středa 31. prosince 2014

Ochranný krém - balzám

Tento krém má velm příjemnou konzistenci a nádhernou jemnou vůni. Je sestaven pouze z olejů a včelího vosk, protonepotřebuje konzervanty. Je vhodný k aplikaci na noc a snese ho i citlivá a ekzémem či lupénkou zatížená pokožka.

Recept


20 ml kokosového oleje
10 ml avokádového oleje
5 kapek myrhy (nikoliv myrty - neplést)
1 kapka benzoe
Vosk roztavíme ve vodní lázni, přidáte bambucké máslo a ostatní oleje. Promícháme, necháme zlehka zchladnout a do ještě tekuté směsi vmícháme myrhu a benzoe. Přelijeme do dózy a necháme ztuhnout (klidně v ledničce), ale krém pak můžeme mít při pokojové teplotě.
Krém opravdu velmi hezky voní a je vhodný i pro pro ekzémem zatíženou pokožku (raději ale proveďte test kožní snášenlivosti). Jedná se o velmi mastný krém, takže je vesměs vhodný i pro velmi suchou pokožku.

Další úžasné recepty najdete v mé knize Zelená kosmetika.

5 komentářů:

  1. Míšo, miluju benzoe, ale donutit ten absolutně nespolupracující táhnoucí se "skorotmel", aby udělal jednu kapku je nemožné....máš nějaký trik?

    OdpovědětVymazat
  2. Já ho odlévám bez kapátka a jakmile začne "kapat", tak zatočím skleničkou. Jinak to snad ani nejde. Proto píšu jednu kapku - v porovnání s ostatními esenciálními oleji jsou to ve skutečnosti asi 3 nebo 4 klasické kapky :) Nazvala bych to prostě kápotou. Jinak malý trik na "zkapalnění" je malé zahřátí ve vodní lázni, ale opravdu malé.

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, díky za odpověď, tak to jsme na tom stejně :-)
    nicméně včera jsem zrovna s Benzoe dělala a napadlo mě nabrat z lahvičky maličko skleněnou tyčinkou (no nabrat...namočit konec tyčinky a co na ní ulpí, tak použít), no a ono to bylo fakt tak na jednu kapku, akorát se to přímo tou tyčinkou musí pak vmíchat do krému a o maličko dýl to trvá...ale dobrý!!!
    jo, jo hokusy, pokusy
    hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Stejný problém mám s vitamínem E - ten taky nakapat je věda :-) Tak díky za tipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přímo z lahvičky, bez kapátka, počkat až se začne odvalovat kápota, a pak hned zatočit s lahvičkou. Jinak to opravdu nejde :)

      Vymazat