pondělí 12. října 2015

Mast na křečové žíly

U této masti jsem skloubila svoje znalosti a znalosti pana Zentricha, kterého považuji za největšího českého bylináře. K výrobě masti budeme potřebovat jen několik surovin, ale věřím, že výsledek potěší každého, kdo trpí křečovými žilami, nebo k nim má sklony.


Rozpis na cca 150 ml

170 g bambuckého másla (stačí rafinované)
10 g prosušených strouhaných kaštanů
10 g sušeného ginkgo biloba (pokud jste bylináři a máte nasbíraný popenec, pak vezměte popenec)
40 kapek EO jalovec

Ze všeho nejdříve je třeba rozstrouhat a prosušit kaštany (24 hodin). Nastrouhat je dá opravdu práci, a pokud je nemáte opravdu čerstvé, budete muset použít hrubé síly. Klidně vezměte nějaký extra výkonný mixér, ale ne aby jste mi potom psali, že jste si ho zničili :) Podrťte je třeba nejdříve kladivem :)


Prosušený (já jsem použila 2 dny nastrouhaný) kaštan zkuste ještě rozmělnit v tříštivém mlýnku, klidně spolu s listy ginkgo biloba. Popenec zmiňuji proto, že je pro zmírnění a prevenci křečových žil také velmi vhodný (Zentrich), ale bohužel já jsem si ho nenasušila a teď je již pozdě, neb se sbírá kvetoucí nať. 


Do nádobky odvážíme bambucké máslo a přidáme pomleté bylinky.


Vložíme do vodní lázně a zahříváme po dobu alespoň 4 hodin. Voda nesmí vřít, jen jemně perlit.

Poté macerát přefiltrujeme, přidáme esenciální olej, zamícháme a necháme ztuhnout v ledničce. 

Kombinace bylin a EO jalovec je opravdovým balzámem na postižená místa. Kaštan je tradičním lidovým "lékem" na křečové žíly, ginkgo zmírňuje záněty a posiluje žilní stěny a jalovec působí zevně pro urychlení toku lymfy a látkové výměny vůbec.



Na mazání křečových žil se často používá i tinktura z kaštanů, kterou klidně do masti můžeme zakomponovat. Tinkturu vyrobíme tak, že nastrouhané kaštany zcela zalijeme vysokoprocentním alkoholem a necháme macerovat po dobu alespoň 14 dní za každodenního protřepání. Poté tinkturu přefiltrujeme. Tinkturu můžeme nechat odpařit na polovinu (alkohol se odpařuje poměrně rychle) čímž dosáhneme silnější koncentrace účinných látek. Poté můžeme tuto silnou tinkturu do masti přidat v množství cca 2,5%. Vmíchává se pomalu do teplého základu, aby se alkohol stačil odpařit.

15 komentářů:

  1. Myslíte, že množství třeba 13 g prosušených strouhaných kaštanů na 100 ml vysokoprocentního alkoholu je optimální?
    Kristina

    OdpovědětVymazat
  2. Spravny postup by byl zvazeni čerstvých nastrouhanych kaštanů versus množství pouziteho alkoholu (kvůli objemu) Potom si vyhledat sesychací poměry a dle nich si upravit množství pouziteho suchého materialu pri zachování prefem zajištěného množství alkoholu. Urcitou pomůckou je 10g uplne suchého materiálu na 100ml maceracniho činidla, popřípadě. 1dil sucheho materialu na 4dily činidla.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den, co si myslite o pridani extraktu z graperfruitovych jadierok na konzervaciu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Extrakt je určitě dobrý, jen není tak účinný a širokospektrální. Trvanlivost produktů prodlužuje na cca 1 měsíc. Není tedy dobrý k použití pro větší množství produktu. Navíc se např. nesnáší s xanthanovou gumou

      Vymazat
    2. Dakujem. A aka je predpokladana trvanlivost tohto kremu?

      Vymazat
    3. Je to mast, zde konzervace není nutná (není zde vodní složka) a vydrží minimálně půl roku

      Vymazat
    4. Este sa chcem spytat na mnozstvo gastanov, lebo 10 g je jeden gastan a na fotografii mas gastanov podstatne viac. Nedoslo k preklepu?

      Vymazat
    5. 10 g prosušených kaštanů což je rozhodně víc jak jeden :) A fotka je celá rozstrouhaná dávka, aby bylo vidět, jak je suším.

      Vymazat
  4. Prosím pěkně, a když mám nezredukovanou akoholovou tinkturu, kolik jí mužů di produktu přidat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dává se až do 10%, ale je třeba přimíchávat do opravdu hodně teplého základu, aby se alkohol stačil odpařit.

      Vymazat
  5. Krém som vyskúšala. Osvedčil sa najmä na boľavé kĺby a unavené svaly.
    Skúsenosti s výrobou a recenzia krému na kŕčové žily

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,
    dá se použít i jiný EO? Např. grapefruit nebo cedr?
    Děkuji,
    Anna

    OdpovědětVymazat