úterý 19. září 2017

Dětská kosmetika

Při spravování skupiny Přírodní kosmetika na Fcb,  jsem si všimla,  že se poměrně často řeší kosmetika pro děti.  Většinou chcete samozřejmě vyrobit to nejlepší i pro své děti,  obdarovat své neteře,  děti svých kamarádů, a tak. Druhou skupinu pak tvoříte vy,  kteří se snažíte vlastnoručně vyrobenou kosmetikou pomoci s nějakým kožním problémem.  Ke druhé skupině se ještě vrátím,  ale teď se vrhnu na tu první, jednodušší a větší :).


Pokud je pokožka vašeho či jiného dítka zdravá,  pak se pro ně kosmetika vyrábí snadno.  Dětská kosmetika by měla být obecně co nejjednodušší a hlavně není třeba přidávat skoro žádné aktivní látky.  Záměrně píšu skoro žádné,  protože i bylinné extrakty jsou ve své podstatě aktivní látky. Pokožka dětí se řadí mezi typ pokožky citlivé,  proto při volbě surovin volíme ty nejjemnější.


Péče o miminka


Všimli jste si,  kolik kosmetiky se nachází v regálech s miminkovskými potřebami? A tušíte,  co vlastně mimčo potřebuje?  No skoro nic... A to myslím smrtelně vážně. Teď by mě asi Johnson and Johnson ukamenoval. Pamatuji si,  když se mi narodil syn,  jak mi dětský doktor řekl,  hlavně ho nemyjte mýdlem od Johnsona...  Tenkrát jsem se zarazila,  protože jsem si pomyslela "A to ho jako mám nechat jako prase?" Ale čím víc jsem nad tím přemýšlela, tak jsem mu musela dát za pravdu. A přestala jsem syna mýt jakýmkoliv mýdlem v podstatě hned...  Když se nad tím zamyslíme,  jak se vlastně může mimčo ušpinit? No buď se zpotí,  nebo pokadí. Obojí zvládne voda.  Nezatracuji jemné dětské ubrousky,  na cestu jsou ternem,  ale když jsme s miminkem doma,  tak proč je používat?  Pokud se nechceme vzdát komfortu jednorázových ubrousků,  tak si jednoduše nastříháme speciální netkaný textil na požadovaný rozměr a ráno si odhadnutý počet ubrousků dáme do nějaké dózy a zalijeme třeba heřmánkovým nálevem tak,  aby byli ubrousky příjemně vlhké.  Když si je takto nachystáme každý den,  vyhneme se konzervaci... Chceme-li být ekologičtí,  nastříháme stará bavlněná trika a použité čtverečky prostě vypereme.

Dvakrát týdně jsem syna navíc koupala v ovesném mléce.  Měl lehký atopický ekzém a tohle mu dělalo dobře.  Jednoduše jsem hodinu před koupelí vzala hrst jemných BIO ovesných vloček a přelila je litrem hodně teplé,  ne vroucí,  vody.  Potom jsem vše,  včetně vloček nalila do vaničky s vodou a syna jsem omývala.  Vločky obsahují velké množství pleti prospěšných látek a dělají dobře i exematikům.

Po koupeli jsem do ještě vlhké pokožky jemně vtírala meruňkový olej a na sušší místa jsem používala bambucké máslo.  To ale až poté,  co mu na ten exém nezabíralo nic předepsané doktorem... Zdravé pokožce tak bude meruňkový olej bohatě stačit :)

