úterý 13. ledna 2015

Oxid zinečnatý

Oxid zinečnatý je bílý pigment, který se používá jako jedna z nezbytných surovin pro výrobu kosmetiky určené pro citlivou či problematickou pleť, a to pro své čistící, antibakteriální  a antimykotické vlastnosti. 


Přidává se do krémů určených na aknózní pleť, do zklidňujících krémů pro citlivou a podrážděnou pokožku, do mastí na ochranu pleti zadečku u dětí (podívejte se na složení Rybilky), do uklidňujících mlék po opalování. 

Bílá barva oxidu zinečnatého se využívá pro tvorbu základů minerálních makeupů, tvářenek i stínů a dokonce i rtěnek. Má přirozený UV faktor.

Je nerozpustný ve vodě i v oleji a používá se tedy v disperzi. Při výrobě krémů či tělových mlék je proto vhodné ho začleňovat ihned při vmíchání vodní fáze do olejové, dokud je emulze tekutá. Později se velmi těžko rozmíchává.

Do emulzí se přidává v množství 2 - 10% - u vyššího množství už může být patrný bílý film
Do minerální kosmetiky v množství 1 – 60%
Do balzámů na rty se přidává v množství kolem 4% - na jednu balzámovou trubku tak připadne cca 0,4 g.


2 komentáře:

  1. Ahoj,chtěla bych se zeptat,jak opravdu efektivně rozpustit oxid zinečnatý.Není rozpustný v oleji,ani ve vodě...Při malinkatém přidávání a nechání přes noc se mi podařilo zinek rozpustit ve vodní lázni,ale je to zdlouhavé.Nemáš prosím jiný nápad na kratší rozpuštění? Děkuji.-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsi řekla, není rozpustný, tvoří pouze disperzi. Asi nejlepší je přidat zinek do vodní fáze před tím, než jí vliješ do oleje a před vlitím ho roztočit kapučínovačem a okamžitě nalít do oleje a intenzivně míchat. Takhle by se měl rozptýlit v krému dokonale.

      Vymazat