neděle 12. dubna 2015

Pampeliška, jak ji neznáte

Pomalu ale jistě jaro nabírá na síle, což je vidět hlavně na našich zahradách, loukách i v lesích. Všude začínají kvést různá kvítka a mezi nimi i pampelišky. Pampelišky mají velké množství zdravotních benefitů a určitě stojí zato je shrnout. Mimo to ji můžete použít i v pleťové kosmetice, takže pojďme na to :)



Smetanka lékařská je známá pod lidovým názvem pampeliška. Jeto žlutě kvetoucí rostlina, známá kromě charakteristického květenství i svými velkými laločnatými listy. Je velmi odolná a díky tomu i značně rozšířená. Můžeme ji najít po celé České republice, Evropě, ale i Asii. Roste v zahradách, loukách, polích, ale i prostě podél cest. Z hlediska obsahu účinných látek je zajímavý její kořen obsahující hořčiny, třísloviny, inulin (na podzim to může být až 40%, na jaře jen kolem 2%), triterpeny, steroly, aminokyseliny, kaučuk (až 25%), fytoncidy, minerální látky (hlavně měď, draslík a mangan) a další.

V mladých listech je možné nalézt značné množství vitaminu C a kyseliny křemičité. V květech jsou obsaženy flavonoidy, karotenoidy, silice atd. Ze Smetanky se sbírá hlavně kořen, někdy list nebo nať s kořenem. Většinou se používá ve formě odvarů z rozdrceného kořene. Smetanka lékařská působí příznivě na tvorbu žluči a vylučování slin. Má rovněž diuretický účinek. Pro tyto zmíněné účinky je součástí čajových směsí, které se pijí při chorobách žlučníku a cukrovce (napomáhá snižovat hladinu krevního cukru). Pozitivně působí také při podpoře trávení.

Její léčebné použití se objevuje již velmi dlouho v historii. V antice byla šťáva z pampelišek užívána jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, jejím mlékem se léčily záněty očí. Avicenna léčil čerstvou šťávou vodnatelnost a překrvení jater. V lidovém léčitelství se dále Smetanka používá mimo jiné při jaterních potížích, revmatismu. Rovněž se v léčitelství doporučuje při chronické únavě či proti degradaci kostí a chrupavek. Bylinkáři také uváděli, že pomáhá vyvolat menstruaci či lze ji použít při léčbě močových kamenů.

Pampeliškové mléko, je užitečné při léčbě kožních nemocí, které jsou způsobeny mikrobiální a mykotickou infekcí. Nicméně je třeba dbát zvýšené opatrnosti v oblasti očí. Pampeliškové mléko může být použito na svědí, kožní onemocnění, ekzémy a další kožních infekce. Paradoxně na ní ale může být někdo alergický, takže je na místě dbát zvýšené opatrnosti. 

Jak pampelišku použít na pleť

Pokud pomineme to, že pampeliška patří mezi řadu bylin, které čistí krev, a proto je vhodná k jarní očistné kůře, což se samozřejmě následně projeví v prozářené pokožce, pak, abychom mohli pampelišku použít, je třeba si nejdříve vyrobit macerát. 
Macerát z pampelišky - olejový
Vybereme si místo, kde si natrháme pampelišky. Pro výrobu macerátu květy zbavíme lůžka a necháme je alespoň den zavadnout, díky čemuž se sníží množství vody v květech. Poté květy dáme do čisté lahve a zalijeme olejem, např. slunečnicovým. Pro urychlení macerace můžeme použít metodu za tepla.
Samotný macerát je vhodný jako mazadlo na bolavé klouby, bolesti svalů, popraskané ruce (ideální pro ty, kdo pracují na zahradě). Opakovanou macerací s novými květy můžeme zvýšit množství účinných látek v oleji. Dobrá je i kombinace s arnikou.
Macerátem poté můžeme obohatit tělová mléka, krémy, pleťové krémy.
Pokud bychom chtěli z pampelišky "dostat" i vysoký obsah vit C, který nalezneme zejména v mladých listech, použijeme hydroglycerínový macerát.
Pampeliškové mýdlo
Sušené květy můžete přidat do mýdlové hmoty, stejně jako malé množství hotového macerátu (cca 3%). Mýdlo tím získá na kvalitě. Pokud ovládáte výrobu klasického mýdla, pak lze samozřejmě použít i olejový macerát jakožto jednu ze základních surovin.
Pampelišková mast
Pampelišková mast se vyrábí z macerátu. Stačí k tomu 9 g včelího vosku a 51 ml macerátu. Postup je shodný s výrovou třezalkové masti.

Zdroje:

http://www.celostnimedicina.cz/smetanka-lekarska-taraxacum-officinale.htm#ixzz3X6LLtBfv
Nápady jsou mé :)

6 komentářů:

  1. Dobry den, zaujal ma olejovy pupavovy macerat. Chcem sa opytat kolko oleja na pribliizne kolko kvetov mam dat? A pisete, ze kvety treba otrhat z lozka - tj. macerujem iba samotne zlte okvetne listky?
    Dakujem za odpoved. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, bez té zelené spodní části. Poté je necháme 1 den zavadnout, následně vložíme do lahve, mírně (opravdu mírně) stlačíme a zcela zalijeme olejem. U sušených (zcela sušených) se používá poměr 1 díl bylinek a 4 díly oleje, u zavadnutých bylinek, popřípadě čerstvých je to 1:1.

      Vymazat
    2. Tak dnes som po 6 tyzdnovom macerovani zliala prvu masticku. Je naozaj dobra, rychlo sa vstrebava a nechava jemnu pokozku. Co sa da dalej este vyrobit z maceratu? Robim to prvykrat a nevyznam sa. Masticiek z toho mnozstva maceratu by bolo prilis vela :)) Vdaka za odpoved

      Vymazat
    3. Olejový macerát můžete v podstatě použít do jakékoliv emulze, tedy krémů, pleťového, tělového, přidat ho do mýdel, ať již při jejich výrobě metodou za studena, nebo těch, která jsou již hotová a prodávají se v blocích pro další tavení a obohacení.

      Vymazat
  2. Míšo a ten hydroglycerínový z květů, nebo listů?A taky zavadnuté a 6 týdnů?

    OdpovědětVymazat
  3. Klidně z obého. A záležet bude, jak velké budou částečky, čím menší, tím katší dobu. Např. bylinné pudry stačí 24 hodin.... Lépe je nechat to zavadnout. Hydroglycerínový dělám ale v temnu a hlavně hotový konzervuji a skladuji pak v ledničce. V tomto macerátu se rozpustí hlavně všechny vit. rozpustné ve vodě. Díky listům se do macerátu dostane např. i magnézium, které je obsaženo v chlorofylu...

    OdpovědětVymazat