středa 24. září 2014

Hydro-glycerínovo-alkoholový macerát z kaštanu

Koňský kaštan (jírovec maďal) je úžasný strom, které kromě okrasné funkce má nezastupitelné místo i v domácí kosmetice. Abych z kaštanu využila co nejvíce aktivních látek, používám oblíbený hydro-glycerínovo-alkoholový macerát, který si, jak jinak, připravuji doma. Hotový macerát používám do krému, který používám jako účinnou alternativu ke krémům či gelům zpevňující cévy a jako prevenci proti křečovým žilám. Právě teď je doba, kdy kaštany zrají, proto neváhejte vyrazit a pár si jich nasbírat. Pokud máte děti, stejně je určitě sbíráte, takže spojíte příjemné s užitečným.

Recept

12,5 g nastrouhaných kaštanů
33 ml vody
33 ml glycerínu



Nastrouhané kaštany nechám 24 hodin proschnout a poté všechny suroviny vložím do čisté sklenice, protřepu a nechám minimálně  10 dní macerovat na parapetu při pokojové teplotě.



Hotový macerát je nutné přecedit přes jemné plátno nebo kávový filtr. Skladuje se v chladu a temnotě, kde vydrží do dalšího sběru kaštanů. Fotografii hotového macerátu přiložím později :)

Macerát poté používám jako aktivní látku až do výše 10% z celkového obsahu konečného produktu. 

Pokud by jste použili pouze vodu s glycerínem v poměru 1:1, mohli by jste hotový macerát použít v koncentraci až 50% hotového výrobku. 

Recept na krém proti pocitu těžkých nohou a pro prevenci před křečovými žilami napíši později, hned, jak bude macerát hotový.

Macerát z kaštanů (kaštan obecně), přesněji látky v něm obsažené (aescin,  flavonoidy apod.), snižují zvýšenou propustnost vlásečnic, díky čemuž odstraňují zadržování tekutin v tkáních. Má schopnost tonizovat cévy, proto je vhodný do krémů účinných v boji proti pocitu těžkých nohou a otocích nohou, křečových žilách, nočních křečí v lýtkách... Je výborný při výronech, omrzlinách a poruchách prokrvení (v tomto případě můžete použít samotný macerát).

Je na místě upozornit, že plody kaštanů jsou jedovaté, takže po strouhání je nutné umytí rukou. Pozor by se mělo dát i na děti, aby náhodou kaštany nepozřely. Jakékoliv vnitřní užití je nebezpečné!!!

Použití macerátu je na vlastní odpovědnost. Nenesu odpovědnost za jakékoliv negativní reakce. Veškeré informace vycházejí z mé vlastní zkušenosti. 

Zdroj:
SCHÖNFELDER, Ingrid a Peter SCHÖNFELDER. Léčivé rostliny. Překlad Jana Jindrová. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010, 496 s. Ottův průvodce přírodou. ISBN 978-807-3605-889.

Žádné komentáře:

Okomentovat