neděle 23. října 2016

Balzám na rty s pryskyřicí

Pro podzimní a nadcházející zimní období nebude od věci mít po ruce balzám na rty, který bude mít nejenom zvláčňující a vyživující, ale i hojivé účinky. Pro inspiraci vám ukáži jednoduchý návod, ve kterém využijeme i základní pryskyřičnou mast (100 g pryskyřice, 100 g oleje a 30  včelího vosku). Pořád nám přeje počasí, proto neváhejte skočit do lesa a nějakou tu pryskyřici si nasbírat, protože jí můžete využít do široké škály dalších výrobků. Pokud nemáte tu možnost, poproste své známé, protože pryskyřice je opravdu úžasnou surovinou a základní mast Vám s uvedeným rozpisem vystačí určitě na celý rok.


Rozpis na 7 ml trubku

3,5 g  ricinového oleje
0,5 g ovesných lipidů
1 g včelího vosku
0,5 g karnaubského vosku

Mimo to budeme potřebovat balzámovou trubku :), misku, metličku (nebo jiné míchátko) a vodní lázeň. Vše potřebné můžete koupit ZDE. Tu malou roztomilou plechovčičku můžete koupit ZDE.


Veškeré suroviny odvážíme do misky a necháme roztavit ve vodní lázni.


Vyjmeme, promícháme a plníme do trubky. HOTOVO - jak prosté :) Konzistenci si můžete regulovat ubráním karnaubského či včelího vosku nebo přidání oleje.




Balzám tohoto složení je opravdu univerzální a může ho využít celá rodina. Stačí přizpůsobit množství, protože balzám by měl mít každý svůj :).

Balzám můžeme použít i jako rychlou pomoc na promazání zatržené nehtové kůžičky, nebo i na drobné poranění rukou (škrábance, lehké pořezání apod.) Bude rovněž dobrou prevencí na praskající kůži na kloubech. A nesmím zapomenout ani na pejsky, protože balzámem můžeme promazávat v zimně jejich tlapky.

1 komentář:

  1. Prosim zapomente na pejsky ! Jejich tlapy maji byt od prirody hrube a tvrde, to jim propujcuje ochranou vlastnost proti slapnuti na neco tvrdeho. Jakymkolim mazanim kuze zjemnuje a pak je moznost poraneni, ktere se hoji nekolik mesicu, podstatne vyssi !

    OdpovědětVymazat