Malé děti

U dětí platí, že méně je více. Proto pokud budeme chtít vyrábět už sofistikovanější produkty, pak bych volila ty nejjednodušší. Do základní péče bych už přeci jen zařadila jemný mycí prostředek. Můžete vyzkoušet třeba tento Sprchový olej s jemnou modifikací. Místo slunečnicového oleje bych dala mandlový a místo základu na sprchový gel bych dala coco glucosid.
Je na místě uvézt, že bych do věku 3 let úplně vynechala jakoukoliv parfemaci včetně esenciálních olejů. Od tří let pak stačí pár kapek levandule, heřmánku či mandarinky.
A teď co s vlásky. No já mám kluka a tomu stačí umytí vodou, s jemnými holčičími vlásky zkušenost nemám. Možná bych ale hned od začátku najela na metodu No Poo.
Do péče o pokožku, zvláště v zimě, bych pak určitě zařadila různá šlehaná bambucká másla. recept na Medové šlehané tělové máslo lze připravit s mnoha modifikacemi, stačí si zvolit místo třtinového skvalanu (pro dětskou pokožku  je ale opravdu vhodný) třeba meruňkový nebo mandlový olej. Místo bambusového pudru klidně pudr rýžový.
Vhodnou alternativou ke krémům jsou potom dvoufázové produkty, u kterých nám odpadne pro někoho možná složitý postup výroby. Dvoufázových produktů si můžeme vytvořit celou řadu, přičemž můžeme použít  například následující oleje:
  • Meruňkový
  • mandlový
  • jojobový
  • makadamiový
  • caprylis
  • třtinový skvalan
  • maliníkový
  • trnkový
  • švestkový
Jako vodní fázi můžeme použít třeba jen květinovou vodu - levandulovou, heřmánkovou, růžovou. Odpadne nám pak potřeba měřit pH, protože hydroláty jsou přirozeně mírně kyselé, tak nám budou fungovat nejčastěji používané konzervanty (ano, tady se bez nich už neobejdeme). Můžeme také použít bylinné nálevy (heřmánkový, maliníkový, levandulový, růžový, měsíčkový) s přidáním 3 kapek kyseliny mléčné. To nám rovněž zaručí potřebné pH. Do vodní fáze můžeme přidat navíc i aloe extrakt nebo třeba růžovou šťávu. Jednoduchý recept na dětský dvoufázový sprej by pak mohl vypadat třeba takto:
10 % meruňkového oleje
81% heřmánkového nálevu
na každých 100 ml 3 kapky kyseliny mléčné
konzervant (například 0,6 % cosgardu)
Před použitím je třeba směs protřepat. Různé modifikace tohoto spreje plně nahradí klasické krémy.

Děti školou povinné

U větších dětí můžeme už trochu popustit uzdu fantazii. I zde ale platí, že není třeba přidávat do produktů žádné sofistikované aktivní látky (u zdravé pokožky). Bohatě si vystačíme s různými bylinkovými nálevy a ryze rostlinnými aktivkami typu okurková šťáva, růžová šťáva, aloe extrakt, čajový extrakt apod. Do kosmetiky pak můžeme přidat i panthenol či glycerín.
Co všechno můžete pro své děti vyrobit najdete například i pod záložkou Dítě. Produkty je třeba používat s citem, složitější (obsažnější recepty) produkty jsou určené spíše už náctiletým, které pak může i trápit řada kožních problémů, které je třeba ze všeho nejdříve konzultovat s lékaři. Při nevhodně volených produktech bychom totiž mohli napáchat více škody než užitku, a to je to poslední, co by jsme asi chtěli.

Kožní problémy

Jak jsem slíbila, na konec ještě něco o kožních problémech. Obávám se, že tady bude každá rada drahá. Nemůžete bohužel ode mě čekat univerzální návod. Ten totiž neexistuje, ale to určitě víme všichni :) S kožními problémy je třeba opravdu nejdříve zajít za lékařem. A dle mého názoru nejlépe za takovým, který se věnuje celostní medicíně. Ačkoliv moderní lékařství v žádném případě nezatracuji, myslím si, že celostní lékaři problémy opravdu léčí. Jdou totiž ke kořenu problému a neodstraňují jen následek. Moderní medicína je bohužel z větší části postavena na principu Vyrobme si pacienty, protože co si budeme namlouvat, peníze, které se ve farmacii točí jsou nepředstavitelné.
Proto pokud chceme léčit příčinu, proč to nezkusit z jiné strany. Ona totiž většina kožních problémů (a nejen kožních) přímo souvisí s naším způsobem života, s naší psychikou. Pokud se tělo s psychikou správně vyladí, pak začne s naprostou většinou vše fungovat tak, jak má. A jsme zase u jednoduchých produktů :)

A poznámka nakonec. Děti na sluníčko nepatří - tím myslím žádná opalovačka, proto se od mé maličkosti nedočkáte žádného příspěvku na toto téma. Jsem možná v tomto případě ortodoxní, ale myslím si, že je to dobrá volba :)

2 komentáře: