sobota 6. září 2014

Emulgační vosky - porovnání

Emulgačních vosků najdete na našem i zahraničním trhu nepřeberné množství, proto jsem se rozhodla vám v nich udělat trochu pořádek. Sedím na terásce, kam pere sluníčko, u sebe mám roztopenou vodní lázeň a míchám jednu emulzi za druhou. K výrobě všech emulzí jsem použila stejný vzorec, aby byl výsledek co nejvíce objektivní. Emulgační vosk je vždycky vyfocený vedle emulze, přičemž jsem se snažila vždy o jeho popsání a shrnutí. Pevně věřím, že se vám bude tenhle příspěvek líbit, proto ho sdílejte, lajkujte a vůbec :). A hlavně, někam si odkaz uložte, protože se k  článku budete 100% vracet. Ještě je na místě uvést, že použitý olej vám s výsledkem také pohne. Jinak bude výsledný krém vypadat s olejem s vyšší viskozitou (z pšeničných klíčků, avokádový) a jinak s nižší (z jader révy vinné, lískooříškový). Jdeme na to. 



Základní vzorec

12,5 g oleje ( 25%) - slunečnicový
 3,5 g emulgačního vosku nebo kombinace dvou (7%)
34 ml vody (68%)

Glyceryl stearate citrate

Práškovitý vosk, který je je dle mého názoru ideální pro lehoučké emulze, lehké denní krémy, našlehaná tělová mléka a všechny produkty, po jejichž nanesení máte nemastný pocit, rychle  se vstřebává. Práce s ním je velmi jednoduchá, Emulze z něj jsou velmi stabilní i při nízkém obsahu oleje a samotného vosku, velmi dobře se našlehává a je ideální volbou pro mastnou pleť. Já ho nazývám zlatou střední cestou, taková klasika.


Glyceryl stearate citrate + glyceryl stearate

Emulze z 2,5 g GSC a 1 g GS. GS je takový lámavý vosk, který je co-emulgátorem, což znamená, že se nemůže používat samostatně, protože emulze je nestabilní (z vlastní zkušenosti vím, že pokud se ho dá kolem 10%, tak to docela drží pohromadě). Výsledná emulze je o trochu hutnější než předešlá. Krém se opět velmi dobře vstřebává, pocitově je takový sametovější, emulze velmi dobře drží pohromadě a výsledný krém je vhodný pro mastnou a normální pleť.


Glyceryl stearate citrate + cetylalkohol

Emulze z 2,5 g GSC a 1 g CA. CA je takový "čočkový" vosk, který je co-emulgátorem, což opět znamená, že se nemůže používat samostatně, protože emulze je nestabilní. Výsledná emulze je opět  hutnější než ta první. Krém se opět velmi dobře vstřebává, pocitově je takový heboučký, na první pohled skleněný, emulze velmi dobře drží pohromadě a výsledný krém je vhodný pro lehčí tělové krémy. Pozor CA je mrška a krém vám do druhého dne ještě zhoustne (při pokojové teplotě).


Emulgační vosk č. 3 - INCI glyceryl stearate SE

Práškovitý nebo lámaný vosk, který je je dle mého názoru ideální pro denní krémy, hutnější tělová mléka a jemné tělové krémy, dobře se vstřebává. Práce s ním je velmi jednoduchá, při míchání můžete mít chvíli pocit, že se krém zdrcnul, ale stačí vytrvat a výsledek vidíte, Emulze z něj jsou velmi stabilní, lesklé a hladké, krém má nádech luxusního vzezření. Emulze jsou vhodné i pro citlivou pleť, oční okolí. Někde se uvádí, že je komedonní, já na sobě nic nepozoruji.


Olivem 1000 - INCI Cetearyl olivate, Sorbitan olivate

Vosk je takový lámavý, vločkový, svými vlastnostmi podobný  předešlému a le navíc má schopnost udržovat v pokožce potřebnou míru hydratace. Jeho předností je dlouhodobá hydratace pokožky. No já bych to přesto nazvala mnoho povyku pro nic. Sama už jen dodělávám balení a kupovat ho nebudu. Přijde mi zbytečně drahý. Málem jsem zapomněla - můžete s ním vyrábět emulze z jednoho hrnce - prostě všechno smícháte hned do jedné misky.


Polavax - INCI - Cetearylalkohol a polysorbát 60

Vosk čočkovitého vzhledu, který je ideální pro krémy určené pro normální až suchou pleť. Je ideální v malinko větší koncentraci 8-10% a při vyšším obsahu oleje 30%, jinak má emulze tendenci se rozjíždět, nebo to prostě nezhoustne, přesně jak je vidět na fotce. Hodně rychle se taví (při nižší teplotě v porovnání s prvním voskem). No není to špatný vosk, ale já ho moc nepoužívám, přijde mi zbytečně drahý (opět dodělávám balení a už kupovat nebudu). Pokud by jste ale chtěli vosk pro tělové mléko, které má být tekuté a přesto výživnější, bude ideální volbou. Při kombinaci s GS či CA bude vytvářet zajímavé struktury.



