čtvrtek 13. srpna 2015

Pleťový krém s Tepezcohuite

V minulém příspěvku jsem psala návod na výrobu micelární vody s macerátem z Tepezcohuite. Macerát jsem ještě použila do následujícího krému, který se spolu s micelárkou skvěle doplňuje.

Recept na 30 ml

9 ml macerátu z Tepezcohuite
10,5 ml vody
0,1 g kyseliny hyaluronové
7 kapek cosgardu
5 kapek EO geránium (volitelně)


3 misky
kapučínovač
mini metličku
váhu
líh na dezinfekci
30 ml dózu

Ze všeho nejdříve je třeba si vyrobit macerát. Na výrobu tohoto krému a micelární vody, potřebujeme 5 g pudru Tepezcohuite, 5 ml glycerínu a 45 ml vody (Evianky). Suroviny smícháme v lahvičce a necháme při pokojové teplotě macerovat 24 hodin. Přefiltrujeme přes kávový filtr a použijeme do receptu níže.


Ze všeho nejdříve veškeré nádoby a nářadí vydezinfikujeme vysokoprocentním lihem. Do zvláštní misky dáme cca 5 ml vody, přisypeme kyselinu hyaluronovou, zamícháme a necháme 10-15 minut odstát za občasného promíchání. Vznikne gel - necháme bokem a nezahříváme. Do druhé misky poté odměříme olej a emulgační vosk, do třetí misky dáme zbytek minerální vody a macerát. Druhou a třetí misku vložíme do vodní lázně.

Počkáme, dokud se emulgační vosk zcela nerozpustí.

Poté vlijeme vodu do oleje a mícháme, zprvu kapučínovačem, poté metličkou. Ve chvíli, kdy směs začne houstnout, přidáme hyaluronový gel, promícháme a přidáme konzervant. PH tohoto krému je cca 6,5. Pokud potřebujeme kyselejší formu, přidáme několik kapek kyseliny mléčné, nebo do vodní fáze hned na začátku přidáme pár zrnek kyseliny citronové.

Hotový krém přendáme do dózy a označíme datum výroby nebo spotřeby. Vydrží nejméně 3 měsíce. 

11 komentářů:

  1. Dobrý den Míšo-krém bych chtěla vyrobit pro svou 15ti letou neteř, má, asi jako každý puberták, akné. Mám olej z černého kmínu, tím bych nahradila lískový a co byste mi doporučila místo kyseliny h.? Tu zatím nepotřebuje :)
    Děkuji moc za odpověď
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tu určitě ještě netřeba. U kmínového oleje bych byla opatrná, mohou na něj být alergie a mimo to má poněkud nevábný odér. Raději nechte neteři ať si udělá test kožní snášenlivosti na olej a zda snese jeho vůni. Jinak na pleť s problémy akné můžete do krému klidně přidat 1g oxidu zinečnatého a 5 kapek rozmarýnového extraktu. A máte "vytuněno".

      Vymazat
  2. JJ já vím,že kmínový olej nemá valnou vůni,ale mám ho 250 ml tak jsem myslela, že bych ho uplatnila na takovéto typy pleti na který je určen. Už jsem ji upozorňovala, že zrovna nevoní, říkala,že je jí to jedno, ale je pravda, že k němu ještě nečuchala :) Míšo děkuji moc za radu.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím..Kde seženu tapecsiune na krém?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V eshopu www.kosmetickesuroviny.cz - stačí kliknout na tepezcohuite a přesměruje Vás to.

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Je možno vynechat kys. hyal., popř. ji něčím nahradit?
    Děkuji :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete vynechat. Pokud by jste chtěl na hradit, ak Fucogelem, ale na úkor vodní fáze - např 3-5 ml

      Vymazat