pátek 23. října 2015

Fucogel - tak trochu zázračná surovina

V dnešním příspěvku bych se ráda věnovala surovině s názvem FUCOGEL (Fucocert), která rozhodně stojí za vaše povšimnutí. Jedná se totiž o látku veskze pleti prospěšnou, s velmi snadným použitím. Příspěvek je opravdu rozsáhlý a jsou v něm  informace deklarované nejen výrobcem, ale  i nezávislými laboratořemi. Budu se snažit, aby to bylo čitelné :)


FUCOGEL  je aktivní látka určená určená pro použití do téměř všech typů kosmetických přípravků, od klasických emulzí, přes vlasovou kosmetiku až po dekorativní kosmetiku. Primárně se používá jako  hydratační látka s okamžitým a dlouhodobým účinkem, ale  díky posledním testům byly zjištěny výrazné anti-aging účinky. Navíc poskytuje výrazné vylepšení senzorických vlastností konečného produktu, úpravu viskoelastických vlastností, snížení podráždění pokožky způsobené intenzivním použitím agresivních aktivních látek (např. AHA kyselin…) a rovněž se díky obsahu fukózy účastní vnitrobuněčné komunikace, kde napomáhá zmírnit alergické odezvy.

Kosmetické vlastnosti
1. Polysacharidy a hydratace
Ve světě mikroorganismů představují polysacharidy aktivní mikrobiologický obranný mechanismus pro vybrané bakterie. Bakteriální polysacharidy jsou přirozeně vylučovány bakteriemi pro jejich vlastní obranu. Tyto polysacharidy vytváří přirozený biofilm na povrchu mikroorganismů, který je střeží proti dehydrataci.
Díky své vysoké filmotvornosti zajišťují polysacharidy optimální hydrataci pokožky, umožňující ochránit její vlastnosti. Při použití na poškozené vlasy, umí polysacharidy pomoci opravit poškozené vlasy, na kterých se tvoří šupinky a díky tomu jim vrátit krásu a vitalitu. 

2. Cukry a buněčná komunikace
Kromě své mechanické role je epidermis také aktivní živou ochranou. Je to místo, kde se různé typy buněk podílí na ochraně pokožky. Tyto buňky (keratinocyty, Langerhansovy buňky, melanocyty a makrofágy,…) mezi sebou vytvářejí síť intra- a extra-celulárních interakcí a v případě napadení dávají a přijímají biologické signály.

Fukóza je cukr, který je zapojený do buněčné komunikace a vzájemné spolupráce. Na povrchu různých typů buněk (keratinocyty, makrogágy….) můžeme nalézt místa se specifickým fukóza-receptorem. 
Díky obsahu fukózy (33%) může FUCOGEL působit jako past napomáhající zklidnění velikosti zánětlivých a nebo alergických reakcí.


Účinky

1. Hydratační účinek 2v1
Po aplikaci na pokožku vytváří FUCOGEL okamžitě na pokožce ochranný film s vysokým zvlhčujícím účinkem. Tento film se vytváří díky makromolekulární struktuře polysacharidů a vylepšuje ochranu pokožky proti dehydrataci.
Jednu hodinu po aplikaci FUCOGELU se zvyšuje úroveň hydratace stratum corneum o 44%, tři hodiny po aplikaci  dochází k nárůstu úrovně hydratace z 44% na 79%.
FUCOGEL poskytuje pokožce dlouhotrvající hydratační účinek, který může být vysvětlen zapojením enzymů. FUCOGEL může být díky své struktuře poměrně snadno hydrolyzován extracelulárními enzymy na nižší cukry se silným hydratačním potenciálem ( tak tohle se moc dobře nedá popsat více česky :))
Díky tomu poskytuje FUCOGEL pokožce zvlhčující účinek 2 v 1:
-           okamžitý účinek (poskytnutím vynikající vazby na pokožku a vytvořením ochranného filmu schopného udržet vodu)
-           prodloužený účinek (prodloučený zvlhčující účinek založený na degradaci polysacharidů na nižší polysacharidy nebo až na volné cukry, které jsou přirozenými lapači molekul vody)

2. Regenerace a posílení vlasů
Dalším významným účinkem FUCOGELU je jeho pozitivní působení na regeneraci a posílení vlasů. FUCOGEL vytváří na povrchu vlasu jemný ochranný film, po jeho aplikaci jsou vlasy viditelně hebčí a jemnější. Tento účinek je optimální při koncentraci FUCOGELU 3%.

