čtvrtek 11. září 2014

Třezalková mast

Třezalkový olej je notoricky známý, ale třezalková mast?  Proč jí vlastně vyrábím? Odpověď je strašně jednoduchá. Dříve jsem třezalkový olej tahala všude s sebou, v kabelce, v autě, no a jednou se  mi takhle olej v kabelce otevřel... Zbytek Vám asi nemusím vykládat :). Díky tomu jsem namísto oleje začala nosit mast a můžu s klidem říct, že jsem spokojená. 



Výrobě masti předchází macerování třezalky ve slunečnicovém oleji. Každý rok strávím hodinku trháním samotných kvítků, které přesypu do zavařovací sklenice, zaliju slunečnicovým olejem lisovaným za studena (až po okraj), zavřu a nechám při pokojové teplotě, na okně obráceném na východ macerovat po dobu 6 týdnů. Po této době macerát přefiltruji a získám nádherný rubínový olej, který uskladňuji v ledničce. Takhle krásně olej po maceraci vypadá :)

Recept na 30 ml masti

4,5 g včelího vosku
25,5 ml macerátu
2 kapky vitamínu E - nemusí být


Včelí vosk a macerát vložte do misky a roztavte ve vodní lázni. Poté přidejte vit. E a ihned přelijte do dózy. Kdyby se vám náhodou stalo, že to začne tuhnout dříve (zrovna vám začne pískat papiňák:)), nevadí, stačí misku znovu vložit do vodní lázně. Podobně lze vyrobit jakoukoliv mast :)




Benefity

A teď už slibované použití. Když už jste si dali práci a mast si vyrobili (nebo třeba jen zůstanete u macerátu), tak co s tím? 

Třezalka tečkovaná zklidňuje podráždění kůže,  má uklidňující vlastnosti. Využijete jí jako antivirovou a protizánětlivou léčivou mast, samotný macerát můžete přidat do olejové fáze vašich krémů, tělových mlék apod. Mast se používá k léčbě popálenin I.st., spálení od slunce, k rychlejšímu hojení řezných ran (zmírňuje zjizvení), odřenin, modřin (to je důvod, proč jí mám stále u sebe), menších podráždění pokožky a zánětů, ekzémů, pro zmírnění revmatických a svalových bolestí a bolestí spojených s nervovým systémem. Je dobře snášena  citlivou pokožkou, lehce podrážděnou pokožkou a pokožkou infikovanou akné. Macerát můžete přidat do produktů po opalování, jako jsou krémy, gely a jiných léčebných olejů, právě pro jeho zklidňující účinky na kůži a spálení sluncem. Dobré výsledky vykazuje i v krémech na ošetřování pleti malých dětí pro zklidnění plenkové vyrážky.

Důležité
 Třezalka tečkovaná je fotosenzitivní. To znamená, že kůže by neměla být vystavena slunci po   bezprostřední aplikaci. Hypericin podporuje prokrvení pokožky a aktivuje jemnější kapiláry. Pozor by si měli dávat i těhotné ženy.


Zdroj: : http://www.aromantic.co.uk/buy-st-johns-wort-oil-organic-uk.htm#sthash.H3QIElUd.dpuf



1 komentář:

  1. Třezalkovou mast jsem vyrobia a můžu říct, že je úžasná. Pomohla mi i od výrazných bolestí zad. Krásně se roztírá a krásně voní. Doporučuji

    OdpovědětVymazat