Emulsan - INCI - Methyl glucose sesquistearate

Pro mě novinka, tedy ne že by to byla novinka na trhu, ale chtěla jsem zkusit něco nového, co ještě neznám. Vosk je čočkovitého tvaru, mírně zažloutlý. Podle výrobce je vhodný pro všechny typy pleti a výsledek má být velmi "profesionální". Při míchání se vám zase jako-by zdrcne, ale stačí vytrvat. Výsledný krém není tak hustý jako z emulgačního vosku č. 3, ale je opravdu moc příjemný na dotek a hodně dobře hydratuje. Splnil mé očekávání, tedy spíše přesně odpovídá tomu, co se o něm píše. Je levnější než Olivem a dle mého názoru ho strčí do kapsy :).




Olivoil - INCI - Potassium olivoyl hydrolyzed wheat protein, cetearyl alcohol, glyceryl oleate, glyceryl stearate, potassium hydroxide

Jeden z nejsložitějších emulgačních vosků, který se vyznačuje extrémní jemností, což mohu potvrdit. Prodává se v takových bločcích a výsledná emulze je jako-by skleněná, křehká, mastnější než u prvního vosku. na pokožce nechává tento krém takový ochranný film, ne moc mastný, který se po cca 5 minutách ztratí. Je ideální pro starší křehkou pleť a pro podrážděnou pokožku. Má výrazně změkčující vlastnosti a je extrémně vhodný i pro dětskou pokožku, a to i přes jeho poměrně  barvité složení. Já si tento vosk šetřím a dělám si z něj krém na oční okolí. Mimo jiné má stejnou vlastnost jako Olivem 1000 a to, že dokáže udržet vlhkost v pokožce.




Závěr

Pokud bych měla doporučit, co koupit, postupovala bych asi takhle - GSC  a vosk č. 3 pro běžný standard, se kterým si vystačíte. Emulsan - pokud se chcete rozmazlit, měkký olivem - pokud máte extrémně citlivou  a křehkou pleť. Olivem 1000 a polavax - pro mně zbytečnost.

No a takhle to vypadalo, když jsem všechny emulze přemístila do jedné misky :)


Jaké máte zkušenosti vy? Používáte jiné emulgační vosky? Podělte se o své know-how.

27 komentářů:

  1. Já mám takový dotaz jsem zmatená z toho, že na Manipuře mají pouze GSC což je ten prášek to je mi jasné, ale pak tam mají emulgační vosk č.3 Glyceryl stearat! Ve vašem sešitu s receptama máte v přehledu GS a v tom závěrečném shrnutí máte kombinaci GSC+GS a pak samostatný emulgační vosk č.3 (což je vlastně GS) nebo to špatně chápu? Čím víc nad tím dumám tím víc jsem z toho zblblá:-) tak nevím jaký je mezi tím rozdíl? chápu že GS se míchá s GSC a emulgační vosk č.3 se může dát samostatně...ale ta Manipura mě totálně zblbla:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já začnu INCI:
      GSC - glyceryl stearate citrate
      GS - glyceryl stearate
      emulgační vosk č. 3- glyceryl stearate SE
      Ono těch glycerylů je strašná spousta a liší se strukturou. Jak si to označují jednotliví prodejci je na nich :)
      I GSC se může dát samostatně, ale výsledná emulze není tak hutná jak s č. 3,

      Vymazat
    2. Díky moc zase jsem o drobet chytřejší:-)

