pátek 13. května 2016

Šampon proti lupům

Problém s lupy snad každý z nás zažil, nebo momentálně i zažívá, proto by mohl přijít tento návod vhod :) Šampon má i hydratační účinky, takže věřím, že se bude líbit.



Rozpis na cca 200 ml

102 ml lopuchového odvaru
6 g Fucogelu (aktivní hydratační látka)
8 g glycerínu
4 g Dermosoftu (aktivní látka působící proti lupům)
6 g soli
40 kapek Cosgardu

Mimo to budeme potřebovat misku nebo kádinku, vysokoprocentní líh na dezinfekci, 200 ml lahvičku. Vše potřebné lze zakoupit ZDE.

Ze všeho nejdříve budeme potřebovat odvar z lopuchu, který si připravíme 10 minutovým povařením (jen perlit, ne vřít) 1 vrchovaté lžíce lopuchového kořene a cca 300 ml vody (mám prostě větší hrnek a tenhle poměr mi vyhovuje). Odvar necháme vystydnout a přefiltrujeme přes kávový filtr. Pokud máme lopuch v pudrové formě, můžeme použít  24 hod. infuzi při pokojové teplotě, dává se 10 g + 90 ml vody. 



Do odvaru přidáme Fucogel a glycerín a rozmícháme.


Do druhé nádobky dáme coco glucosid, slunečnicový tenzid a Dermosoft.


Vše smícháme.


Přidáme sůl, která nám zvýší viskozitu a cosgard.


A přelijeme do lahvičky.

Záměrně jsem nepoužila xanthanovou gumu, kterou ale můžete samozřejmě šampon dozahustit (doporučuji její rozmíchání v lopuchovém odvaru v množství max 1g). Šampon má při tomto složení pH lehce pod 7, takže dle potřeby si jej můžete okyselit. 

Šampon má i díky glycerínu a Fucogelu hydratační účinky, ale hlavně bude působit právě proti lupům. Klíčovou složkou je v tomto případě Dermosoft spolu s lopuchem.

Varianta s šamponovým základem - aktivní látky (glycerín, Fucogel a Dermosoft) ponecháme v uvedeném množství, odvar necháme zredukovat na polovinu (nesmí vřít, já stahuji úplně plyn) a použijeme ho cca 40 ml. Do 200 g celkové váhy doplníme šamponovým základem.





5 komentářů:

  1. Dobrý den, Míšo,
    když budu vyrábět variantu tohoto šamponu s šamponovým základem, kolik je potřeba přidat kys. citronové nebo jablečného octa na okyselení resp. na jaké pH je vhodné šampon okyselit?
    Kristina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristi netřeba, ale nemůžete základ takhle poředit. Tady bych použila koncentrovaný extrakt (nechá se prostě odpařit na 1/3 a potom ho do šamponové báze přidala v množství max 1/4. Ale pokud ráda používáte bázi, pak už máte asi poměry vychytané. A šampony by měly být spíše kyselejší, mezi 5-6.

      Vymazat
  2. Dekuji, Míšo, za odpověď. Ještě co se tyka varianty s samponovym základem- pochopila jsem ze se vynechává slunečnicový tenzidy. Nevynechává se také Coco glucosid?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano vynechá. šamponový základ je čistý šampon, který lze doplnit o aktovní látky.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat