neděle 30. října 2016

Šlehané bambucké máslo

Šlehaná másla jsou mezi námi velmi oblíbená. Našleháním do nich dostaneme nejenom vzduch, ale můžeme do nich zapracovat i různé extrakty. Pro inspiraci zveřejňuji jednoduchou verzi, kterou doma zvládne každý. Stačí mít po ruce jen suroviny a šlehač. A abych nezapomněla, konzistence je vidět krásně na minivideu u mě na Instagramu 



Rozpis na více jak 250 ml :)

140 g bambuckého másla BIO
10 g extraktu (glycerinové, autentické šťávy...) já použila jahodovou
10 g kukuřičného škrobu (lze použít marantový, magnesium stearate nebo rýžový pudr)
20 g skvalanu
20 g mandlového oleje
4 kapky vitamínu E
40 kapek zvoleného esenciálního oleje

Mimo to budeme potřebovat hlubší misku a ruční mixér. Do misky odvážíme bambucké máslo a necháme ho v teple změknout. Následně do něj vmícháme zbylé suroviny za stálého šlehání mixéru. Pozor škroby práší, ale jsou dobré na snížení mastného pocitu po nanesení na pokožku. Šleháním másla nabývají na objemu. Skvalan můžeme samozřejmě vyměnit za jakýkoliv jiný olej, ale já jsem se chtěla za prvé rozmazlit a za druhé se velmi dobře vstřebává, takže opět snižuje hutnost a mastnostu bambuckého másla.

Šlehaná másla podobného složení nám vydrží klidně 6 měsíců. 

Jaká másla vyrábíte vy?



11 komentářů:

  1. Předevčírem jsem šlehané máslo dělala:-), použila esenciální oleje Limetka, Litsea a Benzoe. Máslo se krásně vyšlehalo, voní úžasně a celkově se moc povedlo:-) Dala jsem kamarádkám vzorky a už se sbíhají "objednávky" na velká balení...skvělý recept, povede se a vůni si může zvolit každý podle svého. Máslo je opravdu výživné pro suchou kůži teď v zimě, ale zároveň se lehce roztírá a nejsem mastná jako po olejích, které jsem doteď používala. Míšo, děkuji moc za skvělý recept! Budu vyrábět dál, jen obměňovat vůni. Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem ráda, že se líbí. Pozdravuj děvčata :)

      Vymazat
  2. Míšo, prosím Vás, dělala jsem dle Vašeho návodu bylinný extrakt a zakonzervovala ho lihem. Mohu použít i do šlehaného másla?
    Děkuji
    Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylinný extrakt vodní nebo HG? Pokud čistě vodní, bude to problém.Ty šťávy jsou stabilizované glycerínem a mají úplně jinou viskozitu.

      Vymazat
  3. Je možné vyrobit tělové máslo poze z rostlinného másla a oleje?

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry den Miso, mam par otazek. K cemu je dobry mrkvovy macerat? Lze udelat slehane maslo z bambuckeho masla, mandloveho a lneneho oleje a misto skrobu susene kokosove mleko? Chci aby dlouho vydrzelo, mam pouzit nejaky konzervant?
    Predem dekuji za odpovedi a preji vse nej v novem roce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Tak mrkvový macerát je mimo jiné plný karotenů a dodává krásnou barvu (pokud se to nepřežene). Lněný olej bych moc nedávala, má vysoký oxidační potenciál (žlukne). Netuším, co udělá kokosové mléko. Škrob je tam kvůli zmírnění mastného pocitu. A déle to vydrží s vitamínem E, ale věřím, že se rychle spotřebuje.Já mám 200 ml butelu stěží na měsíc :)

      Vymazat
  5. MOc Vás zdravím, myslíte, že lze místo škrobu použít v plné uvedené váze koloidní oves? Děkuji a přeji mnoho zdaru :-)

    OdpovědětVymazat