sobota 22. listopadu 2014

Vrstvení - způsob péče o pleť

Vrstvení je japonský způsob péče o pleť. Japonky a vůbec většina asiatek, mají krásnou pěstěnou pleť, která jako-by odolávala zubu času. Je to dáno jak geneticky, výživou a také zvláštním způsobem, jak o pleť pečovat. V tomto příspěvku se Vám budu snažit vysvětlit, jak to funguje a co je třeba pro vrstvení dělat. Tato péče potřebuje trochu času - nečekejte zázraky do týdne, ale pokud vytrváte, můžete mi věřit, že vaše pleť prokoukne. Všechny vhodné recepty najdete v záložce vrstvení.

Večerní rituál

1. fáze - odstranění make-upu

Na odlíčení se používají trochu jiné prostředky. Japonky nejčastěji používají čistící oleje nebo balzámy. Zkuste můj recept na čistící balzám.

2. fáze čištění

K očištění můžete použít cokoliv, od jemných mýdlových gelů, dvoufázových produktů, čisticích tonik po mléka - podle toho, co kdo preferuje. Osobně mám nejraději čisticí mléka. Můžete zkusit třeba toto čistící mléko pro smíšenou pleť.

3. fáze - hydratace

Hydratace je velmi důležitou fází. Do pokožky potřebujete dostat dostatek  "vláhy" a to buď formou mlhy, různých tonik a podobně. U tonik pozor na to, aby neobsahovala čisticí složku. Můžete zkusit  hydratační tonikum. U tonik postupujte tak, že ho naneste na vatový tampon a vtlačujte ho do pokožky. Tento způsob hydratace je dostačující u mladších ročníků, zralé pleti prospívají speciální hydratační séra z hloubkové péče následována olejovými séry.

4. fáze - hloubková péče

K hloubkové péči jsou určena  různá séra a to jak olejová - ta navíc uzamknou vlhkost v pokožce, tak hydratační s vysokým obsahem aktivních látek, opět podle typu pleti. Můžete zkusit pleťová olejová séra.

5. fáze - výživa a hydratace

Poslední vrstvou je bohatý krém s aktivními látkami. Úkolem této vrstvy je dokončení péče o pleť, která je tak připravena k noční regeneraci. Můžete zkusit například luxusní krém. V našich končinách jsme zvyklí vynechávat zejména hloubkovou péči.  Ovšem jejím zařazením dokážeme podstatně zmírnit negativní vlivy a pokožka zůstane déle mladistvá.

Mimo to je vhodné 2x v týdnu provézt peeling a masku - vždy po 2. fázi. 

Při tomto způsobu péče se vám může přechodně i zhoršit stav pleti - stejně jak se to stalo mně. Stačí ale vytrvat cca 1 měsíc a uvidíte, jak prokouknete.

Jakým způsobem pečovat o pleť ráno, se dozvíte v příspěvku Vrstvení II.

Velké množství receptů na produkty, které můžete k tomuto způsobu péče o pokožku využít, naleznete v mé velké pracovní knize Zelená kosmetika.



6 komentářů:

  1. Dobrý den. Dal by se prosím něčím nahradit bod č. 4, pokud nemám na to, abych si udělala vlastní sérum a nebo kupovala? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  2. No sérum ničím moc nenahradíte. Použijte alespoň hodně dobrý pleťový krém :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, v přísvěvku popisujete večerní rituál. Jaký přípravek by měl být používán ráno? Děkuji a přeji hezké dny! Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru chystám ještě ranní vrstvení, včetně produktů. Určitě se ale vynechává 1. krok, 2. a 3. je stejný, 4. fáze - ještě dám recept na denní sérum a 5. fáze lehčí pleťový krém :)

      Vymazat