pátek 27. února 2015

Solný šampon

Poněkud nezvyklý druh šamponu, který ale překvapivě velmi dobře funguje. Obsahuje 50% soli, což sice na první pohled vypadá hrozivě,  ale díky ostatním složkám nemám problém s vysušováním.

Recept na 100 g

50 g soli, já jsem použila kuchyňskou,  ale můžete použít mořskou (ne hrubou)
17 g čerstvé citronové šťávy, cca polovina citronu
2 g caprylisu
3 g kokosového oleje
22 g hustého mýdlového základu,  který se ředí vodou (budu mít v eshopu, ale určitě pak šampon vyzkouším i s dalšími bázemi,  které budu mít)
3 g panthenolu
20 kapek nějakého esenciálního oleje

Všechny suroviny prostě a jednoduše smíchejte v misce. Šampon má bezprostředně po vyrobení řidší konzistenci, ale do druhého dne zhoustne, jak je patrné z fotečky. Konzervant jsem nedávala,  protože je to za prvé malá dávka a za druhé už jen samotná sůl konzervuje dostatečně. 

Pro upřesnění dodávám,  že jsem šampon použila na dvakrát,  při druhé aplikaci poměrně slušně i pěnil a spotřebovala jsem ho na polodlouhé vlasy cca polévkovou lžíci. Po umytí jsem použila rozmarýnovou masku

Vlasy mam opravdu měkké na dotek, takové příjemné.  U nás bojuji navíc i s velmi tvrdou vodou, takže citron v šamponu si tím docela dobře poradí. 

Mě šampon nevysouší,  ale samozřejmě někoho může.  Pokud budete mít tento problém, přidejte o několik ml více kokosového oleje  na úkor soli. Sůl v šamponu má i jemný abrazivní účinek, takže pokud trpíte lupy, velmi jemně je odstraní. 

Pokud jste již šampon vyzkoušeli,  napište,  jak Vám vyhovuje.



14 komentářů:

  1. Ahoj, velmi mne zaujaly Tvé stránky. Chci si vyrábět kosmetiku,už jsem si nakoupila ingredience pro výrobu, ale jako konzervant jsem koupila Leucidal a ty používáš koskard, jak mám používat Leucidal, který je rozpustný ve vodě oproti Koskardu, který je rzpusný v oleji.Záměrem bylo aby vše bylo 100%přírodní.Ještě bych měla dotaz,proč ve svých receptech přidáváš vodu? Jaký to význam,když ji do krémů,balzámůatd. přidáváš.Děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, bez vody neuděláš klasický krém, bez vody to bude buď jen olej, nebo 100% máslo. Vodu potřebuješ pro hydrataci (stačí se podívat na etikety kupovaných krémů, všude máš na prvním místě vodu). Na dávkování se zeptej prodejce, nebo se podívej na etiketu, musí to tam být a každý konzervant se přidává nakonec, když je emulze prochladlá. No a tím, že máš v krému jak olej, tak vodu, tak se tam Leucidal rozpustí také. Tak snad jsem nějak pomohla

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vymazala jsem omylem...Mýdlový základ tohoto ražení nee. Ono vůbec tekutá mýdla se na koleni bez hydroxidu draselného nedají udělat..

      Vymazat
    2. Děkuji, tak nějaký objednám a počkám až přijde :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, Míšo. Chtěla bych se zeptat, jestli je tento šampon vhodný i na barvené vlasy. