pondělí 28. března 2016

Sprchový gel s popencem

Popenec je výbornou bylinkou pro naše náctileté. Vyniká totiž čistící schopností, proto vůbec neuděláme špatně, když vyrobíme lehký mycí sprchový gel, který bude jemně pečovat o mnohdy problematickou pokožku (mimo obličeje jsou to třeba zádech, která náctiletým "pučí"). Ono donutit je pít kopřivový čaj na pročištění krve je takt trochu nadlidský úkol,takže tahle varianta je krapet schůdnější. Pokud je problém opravdu veliký, sáhla bych navíc po Seboclearu, který  je určený pro problematickou pokožku.


Rozpis na cca 200 ml

115  ml popencového vodního extraktu (čaje)
6 g coco silicon
0,5 g kyseliny citronové
40 kapek cosgardu
1 ml EO - variantně (levandule, tea tre, rozmarýn, grep, citron...)

Mimo to budeme potřebovat kádinku nebo misku na míchání, napěňovač mléka (kapučínovač) na rozmíchání xanthanové gumy, metličku, váhu a samozřejmě popenec, který už pěkně venku roste.



Nejdříve si vyrobíme silný vodní extrakt. Do čisté lahvičky vložíme popenec, zcela zalijeme vroucí vodou, lahvičku uzavřeme a necháme 2-3 hodiny louhovat. Přecedíme přes kávový filtr.


Přidáme kyselinu citronovou, díky které extrakt takhle zrůžoví. Pokud by jsme kyselinu nedali, nebyl by účinný konzervant!



Přidáme xanthanovou gumu a ihned mícháme. Xanthanka se musí rovnoměrně rozmíchat, jinak bude dělat pucky.


Postupně přidáme zbylé suroviny a promícháme - stačí už jen metlička.


Po přidání všech surovin vypadá gel takhle, ale nebojte, do druhého dne bublinky vyvzlínají.


Opatrně přelijeme.


Hotovo. Sprchový gel má pH 5,5- 6, záleží na množství kyseliny citronové. Můžete klidně dát i kyselinu mléčnou, místo citronové. Záleží jen na Vás,čím jste zvyklí regulovat pH.






7 komentářů:

  1. Prosím o objasnění funkce coco silikonu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenzidy pokožku vysušují, coco silicon to zmírňuje. Může se nahradit, ale je nutné použít velmi lehké emolienty.

      Vymazat
  2. Děkuji za odpověď. Jako základ tělových produktů používám 10% decyl glukosid, 5% coco glukosid, 5% pantenol, 2-4% glycerin. Je coco silikon komedonogenní?

    OdpovědětVymazat
  3. Takže ho mohu přidat jako hydratační činidlo? Já teď používám Fucogel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíte jako coco silicon? Ten ale není brán jako hydratační složka, plní funkci jakéhosi mikrofilmu. Sám o sobě nehydratuje.

      Vymazat
  4. Omlouvám se ale tohle je poněkud složité, takže Vás prosím o radu: Mám velmi mastnou pleť s akné, která ale v zimě potřebuje hydrataci - co mám do toho spg dát?

    OdpovědětVymazat