neděle 18. ledna 2015

Urea - močovina

Močovina je sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v těle, kde je odvozena z metabolismu aminokyselin. Je to jedena z hygroskopických sloučenin, která tvoří "přírodní zvlhčující faktor ", patří tedy mezi látky, které umožňují zachování přirozené hydratace pokožky. Vyrábí se průmyslově, jinak to prostě nejde, ale jedná se tělu přirozenou látku.


Je velmi hygroskopická, působí jako zvlhčovadlo (čerpá vodu do horní vrstvy epidermisu). Má keratolytický účinek, což znamená, že dokáže jemně odstraňovat lupy a odumřelé buňky. Navíc usnadňuje pronikání vody a  zesiluje tak její hydratační sílu. Vyznačuje se  exfoliačním účinkem, protože stimuluje obnovu pleti a obnovuje tak hladší a jemnější pleť.
V kosmetice se používá v péči o suchou a velmi suchou, hrubou, šupinatou nebo mozolnatou pokožku. Je velmi dobře snášena i citlivou a atopickou pokožkou. Má nezastupitelné místo v péči o nudnou, nepravidelně zbarvenou až skvrnitou pleť, pleť s prvními příznaky stárnutí s příznaky stárnutí, pleť se sklonem k tvorbě černých teček a akné.

Tipy pro použití:
intenzivní hydratační krémy
krémy určené pro atopickou pokožku
vyhlazující mléka
exofoliační čistící gel
hydratační vlasové masky pro suché vlasy
do šamponů pro zvýšení hydratace

Dávkování
hydratační krémy 1-5%, hydratační až keratolytické 5-10%, intenzivní exofoliační 10-15%
Močovina se přidává do vodní fáze, před procesem emulgace, v případě šamponů do vodní fáze nebo se může rovnou přidat do hotového šamponu a pomalu se  míchá do rozpuštění (do 250 ml šamponu můžete přidat 6 g močoviny pro zvýšení hydratace pokožky). Močoviny koupíte zde.

4 komentáře:

  1. ahoj, poradis mi ako tu ureu do domaceho kremu pridam? ako vyratam ze je to 5 percent? myslis sa to 5 percent voci vode, v ktorej to rozpustam? dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 5% se počítá z celkového množství produktu. Pozor, produkty je třeba pufrovat - okyselovat a stabilizovat - viz text u produktu
      http://www.kosmetickesuroviny.cz/Kyselina-mlecna-80-d565.htm

      Vymazat
  2. Je možné nějakým způsobem upravit pH již hotového krému, který obsahuje močovinu? Děkuji.

    OdpovědětVymazat