3. Vliv koncentrace Fucogelu na vnímání „pocitové jemnosti“ 
Významné senzorické rozdíly v textuře byly pozorovány od koncentrace 5% FUCOGELU (vylepšení hustoty, hutnosti emulze, snížení tekutosti a vodového pocitu). Naměřené senzorické rozdíly jsou pravděpodobně asociovány se strukturou FUCOGELU a obsahem fukózy.
Při koncentracích FUCOGELU mezi 3% - 10% v emulzi není vyvoláno žádné bělení pokožky. Po 3 a 10 minutách od aplikace emulze na pokožku není pokožka lesklá, ani se neobjevuje mastný nebo lepivý pocit.

Zapracování do receptur a použití
FUCOGEL je velmi stabilní produkt, který se dá velmi snadno zapracovat do konečných formulací.

1)         pH – FUCOGEL je stabilní v širokém rozsahu pH od cca. 1,5 do 10, kde např. u AHA kyselin zmírňuje potenciální dráždivé reakce.
2)        Tepelná stabilita - Je stabilní i při vysokých teplotách (10 min při 70°C), dá se do výrobků zapracovat jak před emulgací do vodní fáze, tak i po emulgaci v chladící fázi.
3)         Samoemulgační schopnosti – díky jedné ze složek tohoto polysacharidu, konkrétně fukózy, má FUCOGEL mírné lipofilní vlastnosti, které mu propůjčují samo-emulgační schopnost. Při vyšších koncentracích umí stabilizovat emulze bez přídavku jakéhokoliv jiného emulgačního systému. Připravená emulze pak může být označena jako alcohol free, PEG free, bez emulgátoru….. připravená emulze se velmi snadno roztírá a rychle penetruje do pokožky.
4)         Další výhodnou vlastností FUCOGELU je, že zvýrazňuje a prodlužuje životnost parfemace obsažené v emulzi po aplikaci na pokožku.

FUCOGEL je vhodný pro všechny typy pokožky a může se rovněž použít pro choulostivou, citlivou a podrážděnou pokožku. Jeho textura zanechává pokožku krásně hedvábnou, což  zdůrazňuje pocit komfortu a jemnosti. Příklady aplikací FUCOGELU do různých kosmetických produktů jsou následující:

Typ výrobku       Použití
Emulze                Hydratační krémy, peelingové krémy s AHA kyselinami,revitalizační emulze, anti-age, přípravky pro citlivou pokožku, opalovací přípravky,abrazivní emulze, tělová mléka, parfémová mléka,..
Gel                      Gely na oční okolí, gely na unavené nohy,….
Lotion                  Tonovací lotiony, odstraňovače make-upu, lotiony po holení,…
Make-up              Dlouhodobý make-up,maskary,…
Tělesná hygiena   Šampony, sprchové gely,vlasová kosmetika (ošetření konečků vlasů, styling přípravky…)…

Doporučené dávkování: doporučené dávkování je mezi 3% do 5%, v koncentrovanějších a speciálních produktech až kolem 20%-50%.

Děkuji za poskytnutí informací dodavateli produktu.

9 komentářů:

  1. Dobry den, da se tento pripravek pouzit do BIO kosmetiky? Na mne to pusobi moc chemicky. Ale muze to byt jen zdani.
    Dekuji,
    Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, da se tento pripravek pouzit do BIO kosmetiky? Na mne to pusobi moc chemicky. Ale muze to byt jen zdani.
    Dekuji,
    Petra

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, používá se. Pod obchodním názvem FUCOCERT je dokonce certifikován Ekocertem.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, lze použít Fucogel samostatně, např. místo krému, nebo pod krém, popř. samostatně na vlasy? Nebo je potřeba použít ho jako surovinu, která se teprve musí do něčeho zpracovat? Je možné přimíchat ho do šamponu (klasického z drogerie), či již hotového krému apod.?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samostatně nikoliv, protože dávkování je max 50%

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. Pokud to tedy již chápu správně, stačí koupit Fucogel a přimíchat ho do nějakého produktu - např. do šamponu 3 % (jak je v článku) pro lepší hydrataci. Nemám s vařením vlastní kosmetiky žádné zkušenosti, proto by to bylo pro mě nejlepší řešení. Ještě poslední všetečná otázka, je Fucogel nekomedogenní? Děkuji.

      Vymazat
    3. Ano, chápete to dobře :) lze ho přidat v podstatě do jakéhokoliv produktu z vyjmenovaných. Co se týká druhé otázky, tak tady mohu čerpat jen z vlastní zkušenosti a rozhodně komedogenní není.

      Vymazat
  5. Dobrý den, to vypadá velmi zajímavě. Smím se zeptat, proč se nesmí do přípravku použít více než 50%? Respektive, jaká rizika hrozí při takovém "předávkování"?
    Děkuji, mějte krásný den. Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá surovina má dle výrobce doporučené dávkování a žádný list neobsahuje info o tom, co se stane pokud se překročí. Může se ale stát - opačný efekt, nepříznivá reakce, problém se směsností s ostatními látkami, v případě emulze rozpadnutí vzorce...

      Vymazat