neděle 16. října 2016

Pryskyřičná smrková mast

Poslední dobou se mě spousta z vás ptala na návod na smrkovou mast z pryskyřice. Pravdou je, že jí dělám jen jednou do roka, protože nemám bohužel tolik času chodit na pryskyřici. Jenže začaly růst houby, tak jsem se vyzbrojila i nádobkou s tím, že když nenajdu houby, nasbírám si aspoň tu pryskyřici na mast a zabiju tak dvě mouchy jednou ranou :)



Z lesa jsem přišla jak s pár houbami v košíku, ale hlavně se 100 g pryskyřice. Pryskyřice je samozřejmě plná různých nečistot, ale to nám vadit nebude, protože mast se na závěr přefiltruje.




Vezmeme vodní lázeň a misku, do které dáme 100 g pryskyřice, 100 g oleje (přesné složení viz níže) a 30 g včelího vosku. Necháme roztavit, voda by ve vodní lázni neměla vřít.


Je třeba trochu trpělivosti, občasného míchání a po cca půl hodině vypadá směs takto. V této chvíli do misky přidávám vit. E, promíchám...


a filtruji.


Nečistoty...


A hotová várka ve 30 ml dózách. Je třeba se podělit :)

Rozpis na cca 200 g masti

100 g smrkové pryskyřice
100 g oleje, já jsem použila následující směs:
  30 g měsíčkového macerátu
  30 g arnikového macerátu
  20 g mandlového oleje
  20 g jojobového oleje
30 g včelího vosku
2 ml vit. E

K čemu všemu je mast vlastně dobrá? Pryskyřičná mast je takový malý zázrak v dózičce. Je používána hlavně v lidovém léčitelství, například ve Finsku jí ale berou doslova jako všelék. I vědecké studie potvrdily příznivé a léčivé účinky pryskyřice. 
V lidovém léčitelství se pryskyřičnou mastí léčily různé rány, vředy, otoky, zánětlivá ložiska apod. 
V moderní medicíně proběhlo několik řízených studií, na jejichž základě bylo zjištěno, že pryskyřice je vhodná i k léčbě proleženin a špatně  se hojících vředů. Pryskyřice má prokazatelné antibakteriální a antimykotické vlastnosti a podporuje rychlejší regeneraci pokožky.

Mast je používána při poraněních kůže, vředů, popálenin, bodnutí hmyzem, proti otokům, při revma, ischiasu, namožených svalů, bolestech kloubů, podporuje krevní oběh...






2 komentáře:

  1. Nemel by být macerát v ml? Pokud si dobre vybavuji, tak macerát je výluh bylin za studena (většinou ve vodě - zde není uvedeno)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat