pátek 30. ledna 2015

Kokosový olej

Tento olej se vyznačuje delikátní vůní kokosu. Má tendenci tuhnout při teplotě nižší než 25°C, což nijak nesnižuje jeho kvalitu. Jedná se o jeden z nejlepších olejů, které účinně brání dehydrataci pokožky. Pokožku změkčuje, zvláčňuje a poskytuje chladivý pocit při spálení sluncem. Je výborným olejem pro péči o vlasy, které udržuje silné a lesklé. Široce používaný olej pro výrobu mýdel, kterým zajišťuje pěnivost.


Používá se zejména pro:

  • suchou a poškozenou pokožku
  • hrubou kůži bez elasticity
  • kudrnaté vlasy
  • suché a lámavé vlasy
  • roztřepené konečky
Balzámy na rty:   Popraskané rty jsou strašákem mnoha z nás. Pokud chcete jednoduchý prostředek, můžete použít čistý kokosový olej. Působí rychle a navíc chutná a absolutně nevadí žaludku - právě naopak :)
Změkčovadlo: Většina z nás používá krémy a pleťové vody pro změkčení naši pokožky, zejména rukou a nohou. Kokosový olej je skvělým změkčovadlem. Pokud Vám nevadí vůně kokosu a přechodný mastný pocit na kůži, můžete ho použít k zevrubnému "nátěru" :). Oceníte ho v případě, že máte rozpraskané paty a vůbec trpíte tzv. "hroší kůží". Nanášejte kokosák několik dní po sobě a uvidíte, jak se pokožka mění doslova před očima.
Jako peeling: Vezměte to, co máte po ruce cukr, sůl, kávu, strouhaný kokos... Smíchejte s kokosákem do konzistence pasty, vezměte sprchový kout útokem a "drhněte" mokrou pokožku. Vytvořte si jen tolik, kolik spotřebujete. Nemá cenu si vytvářet peeling do zásoby. No a pokud Vám nevadí kokosák na pleť, pak jako jemný peeling použijte sodu bicarbonu. Výsledek Vás překvapí.
Odlíčení:  Kokosový olej můžete použít jako odličovadlo. No někdo na na něj nedá dopustit, já ho nemusím :).
Poškození kůže : Tvrdí se, že kokosový olej je dobrý na některé kožní problémy, jako je akné, lupénka a ekzém. Nicméně, vědecký výzkum toto zatím ani nepotrvdil, ani nevyvrátil. Můžete ale kokosák zkusit jako macerační olej pro konopí, třezalku, řebříček apod. Díky schopnosti tuhnout při nižších teplotách můžete výsledný macerát použít jako mast.  Při maceraci ho musíte samozřejmě dát do tepla, popřípadě použít rychlou maceraci za tepla. Maceraci se věnuje např. tento příspěvek.

Na vlasy: Jeden z nejlepších olejů pro vlasové zábaly. Stačí, když si 50 ml zahřejete na příjemnou tělovou teplotu a přidáte například 20 kapek ylang-ylangu. Nanesete na vlasy, zabalíte do teplého ručníku a necháte alespoň hodinu působit. Poté umyjete běžným způsobem.

Na zuby: Poslední dobou se propaguje čištění zubů kokosovým olejem. Pravdou je, že klasické zubní pasty jsou plné všeho možného, tak proč ne. Já bych ale do kokosáku přidala např. pár kapek máty, aby to hezky vonělo, nebo hřebíčku, který je pro zubní hygienu doporučován všeobecně.

1 komentář: