sobota 23. září 2017

Fenykl obecný

Fenykl je znám především ve formě čaje používaného ke zmírnění projevů špatného zažívání.  Léčivý potenciál  fenyklu znali již staří Egypťané, Řekové i Římané. My si však zaměříme na jeho využití v DIY kosmetických produktech.


Trocha teorie

Fenykl je dvouletou vysokou bylinou. Listy jsou úzké, čárkovité na dlouhých stopkách. Stonek je jemně proužkovaný s mnoha větvičkami. Květy jsou seskupené v okolících, žluté až žlutozelené, s velkými květními okolíky. Plodem je šedožlutavá nažka s pěti žebírky, charakteristické vůně.
Jedná se o teplomilnější rostlinu, které vyhovují podobné pěstební podmínky jako vinné révě. Má tedy rád slunce, hluboké půdy bohaté na živiny s obsahem vápníku.
Plod fenyklu obsahuje řadu terpenů, pryskyřici, hořčiny, saponiny, nenasycené mastné kyseliny, flavonoidy a řadu vitamínů a minerálů jako vitamín A,B, C, E, hliník, vápník, chrom, železo, hořčík, mangan, draslík, selen… (J. A. Zentrich).

Sběr

K léčebným účelům se sbírají plody – semeníky, před příchodem mraz. V době, kdy se plody sbírají, může velmi snadno dojít k záměně s jinými plody, včetně jedovatých. Z tohoto důvodu je lepší buď jeho cílené pěstování, nebo nákup. Skladujeme ho po proschnutí nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem, v temnu.

Použití

Vodní infuzi lze použít do krémů na oční okolí, protože má zklidňující účinky. Macerát uklidňuje nervózní a začervenalou  nebo podrážděnou pokožku. Ve formě olejového macerátu ho lze použít do masážních olejů, protože uvolňuje křeče.

Olejový  macerát
Do čisté skleničky do objemu 1/4 vložíme podrcené a zalijeme olejem neutrální vůně. Velmi vhodný je dezodorizovaný mandlový nebo slunečnicový olej. Necháme macerovat v temnu, při pokojové teplotě čtyři až šest týdnů, při občasném protřepání. Čím jemněji budou plody podrcené, tím kratší dobu macerace budeme potřebovat. Po uplynutí doby macerace macerát přefiltrujeme přes jemné plátno. Hotový macerát uchováme v čisté lahvičce, v temnu a chladu.

Masážní tělový olej
Na výrobu oleje budeme potřebovat jeden díl fenyklového olejového macerátu, vyrobeného nejlépe ze slunečnicového oleje. Dále vezmeme jeden díl mandlového oleje a jeden díl makadamiového oleje. Na každých 100 ml oleje vezmeme 3 kapky čistého vitamínu E. Vše smícháme a vtíráme do pokožky v místech, kde nás trápí křeče. Olej je vhodný na uvolnění svalových, ale i menstruačních křečích. Vitamín E olej stabilizuje a zajistí  oddálení jeho oxidace.

Zklidňující pleťový krém
Pro přípravu krému použijeme jednoduchý způsob, díky kterému si  bude moci krém připravit každý. Do vydezinfikované misky  odměříme 43 ml fenyklového přefiltrovaného  nálevu a 7 g emulgačního vosku glyceril stearate citrate (díky tomuto vosku bude mít krém přirozeně mírně kyselé pH). Vložíme do vodní lázně a zahříváme do doby rozpuštění vosku. Misku vyjmeme a mícháme do vychladnutí (po rozmíchání si můžeme pomoci druhou miskou s ledovou vodou). Do takto připraveného základu vmícháme 5 ml třtinového skvalanu, 3 ml meruňkového oleje a 2 ml arganového oleje  a 12 kapek cosgardu.

Čistící zklidňující pleťové tonikum
Pro přípravu tonika budeme potřebovat 81 ml fenyklového přefiltrovaného nálevu, 5 ml glycerínu, 10 ml ultraskvalanu (má výborné čistící schopnosti) nebo jiného tzv. „suchého oleje“,  3 ml coco glucosidu, 4 kapky kyseliny mléčné a 20 kapek cosgardu. Do vydezinfikované nádobky si odměříme veškeré suroviny a přelijeme do 100 ml vydezinfikované lahvičky nejlépe s uzávěrem s kapací vložkou. Používáme ke každodennímu ošetření pokožky. Tonikum je nutné před použitím protřepat. 

Uklidňující koupel
Pro uklidňující koupel s jemnými pečujícími účinky budeme potřebovat 2 litry fenyklového nálevu (4 vrchovaté lžíce podrceného fenyklu přelijeme vroucí vodou a necháme louhovat do vychladnutí, přefiltrujeme), 5 lžic nejlépe domácího medu a čtyři velké hrsti ovesných vloček (nejlépe v bio kvalitě). Vločky nejméně 2 hodiny před koupelí zalijeme teplou vodou a necháme bobtnat. V přiměřeně horké koupeli rozpustíme med, přidáme fenyklový nálev a nabobtnalé vločky (včetně vody, ve které bobtnaly). Pro umocnění požitku můžeme do medu přimíchat 50 kapek levandulového esenciálního oleje. Ponoříme se do koupele na dobu alespoň 20 minut. Vločkami v koupeli můžeme jemně otírat pokožku. Koupel má nejen zklidňující, ale i pečující účinky. Pozor při vypouštění lázně, vločky mohou zanést odpad.

Zklidňující maska
Do skleněné nebo porcelánové misky dáme lžičku rýžového pudru, lžičku kaolínu a ½ lžičky ovesného hedvábí, přidáme ½ lžičky olejového macerátu a tolik vodního macerátu, aby vznikla pasta, kterou naneseme na očištěnou pleť. Necháme působit 10-15 minut a poté za pomoci teplé vody a houbičky jemně odstraníme. Pleť následně ošetříme nejlépe zklidňujícím krémem vlastní výroby.

Veškeré potřebné suroviny lze zakoupit ZDE.


Zdroje:
Hönfelderová, I. a Schönfelder, P.: Léčivé rostliny, Praha 2010.
Rubcov, V. G.: Zelená lékárna, Praha 1985.
Veit M.: Léčivá kosmetika z přírody, Praha 2014.
Janča, J., Zentrich, J. A.: Herbář léčivých rostlin E-K, Praha 2008.

2 komentáře:

  1. Ta koupel zní skvěle, ale ty vločky bych dala do gázového čtverce - dají se koupit v lékárně a teprve pak louhovala. Tím se vyřeší problém s ucpaným odpadem, řekla bych :-)

    OdpovědětVymazat