úterý 9. září 2014

Bytový parfém

Bytové parfémy jsou levnou a hlavně  k nám i přírodě šetrnější alternativou komerčních osvěžovačů vzduchu. Vyznačujíé se obrovskou variabilitou, ale základ je vždy stejný. Ze všeho nejdříve je třeba si vytvořit základ. Do lahve vložte kůru z citrusů, celou jí zalijte lihem a nechte někde v temnu 1 měsíc, poté přefiltrujte a používejte dle následujících inspirativních receptů. Doporučuji plnit do lahve s rozprašovačem. V difuzoru sice vypadá parfém hezky (viz foto), ale protože jsou jen z lihu, rychle se odpařují. Pokud chcete vytvořit klidnou atmosféru, dejte parfém do malé mističky, kterou umístěte například do mělké porcelánové mísy (skleněné), přidejte bokem čajové svíčky, kamínky, sušené ovoce... a dejte někam k teplu, aby se parfém samovolně odpařoval. Pozor na přímý plamen, přeci jen je to líh :)  Variací si můžete vyrobit opravdu mnoho, záleží na vaší fantazii. 



Základ:

slupky z pomeranče, citronu, grepu, limetek či mandarinek (já jsem se naučila pomeranče a citrony škrabat škrabkou)
Do sklenice naskládejte kůru od citrusů a zalijte zcela lihem, zavřete a nechte v temnu 1 měsíc louhovat. Poté přefiltrujte a používejte jako základ pro vaše variace. Esenciální oleje koupíte zde.

Citrusky:

200 ml základu
20 kapek EO pomeranč
20 kapek EO grep
20 kapek EO mandarinka

Vánoce:

200 ml základu
20 kapek EO pomeranč
20 kapek EO skořice
10 kapek EO hřebíček
Vánoce si můžete připravit i bez EO, stačí použít oddělenou lahev do které dáte kůru od pomernače, nalámete skořici a přidáte hřebíček. Poté zalijte lihem a nechte opět 1 měsíc macerovat. Pozor, parfém bude tmavý, tak ať si ho pak nenastříkate na světlá místa -  stříkejte do prostoru.

Koření:

200 ml základu
20 kapek EO skořice
10 kapek EO kardamon
10 kapek EO  muškátový ořišek
No a aby jste se nezruinovali na ceně alkoholu, doporučím jeho nákup na www.kutilov.cz, kde naleznete 250 ml za příznivou cenu :).

Žádné komentáře:

Okomentovat