středa 3. září 2014

Emulze z jednoho hrnce

Emulze z jednoho hrnce je jednou z možností, jak vytvářet krémy. Je vhodná hlavně pro začátečníky, protože oproti klasickému způsobu (oddělené zahřívání olejové a vodní fáze a následné míchání) je o dost jednodušší. Nemusí se zde hlídat teplota jednotlivých fází, nepotřebujete dvě misky a celkově jde o rychlejší postup.




Tento jednoduchý postup ale nemůžete bohužel použít u všech emulgačních vosků. Pokud použijete nevhodný vosk, výsledná emulze se bude rozpadat - bude se vám oddělovat voda. Metoda je vhodná pro glyceryl stearate (tady pozor, protože se jedná o koemulgátor a emulze bude málo stabilní), BTM, tzv. Polawax, emulsan a olivem.

Jak na to

Postup je velmi jednoduchý. Do jedné misky dáte celou vodní fázi (vodu, květinovou vodu, glycerín, popřípadě aloe vera), olej a emulgační vosk. Misku vložíte do vodní lázně, zahřejete a počkáte, až se emulgační vosk rozehřeje. Poté misku vyjmete a energeticky šleháte. Můžete si pomoci s miskou plnou ledové vody. Jakmile teplota  směsi (krému) klesne - krém je vlažný - můžete přidat esenciální oleje, konzervant či další aktivní látky.

Z vlastní zkušenosti mohu uvézt jen to, že tento způsob používám okrajově, na tělové produkty, protože výsledná emulze prostě není úplně to tip ťop. Způsob ale rozhodně nezatracuji, protože je to docela rychlá záležitost a hlavně odpadá to hlídání "stejných teplot"  u dvou misek.

Zkoušeli jste někdy tenhle postup? Napište a podělte se s ostatními.

Žádné komentáře:

Okomentovat