pondělí 3. listopadu 2014

Dárkový balíček III - parfém

Vyrobit si vlastní parfém není zase až tak složité, jak to na první pohled vypadá. Je to ale velké dobrodružství, protože nikdy dopředu nevíte, jaký bude výsledek.  Správný parfém musí 6 týdnů zrát, aby se konečná vůně stabilizovala. To, jak bude vonná kompozice vonět v den vytvoření nemá totiž nic společného s tím, jak bude vonět za 6 týdnů. Pokud chcete parfém někomu darovat pod stromeček, máte nejvyšší čas ho vyrobit :). V krátkém videu jsem se snažila shrnout to podstatné, co o výrobě parfému potřebujete vědět.




Síla vůně hotového výrobku  závisí na % množství vonné kompozice v produktu.



Čerstvá voda obsahuje méně jak 8%

Kolínská obsahuje 6 až 12%
Eau de perfume obsahuje 8 až 20%
Parfém obsahuje 20 až 40%

Pro vytvoření pravého parfému budete tedy potřebovat 20-40% vonné kompozice a úměrně tomu 60-80% média, kterým může být buď olej (jojobový či mandlový) nebo vysokoprocentní alkohol (96%). Já sama preferuji olej, protože je šetrnější k pokožce a déle vydrží.

Na 10 ml hotového parfému (20% vonné kompozice) budete potřebovat nejméně 2 ml vonné kompozice = 60 až 70 kapek esenciálních olejů (podle hustoty jednotlivých olejů). Médium dolévejte až po uzrání (po 6 týdnech v chladu a temnu, při každodenním protřepání). 
Pokud se ptáte, proč jsou kompozice o tak malém počtu kapek, tak je to jednoduše proto, že lépe se vylévá ta troška (když vám výsledek nevoní), než několik ml :)

Pro vaši inspiraci přidávám pár receptů na vonné kompozice.

Esence lásky

3 kapky santalového dřeva
2 kapky vanilky
3 kapky cedru
15 kapek bergamotu


Zelený úsměv

4 kapky bergamotu
2 kapky grepu
1 kapka rozmarýny
1 kapka koriandru
1 kapka geránia
1 kapka vetiveru


Čerstvý vítr

13 kapek máty kadeřavé
13 kapek rozmarýny
5 kapek citronu
5 kapek šalvěje
5 kapek jalovce



Potřebné suroviny můžete zakoupit v našem eshopu, včetně malé publikace i tvorbě přírodních parfémů,  podle si můžete vytvořit vlastní, originální a neopakovatelnou vůni.






Žádné komentáře:

Okomentovat