středa 14. ledna 2015

Rostlinný glycerín

Rostlinný glycerín je výbornou surovinou pro výrobu kosmetických produktů. Ani nevím proč je na něj pohlíženo mnohdy skrze prsty, protože je výborným změkčovadlem a má hydratační a zvláčňující účinky. V šamponech a vlasových vodách přispívá ke změkčení a vyhlazení vlasového vlákna.



Nezastupitelné místo má také při výrobě hydro-glicerínových macerátů, protože dokáže z bylin extrahovat látky, které nejsou rozpustné ve vodě.

Ačkoliv se jeví na první pohled jako olejovitá kapalina, jedná se o vodní složku. Mísitelný je tedy s vodou a s alkoholem.

Velice důležité je jeho dávkování, protože při překročení 10% dávky může paradoxně docházet k vysoušení pokožky. Navíc produkty jsou potom takové lepivé a nepříjemné na aplikaci.

Glycerín je také schopný rozpouštět některé skvrny na oblečení, jako například od čaje, rtěnek, ovoce či čokolády. Na skvrnu naneste glycerín, nechte působit přes noc, a poté vyperte.

Pro kosmetické produkty se doporučuje dávkování 1-10%, do pleťových krémů se mi osvědčily 2 %, do tělových mlék 4%, do šamponu 5%, jako macerační činidlo 10 – 50%.

Hydro-glycerínové macerační činidlo


Můžete si vybrat z mnoha podílů, záležet bude na tom, jak chcete naložit s konečným macerátem. Pokud jím chcete zcela nahradit vodní fázi, pak na 9 dílů vody vezměte 1 díl glycerínu. Hotový macerát je nutné konzervovat a skladovat v ledničce (pokud ho ihned nepoužijete).

Čím drobnější budou částečky bylinek, tím kratší může být doba macerace. Pokud máte rostlinný prášek, stačí macerovat 24 hodin v temnu při pokojové teplotě. Pokud máte klasické sušené bylinky, macerovat můžete až 3 týdny.

Čím vyšší podíl glycerínu v činidlu, tím lépe dochází k extrakci aktivních látek. Můžete použít poměr 1:1 s vodou, nebo dokonce 3:2. Výhodou těchto macerátů je i nižší riziko kontaminace (tolik se nekazí). Při dávkování je ale třeba množství propočítat tak, aby celkové množství glycerínu nepřekročilo výše uvedených 10%. Například při poměru 1:1 můžete na 50 ml konečného objemu výrobku použít max 10 ml macerátu, který se přidává do vodní fáze.
Já potom k maceraci používám 10 až 12,5 g sušených bylinek a 100 ml maceračního činidla (poměr by měl být na 1 díl bylinek 5 dílů činidla).


No snad jsem to popsala srozumitelně :)

A teď trochu "chemie"
Výroba
Hlavním zdrojem glycerinu byly přírodní tuky. Při výrobě mýdla se působením hydroxidu sodného nebo draselného tuky štěpí na glycerol a směs alkalických solí alifatických kyselin, které jsou podstatou mýdel:


schéma výroby glycerolu


Biochemie
Glycerin vzniká vedle ethanolu v procesu kvašení glukosy z 1,3-dihydroxyacetonu, resp. 1,3-dyhydroxyacetonfosfátu, který je běžným produktem štěpení glukosy enzymatickou redukcí redukovanou formou β-nikotinamidadenindinukleotidu (NADH)za přítomnosti glycerolhydrogenasy.
Proto je také vedlejším produktem přípravy ethanolu z glukosy fermentací kvasinkami Saccharomyces cerevisiae. Probíhá-li kvašení glukosy za přítomnosti většího množství siřičitanů, blokuje se částečně redukce acetaldehydu na ethanol a ve výsledné směsi se zvýší obsah glycerolu. Podobně lze produkci glycerolu na úkor ethanolu zvýšit, probíhá-li fermentace v neutrálním nebo slabě zásaditém prostředí.
Mnohem větší produkce glycerolu lze však dosáhnout při použití jiných druhů mikroorganismů, např.Debaryomyces mogii, Saccharomyces rouxii, Saccharomyces mellis, Pichia miso, Pichia farinosa, Torulopsis magnoliae, Zygosaccharomyces acidificiens aj.

Fyziologické působení Glycerol je slabě jedovatý. V menších dávkách způsobuje bolesti hlavy, žaludeční potíže a zvracení. Ve větších dávkách může způsobit poškození jater. Nejnižší toxická dávka podaná orálně u člověka činí přibližně LDLo =1,5 g/kg živé hmotnosti, což znamená, že průměrný člověk by jej musel požít nejméně 90 až 120 g, aby se u něho projevily symptomy otravy. V nízkých koncentacích je prakticky neškodný.
Ve zředěném stavu se používá ke zvlhčování pokožky a sliznic, neboť váže atmosférickou vlhkost a tím ji přenáší do povrchu těla; naopak použití čistého glycerinu je nevhodné, protože z pokožky odčerpává vlhkost a tím ji vysušuje.


Zdroj: listy našeho dodavatele



5 komentářů:

  1. Díky za trochu teorie, není nadto si to občas osvěžit.;-) A nevíte,Míšo, proč glycerin nedělá dobře dásním? Zkouším i různé DIY pasty na zuby a u jednoho receptu byli psané že kvůli dásním glycerin do past nedává( ale nebylo už napsané a odůvodněné proč by jim měl škodit, a na aroma zone je recept i s glycerinem...nenapadá vás proč na dásně není dobrý? Díky.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jani netuším. Pokud někdo něco takového napíše, měl by to i zdůvodnit :(

      Smazat
  2. Právě, snažila jsem se sama pátrat a nic nenašla. Psala jsem i autorovi článku ale bohužel už je to pár měsíců a odpověď žádná:-( takže smůla

    OdpovědětSmazat
  3. Mám hydroglycerin a nepochopila jsem tuto informaci: Při dávkování je ale třeba množství propočítat tak, aby celkové množství glycerínu nepřekročilo výše uvedených 10%. Například při poměru 1:1 můžete na 50 ml konečného objemu výrobku použít max 10 ml macerátu, který se přidává do vodní fáze. Pochopila jsem, že při poměru HG 10:1 se dávkuje maximálně 10%. Ovšem v textu se najednou z toho stalo 20%(50:10ml) a to dokonce v případě poměru HG 1:1. Jak to mám chápat? A další dotaz: jaké množství konzervantu mám použít? Který typ pro nízké PH doporučujete? Děkuji

    OdpovědětSmazat
  4. Nedá mi to. 10% by to mohlo být v případě, že se počítá koncentrovaný glycerin, asi jsem to neměla srovnané. Můžete mi ale doporučit konzervant? Děkuju

    OdpovědětSmazat