pondělí 15. prosince 2014

Maska na vlasy - superjednoduchá

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy každé ženy a já s tím jenom souhlasím. Přírodní šampony jsou super věc, ale vlasy jsou po nich mnohdy takové drsné, takže je třeba vlas vyhladit. A jak jinak, než balzámem na vlasy. V tomto případě se jedná o opravdu jednoduchý recept, takže jsem postup ani nefotila. Výhodou tohoto receptu je to, že si k závěru můžete sami přidat, co budete chtít. Tím myslím jakoukoliv aktivní surovinu, kterou máte při sobě (inulín, hedvábné proteiny, panthenol...). I bez nich ale maska funguje :)

Recept na 100 ml

84 ml minerálky (nebo použijte silný bylinný čaj - heřmánek, kopřiva, přeslička...)
6 g emulgačního vosku BTMS - nenahraditelný
25 kapek ylang ylangu (třeba :))
20 kapek cosgardu

  • dvě misky
  • metličku nebo kapučínovač
  • Vysokoprocentní líh na dezinfekci
  • vodní lázeň
  • kosmetickou dózu
  • váhu


Nejdříve ze všeho vše řádně vydezinfikujeme vysokoprocentním lihem. Máslo a emulgační vosk BTMS (speciální vosk pro vlasové masky) odvážíme do jedné misky, minerálku do druhé.

Následně vložíme do vodní lázně a počkáme, až se vosk rozpustí. Vyjmeme, vlijeme vodní fázi do  olejové a mícháme. Pomůžeme si miskou se studenou vodou.


Poté přidáme konzervant, EO. Pokud se rozhodnete, že do masky přidáte ještě něco, udělejte to váhově na úkor  minerálky a přidejte to před ztuhnutím masky, jinak by se vám to špatně rozmíchávalo. Jak jsem psala v úvodu, může to být panthenol, inulín, tekuté hedvábí...


Nanáší se po umytí šamponem a nechá se působit podle stavu vašich vlasů.  Masku poté opláchneme jen teplou vodou.

Další báječné recepty na vlasové produkty naleznete v mé eknize Produkty vlasové kosmetiky








12 komentářů:

  1. Dobrý den. Masku jsem zkoušela o víkendu. A nic lepšího jsem snad na vlasech neměla:-) Fantastický lesk, hladké...Musela jsem se jich furt dotýkat:-) Ale nebyly vůbec zatížené a ještě teď po 3 dnech nemám mastné vlasy (po použití komerčních prostředků už jsem musela skoro každý den umývat). Fantazie, příště si tam přidám nějakou tu výživnou látku na víc:-)
    A ještě mám dotaz mimo:-) Ujela mi ruka (spíš pipeta) při srovnávání pH u jiného mého pokusu:-) existuje něco čím bych pH zase zvýšila? Asi je to debilní dotaz, ale vždycky mi poradíte:-) dikydikydiky

    OdpovědětVymazat
  2. Sodou lze pH zvýšit. V komerci se pouziva dokonce i louh, ale to bych nedoporučovala.

    OdpovědětVymazat
  3. Oh, tak popravdě mě ta soda též napadla, ale nebyla jsem si až tak jistá... Ten louh to je teda mazec, fuj!

    OdpovědětVymazat
  4. A ještě se zeptám, máte při práci s emulgatorama vždy, že stačí počkat než se rozpustí. Na jiných webech bývá dost často že se musí kontrolovat teplota, aby byla kolem 70°C u obou fází? Je to pro to, aby se pak emulze nerozjela, nebo se lépe fáze spojí když mají stejnou teplotu...? Zkoušela jsem a voda je horká hned, ale olej s emulgátorem (ten už byl rozpuštěny) ale teplota byla někde kolem 50°C....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud mám malé množství (50 ml celkem), dávám obě fáze najednou. Pokud je dávka o větší, dám olejovou o něco dříve a kontroluji si, aby se ve vodní fázi nezačali dělat dole bublinky. Dříve, jsem teplotu kontrolovala, ale pak mi došly v digi teploměru baterky a já zjistila, že to jde i bez toho. Fáze se mi sem tam rozjede, ale to je poměrem surovin, když zkouším nové kombinace a přepálím to s obsahem aktivek apod. A ano, uvádí se, že teplota fází by měla být stejná.

      Vymazat
  5. proč když to mám ve stejném poměru to mám pořád tekutý? jak dlouho se to má vařit v těch 70°C a jak dlouho míchat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jen do rozpuštění vosku, pak se to vyjímá z vodní lázně. Míchá se do zchladnutí.

      Vymazat
  6. dá se to nějak aspon zachránit aby se to zahustilo??

    OdpovědětVymazat
  7. tak super už se mi to v lednici zahustilo vypdaá to jak šlehačka a ráno jsem z toho vylejvala vodu, jak je to možné?

    OdpovědětVymazat
  8. Netuším, proč se nezadařilo. Masku jsem už vyráběla tolikrát se stejným výsledkem, že nevím. Focen je skutečný výsledek.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, mám dotaz. Chtěla bych přidat ricínový olej,ale nevím množství. Poradila by jste mi prosím ? A ještě jsem se chtěla zeptat jestli je nutný coscard? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. můžete na půl s bambuckým máslem, aby byly zachovány poměry - 2,5 g a 2,5 g
      Cosgard nebo jiný konzervant je nutnost.

      Vymazat