čtvrtek 26. května 2016

Pleťový - tělový krém ekzemáček

Formulace vytvořená na přání. Přáním bylo vytvořit krém pro citlivou pokožku s lehkým ekzémem. Snažila jsem se o co nejjednodušší formulaci, která ale bude respektovat stav pokožky.



Rozpis na cca 100 ml

10 g meruňkového oleje
10 g konopného oleje
6 g olivolu
1 g allantoinu
69 ml vody (demi, destil...)
20 kapek Cosgardu


Mimo to budeme potřebovat dvě misky, dózu, metličku nebo kapučínovač, vysokoprocentní líh na dezinfekci, vodní lázeň. 

Vše potřebné můžete zakoupit ZDE.

Postup je velmi jednoduchý. Do jedné misky odvážíme oleje a olivoil (olejová fáze), do druhé vodu a allantoin. Misky vložíme do vodní lázně a zahříváme do doby roztavení vosku v oleji. Misky vyjmeme, přičemž vodu s allantoinem nejdříve energicky promícháme a následně vlijeme do olejové fáze. Energicky mícháme do vytvoření bílé emulze. nyní si můžeme pomoci větší miskou s ledovou vodou, do které vložíme misku s emulzí. Za stálého míchání směs zhoustne. Nakonec přidáme Defensil a cosgard.
PH takto připraveného krému je 6-6,5 - bude záležet na použité vodě.
Konopný olej spolu s meruňkovým příznivě působí na ekzematickou a citlivou pokožku, allantoin ji zklidňuje a Defensil významně ulevuje od projevů citlivé až ekzematické pokožky.
Do krému jsem schválně nedávala žádné EO na ovonění, protože u takto postižené pokožky cokoliv navíc může naopak způsobit podráždění.
Soudě podle reakcí obdarované, krém účel splnil :)

5 komentářů:

  1. Hups, nemám defensil :-( teď jsem objednala dermasoft, ale to tam použít nemůžu, že? No musím postupně ty vaše novinky nakoupit:-) je krém vhodný i pro roční dítě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, nejdou zaměnit, tohle je opravdu něco jiného. Krém je z natolik jemných surovin, že by neměl vadit ani ročnímu dítku. Tak či tak ale doporučuji provézt test kožní snášenlivosti (tak jak doporučuji obecně u každého nově vyrobeného produktu, protože každý jsme originál).

      Vymazat
    2. Krém jsem vyrobila, jen jsem byla líná dávat allantoin lžičkou a upadly mi z pytlíku 2 gramy:-( a po natření krému, jde čítit, že je tam nějaký prášek:-( jinak konzistence super, i Tomínkovi zatím pasuje tak uvidíme s dlouhodobějším užíváním. Díky za recept:-)

      Vymazat
  2. Míšo můžu místo olivoilu použít vosk č. 3 nebo olivem 1000? a v jakém pak množství prosím? Ještě bych ráda přidala aloe vera gel, mám ubrat pak na vodní složce? děkuju moc Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. můžete olivemu zhruba stejně, a aloe lze a odečítá se pak vodní fáze

      Vymazat