypnutá a dokonce jsou i stažené póry.

Pokud máte hodně citlivou pleť, raději proveďte test kožní snášenlivosti.

Místo levandulové vody můžete použít např. růžovou, jasmínovou nebo pomerančovou vodu a k tomu příslušný esenciální olej. U absolutních olejů stačí 5 kapek (růže, jasmín).

Další masky a peelingy naleznete v mé eknize Masky a peelingy.


2 komentáře:

  1. Hezký den Míši.......mám velkou chuť si masku vyrobit :-) Vše doma mám, chybí jen extrakt .........poradíte mě prosím, který extrakt se vyplatí si doma vyrobit třeba do zásoby a mít ho vždy po ruce jako univerzální ? Je pravda,že vše člověk mít doma vždy nemůže a pak chuť do výroby třeba selže právě na takové konkrétní surovině :-) A ještě se zeptám, jestli minerální voda může být třeba i lehce perlivá (např. Mattoni),nebo myslíte nějakou konkrétní? Moc děkuji, všechny recepty jsou úžasné, moc ráda k Vám nahlížím :-) Krásný den !!!

    OdpovědětVymazat
  2. Co se týká vody tak jedině neperlivou. Já používám Evianku, mlže být i Vitel, nebo nějaká kojenecká. Rakytníkový či jiný extrakt vydrží v lednici i rok, pokud ho zakonzervujete 10 kapek cosgardu na 50 ml (nebo jiný konzervant). Pokud je v extraktu i alkohol vydrží bez konzervace. Já mám takto vyrobený extrakt z rakytníku, potom z kaštanu, ze směsi indických bylinek a teď jsem přefiltrovala i břečťanový. Masku samozřejmě vyrobíte i bez extraktu, to je jen bonusová část, která Vám doda přirozenou formou vit C a ještě nějaké další látky :)

    OdpovědětVymazat