pátek 5. prosince 2014

Macerace za tepla

Určitě z mých příspěvků víte, že nejsem zrovna zastánce macerace bylinek za tepla, ale někdy prostě nemáte čas čekat na macerát 6 týdnů. Také pro některé bylinky je to vhodnější, hlavně ty, co mají vyšší obsah vody, protože  jinak hrozí vysoké riziko, že macerát zkvasí (no schválně, zkoušeli jste už macerovat karotku :))? Jak tedy postupovat, aby byl macerát kvalitní? 
Samozřejmě že nejdříve ze všeho budete potřebovat bylinky, v tuto roční dobu zřejmě sušené:) Já jsem zvolila měsíček, jak je patrné z fotografie. Dále budete potřebovat olej lisovaný za studena - já používám slunečnicový.  Na jeden díl sušených bylinek budeme potřebovat 4 díly oleje.

Do misky (předem vydezinfikujte) vložte bylinky a zcela je zalijte olejem. Misku potom vložte do vodní lázně a zahřívejte. Je DŮLEŽITÉ, aby voda nevřela, ale velmi jemně perlila. V takovéto lázni ponechte bylinky po dobu 4 až 6 hodin - hlídejte vodu ve vodní lázni a postupně dle potřeby doplňujte.


Po uplynutí doby macerace macerát přefiltrujte.


No a takhle vypadá hotový macerát, který můžete zakomponovat do všech svých produktů. Můžete se inspirovat i mým ochranným krémem.


Více se o macerátech dozvíte v mé eknize Maceráty





8 komentářů:

  1. Dobrý den, je velký rozdíl mezi takto udělaným macerátem a macerátem za studena po dobu 6 týdnů? A ještě jsem se vás chtěla zeptat jestli se dá udělat olejový macerát z chrpy, všude jsem našla pouze glycerinový, chci to použít do nějakého očního krému, séra nebo tak něco. Pěkný den Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nemám laboratoř, abych byla schopna říct, jak velký je rozdíl v obsahu účinných látek. Např mast z bambuckého másla ale jinak než a tepla nevyrobíte. Já jsem zastáncem jinak té pomalé macerace, která je hlavně šetrná pro látky citlivé na teplotu. Do očního séra klidně můžete použít hydroglycerínový macerát. Jde o to, že v chrpě jsou obsaženy hlavně ty látky, které jsou rozpustné ve vodě.

      Vymazat
  2. Děkuji za odpověď, tak já vymyslím něco s glycerínem. Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den, da se pouzit tento nebo podobny zpusob macerace za tepla i pro ovocny macerat? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. za tepla ne. Ovoce obsahuje velké množství termolabilních látek a zahříváním je zničíte.

      Vymazat
  4. Dobry den, vcera som robila svoj prvy macerat za tepla. Trochu som vsak mala problem s pomerom - 1 diel byliniek a 4 diely oleja. Kedze su obe zlozky ineho typu (bylinky susene a lahunke a olej podstatne hustejsi a tekuty), tak nerozumiem celkom v akych jednotkach to bolo myslene. Pouzila som 5g suseneho mesicka ale 20g oleja (slnecnicoveho) ich vobec nepokrylo. Dalej som pokracovala “od oka” a skoncila som na 80g oleja. Prosim, ako to vlastne malo byt? Dakujem.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám Vaši knihu zelená kosmetika, a zajímá mě, protože to tu není, jak macerovat růži. Jestli mohu i v caprylisu.

    OdpovědětVymazat
  6. Omlouvám se, je to v knize, ale v oleji. a tady ve skvalanu také bude vhodné?

    OdpovědětVymazat