středa 1. dubna 2015

Tělový krém - sameťáček

Dámy, pojďme se trochu hýčkat. Však si to zasloužíme. Sameťáček je opravdovým potěšením nejen pro tělo, ale i pro vaši mysl, protože nádherně voní (alespoň mně :)). Recept je jednoduchý, i když obsahuje dva emulgační vosky, ale právě díky jejich kombinaci krém získává na sametovosti. Je to jeden z mých oblíbených starších receptů, takže věřím, že se Vám bude líbit.

Recept na cca 100 ml

2 g skvalanu
72 ml minerální vody
20 kapek cosgardu


2 misky
kapučínovač
mini metličku
váhu
100 ml dózu

Ze všeho nejdříve veškeré nádoby a nářadí vydezinfikujeme vysokoprocentním lihem. Do jedné misky poté odměříme oleje a vosky, do druhé misky  minerální vodu a glycerín. Obě misky  se vloží do vodní lázně. Fotografie jsou ilustrační - jak jsem psala, je to jeden z mých starších oblíbených receptů, takže fotky výrobního postupu nemám  hned teď k dispozici :)


Počkáme, dokud se emulgační vosky zcela nerozpustí.


Poté vlijeme vodu do oleje a mícháme, zprvu kapučínovačem, poté metličkou. Pokud  se bude šlehat intenzivně, bude krém nadýchanější a vzdušnější.


Nakonec přidáme skvalen, konzervant a  esenciální olej. Skvalan se může přidávat hned do olejové fáze, ale pokud je ho takhle málo, dávám ho až ke konci.


Hotový krém přendáme do dózy a označíme datum výroby nebo spotřeby. Pokud se používá konzervant, vydrží krém cca 3 měsíce. Pokud chcete variantu bez něj, je třeba krém skladovat v ledničce a měl by se do 1 měsíce spotřebovat. Pokud krém změní odér, musí se vyhodit.
Kombinace vůně oleje z granátového jablka a růžového dřeva se mně osobně hodně líbí, ale záleží jen a jen na Vás. Může se použít  jiný esenciální olej a místo granátového oleje jiný, třeba olivový, mandlový - prostě podle Vašich preferencí. 
Glycerín spolu se skvalenem krásně změkčují pokožku. Pokud jste proti glycerínu zaujaté, můžete ho vynechat. Pak je ale lepší zvýšit o to víc množství skvalanu - pokožka Vám určitě poděkuje.


2 komentáře:

  1. Skvalen je živočišného původu. Asi jste měli na mysli Skvalan (olive squalane). Předpokládám tedy, že se jedná o překlep.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, jedná se samozřejmě o skvalan :)

      Vymazat