pátek 19. prosince 2014

Dárky na poslední chvíli

Vánoce už doslova tlučou na dveře a občas se může stát, že prostě zapomeneme na nějaký dárek. Nic ale není tak horké, jak to na první pohled vypadá, takže můžete zapojit svůj um a narychlo něco vyrobit doma. Dobrým tipem je vlastní bylinková sůl, bylinková čajová směs... Pojďme na to :).

Šumivky trochu jinak

Pokud máte strach, že se Vám nepovedou klasické šumivé koule, můžete vyrobit jejich sypkou variantu. Recept je v podstatě shodný jako na klasické šumivky, ale vynecháte vodu a směs rovnou po promíchání nasypete do nějaké ozdobné sklenice.

Recept


Receptů naleznete spousty, tohle je můj oblíbený. Pokud by jste měli zájem o více variant, můžete si za 50,- Kč objednat mou eknihu. Cena vás nezruinuje a vy budete oslňovat své příbuzenstvo skvělými dárky :)

2 šálky sody
1/2 šálku soli
1/2 šálku kukuřičného škrobu - najdete v obchodech (pokud nemáte, prostě vynechte :))
3 lžíce mandlového nebo jiného oleje lisovaného za studena
bylinky - volitelné
esenciální oleje - volitelné


Bylinková sůl

No tak tady se fantazii meze nekladou, limitem budou Vaše vlastní zásoby v kuchyni. Pro bylinkovou sůl doporučuji bylinky (hlavně pokud je máte vlastnoručně nasbírané), pomlet v tříštivém mlýnku. I tady platí, že hezká lahvička udělá své :)


Recept pro inspiraci

2 díly tymiánu
1 díl bazalky
1 díl měsíčku lékařského (hezky to vypadá)
1 díl soli

Čaj

Opět limitem budou Vaše zásoby bylinek. Některé bylinky lze kombinovat libovolně mezi s sebou. Mezi tyto "univerzální" patří listy maliníku, jahodníku, ostružiníku, borůvky, černého rybízu, břízy, květy růže, lípy a nať třezalky, popence a úročníku (Bylinkový receptář od Dionýze Dugase).

Vlastní svícen

Jdete-li na návštěvu a znáte-li hostitelův vkus, můžete mu přinést i vlastnoručně vyrobený svícen. Já jsem letos jeden takový vyrobila ze svíček, šišek, koření, pár malých skleněných koulí a velmi hrubé soli. Sůl má své opodstatnění. Velmi dobře "váže" esenciální oleje, takže na sůl můžete nakapat oblíbený olej a spojit tak více smyslových požitků :) Na těch šiškách je sůl jen volně nasypaná...



Vlastní kosmetika a jiné DIY

Tohle si přeci nemohu nechat ujít. Blog je převážně o výrobě vlastní  kosmetiky, takže na ní určitě nemůžete zapomenout. Pár foteček produktů prostě musím přidat. Všechny recepty tu samozřejmě naleznete :)
Balzám na rty - pro zimu doporučuji použít ricinový olej :)

Tělové balzámy se snad nikdy neomrzí.

Tuhý parfém si prostě odpustit nemohu :)

Stačí hezky zabalit a Plovoucími svíčkami podarujete celé širé okolí :)

Stará dobrá klasika koupelová sůl.

Doufám, že Vám tyhle tipy přišly vhod a budu ráda, když mi napíšete :)







Žádné komentáře:

Okomentovat