středa 12. srpna 2015

Léčivá micelární voda

Recept na micelární vodu už na blogu najdete, nicméně kamarádka mě poprosila o výrobu micelárky, která bude pomáhat léčit nedokonalosti pleti. Věřím, že se vám tento jednoduchý recept bude líbit alespoň tak, jak se líbil jí.


Recept na 100 ml

3 ml sulfátovaného ricinového oleje (pro odměření je nejlepší stříkačka)
3 ml caprylisu
25 ml macerátu z Tepezcohuite
70 ml vody
20 kapek cosgardu

Ze všeho nejdříve je třeba si vyrobit macerát. Na výrobu této micelární vody a krému, který bude následovat, potřebujeme 5 g pudru Tepezcohuite, 5 ml glycerínu a 45 ml vody (Evianky). Suroviny smícháme v lahvičce a necháme při pokojové teplotě macerovat 24 hodin. Přefiltrujeme přes kávový filtr a použijeme do receptu níže.

Do 100 ml lahvičky dáme sulfátovaný ricinový olej, ve kterém rozpustíme caprylis. Následně se přidá voda, macerát a konzervant, protřepe se a HOTOVO. Nic víc, to je vše. Práce na 3 minuty i s odměřováním.

Hotový výrobek při dodržení hygienických postupů vydrží 6 měsíců. Používá se jako pleťové čistící mléko - na vatový tamponek se voda nanese a krouživým pohybem se pleť vyčistí. Caprylis má tendenci se separovat, takže je třeba lahvičku před použitím protřepat.

6 komentářů:

  1. Dobrý deň, pred pár dňami som robila túto micerálnu vodu, presne podľa Vášho receptu, namiesto konzervantu cosgard som však použila leucidal v koncentrácii 4%, aj napriek tomu sa mi v micerálnej vode asi po dvoch dňoch objavila pleseň. Macerát z Tepezcohuite bol použitý do tejto micerálnej vody asi deň po macerácii, nebol starý. Samozrejme všetko som mala vydezinfikované 96% alkoholom. Neviete mi prosím poradiť, kde môže byť problém?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, těžko říct. Kontaminovat se může výrobek i při použití. Nicméně pokud se objevila plíseň již po 4 dnech, tak pravděpodobně došlo ke kontaminaci už při výrobě. I toto se bohužel může stát a nelze tomu 100% předejít.

      Vymazat
  2. Dobrý den, dělala jsem si hydroglycerinový macerát z Tepezcohuite. Na filtraci jsem první použila kávový filtr, ale skoro nic neteklo, tak jsem použila filtrační papír-to bylo trochu lepší. 100ml macerátu jsem filtrovala 3 hodiny a získala jsem cca 50ml čistého macerátu. Používám špatný filtr, nebo dělám někde jinde chybu, či je všeobecně pomalá filtrace při použití práškové byliny normální??? Všimla jsem si, že ten prášek vždy uspal filtr, take jsem několikrát během filtrace filtry měnila...děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, mohu cosgard nahradit extraktem z grepovych jader, ve stejném dávkování?
    Děkuji za informaci :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. extrakt z grepových jader není konzervant ve smyslu konzervant, ale řadí se spíše mezi antioxidanty. Působí pouze na některé "brebery". Použít hosamozřejmě lze, ale není prostě tak účinný jako cosgard a a jiné širokospektrální konzervanty. Dávkování by pak mělo být na obalu.

      Vymazat