      Vymazat
  2. Dobrý den, i já bych ráda poprosila o radu. Jsem z toho již krapet zoufalá. Dvakrát jsem si objednala na Manipuře emulgační vosk č.3 a dvakrát mi přišel lámaný vosk s názvem Glyceryl stearat. Použila jsem ho tedy s důvěrou, že jde zkrátka o ten vosk č.3, že je jen třeba chyba v popisu. I když mi bylo divné, že je lámaný a vy píšete, že jde o prášek. Krém se zdrcnul a nešlo s tím udělat nic, i když jsem míchala dlouho. Můžete mi tedy, prosím, poradit, kde je chyba?? Ráda bych si teď vyrobila luxusní sérum, ale bojím se, že mám vlastně špatný vosk. Děkuju a zdravím Vás!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, také bych vás chtěla požádat o konzultaci :-) Mám Olivem 900 - nevím, jestli s ním máte zkušenosti - a bohužel se mi vůbec nedaří udělat emulzi. Zkoušela jsem krém několikrát, několika způsoby (míchat míchátkem, míchat ručně, chladit postupně i v lázni) a vždy se mi udělalo malinko krému a všude okolo zůstala ta voda. Myslela jsem, že mám třeba špatný recept na krém, tak jsem zkusila udělat jednoduše emulzi podle vašeho testovacího receptu na emulgátory (aspoň neplácám drahé suroviny) a opět stejný výsledek. Jsem asi levá, ale nevíte, kde bych mohla dělat chybu? Mockrát děkuji za odpověď Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 5-7,5 %, typ emulze voda v oleji, tedy více oleje než vody. Používá se 50-70% oleje, jedná se tedy o velmi vyživující krém. Recept např.:
      7,5% vosk
      60% olej
      32% vody
      0,6% konzervant
      Je to prostě atypický vosk. Pokud chcete dělat klasické hydratační krémy, je Vám prostě ...

      Vymazat
    2. taky se mi to rozjizdi, snad když jsem tam dala víc tuku tak už to nebude dělat problémy...

      Vymazat
  4. Dobrý den. Jsem nadšená z Vašeho blogu. Chci se zeptat, zkoušela jsem svůj první krém s emulgatorem c.3 ale ve výsledném krému jsou bublinky. Vadí to? Bojim se, aby se hned nezkazil...
    Děkuji a jdu číst další články ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko nevadí. Jenom to bude více nadýchané. Jsem ráda, že se Vám blog líbí :)

      Vymazat
    2. Děkuju moc a přeju hodně úspěchů :-)

      Vymazat
    3. Ještě prosím o radu, nakonec krém musím předělat, voda se od zbytku oddělila. Ať dělám co dělám, pořád tam mám cucky a volnou tekutinu. Zkoušela jsem přidat všechno možný, ale nic nepomáhá. Máte s tím zkušenost?

      Vymazat
    4. Lucko odkud máte ten vosk?

      Vymazat
    5. Mám ho z jiného e-shopu, je to emulgační vosk 3. Dávala jsem tam i dodecan a asi to bude tím. Teď jsem dělala krém podle Vašeho základního receptu a povedl se. Ještě s tím zkusím něco vymyslet a kdyžtak to poletí do koše.
      Děkuji za snahu :-)

      Vymazat
    6. Zajímá mě INCI, proto jsem se ptala. Vím odkud bere ekokoza, manipura :). Potom bych byla moudřejší.

      Vymazat
    7. Tak tam by to mělo být v pořádku, je to samoemulgující vosk.Problém je prostě v kombinaci dalších surovin. Občas se to prostě "přepískne" Berte to tak, že na recepturách komerční firmy pracují několik měsíců a zadávají to většinou laboratořím:) Jinak žádný koš. Jako mazadlo na nohy to bude dobré :)

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Problém je v tom, že Olivemů existuje poměrně dost a záleží na druhu. Já na něj třeba nedám dopustit. A klidne se cetyl přidat může, používá se poměrně často.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobry den, poridila jsem tento emulgacni vosk. Bohuze moc informaci jsem o nem nedohledala je mozne prosim napsat o nem nejaky ten zaklad? Dekuji a chvalim blog ;) http://m.manipura.cz/products/emulgacni-vosk-olivem-800-50g/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu blogu, problém je v tom, že emulgačních vosků existují stovky, nemohu znát všechny, to nezná nikdo :) Prosím nechtějte po mně informaci o surovině, od které nemám ani vzorek, který bych otestovala a potom o něm něco napsala.To nejde :)

      Vymazat
  10. Dobrý den,
    až teď jsem našla Váš článek o porovnání různých emulgátorů - hned jsem si jej uložila, je skvělý. Jsem úplný začátečník, ale nadšený! Vyrobila jsem si pleťový krém a použila olivem 1000 - mixování mi zabralo asi 5 minut a krém je úžasný. Pak jsem ale zjistila, že olivem 1000 je hodně drahý a nechala si poradit, abych použila emulgační vosk č.3. Jsem z toho nešťastná. Šla jsem na jistotu, použila drahé suroviny, mixovala (nepřeháním) třičtvrtě hodiny a výsledek je hutná pěna, na jejímž spodku se postupně dělá voda. Vosku jsem "prozíravě" koupila zrovna půl kila, abych měla do zásoby, když chci hodně vyrábět... Nevíte prosím, co jsem mohla udělat špatně? Moc děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  11. Dobry den, rada bych se raky pustila do vlastni vyroby, a zajimala by mne odpoved na posledni komentar nerada bych dopadla stejne, moc dekuji

    OdpovědětVymazat