pátek 3. dubna 2015

Chlapský šamponosprcháč - aneb 2 v 1

Co si budeme dámy vykládat, muži by měli nejraději jeden naprosto univerzální produkt na vše. No, s tímhle si ani já neporadím, ale šampon a sprchový gel v jednom jsem vyráběla pro svého manžela. Základ je univerzální, tedy i pro dámy, mužské jsou zvolené esenciální oleje. Prostě to tentokrát nebude vonět po kytičkách, ale po lese s citrusem :)


Recept na cca 100 ml

30 ml silného čaje z přesličky - nebo jen vodu
 4 ml aloe extraktu
10 ml solného roztoku

Ze všeho nejdříve je třeba si vyrobit silný čaj z přesličky, na který potřebujeme 1 vrchovatou lžíci sušené přesličky a cca 100 ml vody (něco nasáknou bylinky a něco poté samotný filtr, proto se dává více vody, než je ve skutečnosti třeba). Bylinky zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat do vychladnutí. Následně čaj přefiltrujeme.

Do misky dáme šamponový základ do kterého přidáme čaj  opatrně mícháme, aby jsme směs moc nenapěnili. Šampon je v tuto chvíli docela tekutý. Přidáme i aloe extrakt.



Přidáme esenciální oleje, které jsme rozpustili v sulfátovaném ricinovém oleji. 

Nyní přichází ke slovu solný roztok, který pro tuto jednu dávku připravíme rozpuštěním jedné vrchovaté čajové lžičky obyčejné kuchyňské soli v jedné polévkové lžíci vody (15 ml). Je lepší směs zahřát, sůl se rozpustí rychleji. Solný roztok 10 ml vlijeme do šamponu a opět pomalu mícháme. Směs začne houstnout.



Hotový šampon má pH 5,5.

 Výrobek je možné používat jak na vlasy, tak na tělo - tedy alespoň můj manžel to takhle používá. Tak jako jiné šampony, i tento nesmí přijít do očí, protože pálí.
Konzervant jsem s ohledem na malé množství nepoužila. Pokud si šamponu vyrobíte víc, doporučuji ho zakonzervovat například cosgardem.

Žádné komentáře:

Okomentovat