pátek 21. listopadu 2014

Hydro-glycerínovo-alkoholový břečťanový macerát

Letošní rok je tak nějak se zimou ve skluzu, takže jsem ještě vyrazila na břečťan, abych vyrobila dávku macerátu, ze kterého potom vyrobím mléko "proti" celulitidě.


Recept
12,5 g zavadlých břečťanových listů na jemno pokrájených
33 ml vody
33 ml glycerínu


Břečťan nechám 24 hodin proschnout a poté všechny suroviny vložím do čisté sklenice, protřepu a nechám minimálně  10 dní (lépe 3 týdny)  macerovat  při pokojové teplotě, v temnu.

Hotový macerát je nutné přecedit přes jemné plátno nebo kávový filtr. Skladuje se v chladu a temnotě, kde vydrží do dalšího sběru břečťanu.

Macerát poté používám jako aktivní látku až do výše 10% z celkového obsahu konečného produktu. 

Pokud by jste použili pouze vodu s glycerínem v poměru 1:1, mohli by jste hotový macerát použít v koncentraci až 50% hotového výrobku. 

Macerát je vhodný jako aktivní kosmetická složka, může být přidána do hotových komerčních neutrálních základů – tělové mléko apod. Má vysoký obsah složek podporujících krevní a lymfatický oběh. O dalších macerátech se můžete dozvědět z mé malé eknihy, o kaštanovém se dozvíte zde

Vlastnosti:
- působí jako prevence a podpora pro „léčbu“ celulitidy
- zpevňuje pokožku
- uklidňuje podráždění

Použití:
- pomerančová kůže
- podrážděná pokožka

Rychlý recept:
- můžete s úspěchem přidat do tělových „hubnoucích“ mlék v množství až 30%
- můžete přidat do sprchových gelů v množství 10%  

7 komentářů:

  1. Břečťan natrhán :-) ... ale pro jistotu bych se ráda zeptala... když si chci vyrobit tělové mléko s břečťanem, udělám nejdřív mléko (olej+aloe+voda 1:1:1 +lecitin) a pak přidám břečťanový macerát (voda s glycerinem) až do 50% celkového objemu, nebo je lepší ubrat z mléka něco vody, aby výsledek nebyl moc řídký...

    díky předem za odpověď
    Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo a už jste tuto kombinaci zkoušela? Bez břečťanu? Lecitin je mrška a jako samostatný emulgátor většinou dělá potíže, protože se řadí mezi tzv. co-emulgátory, které nejsou zcela schopné udržet emulzi pohromadě. Jinak co se týká hydro glycerínového macerátu - vždycky se dopočítává do vodní složky a emulguje se, nedává se tedy "navíc". Navíc se do hotových produktů mohou dávat spíše ty hydro - glycerínovo - alkoholové, protože se jich dává podstatně méně (macerát je díky alkoholu silnější) a konečný vzorec Vám tedy nenabourají. Tyto se také přidávají až ke konci emulgace - tedy alespoň takhle to dělám já :)

      Vymazat
    2. tenhle druh macerátu se dopočítává do vodní fáze :), olejové zase do olejové fáze. Snad jsem to vysvětlila dobře, občas mi myšlenky přímo tryskají a prsty nestíhají psát :)

      Vymazat
    3. Michaelo, zatím jsem mléko nedělala, vystačila jsem si s krémy. Ale na Manipuře jsem našla Váš recept, který bych ráda vyzkoušela a zněl zhruba takhle :-). Takže hydr-glyc. dopočítám do vodní fáze. Děkuji za vysvětlení :-)

      Vymazat
    4. Zkuste a uvidíte, někdy to se samotným lecitinem vyjde, někdy ne :)

      Vymazat
  2. Jdu na to, ale ještě se chci zeptat - co se bude dít, dám li břečťanových listů více než 12,5 gramů, hádám, že čím více, tím lépe zde neplatí, je to tak? Díky moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono jde o to, že každá tekutina má prostě nějakou absorpční hranici. Je to čistá fyzika. Něco jako nasycený roztok. Zvýšit obsah účinných látek pak jde jen postupným odpařením tekutiny.

      Vymazat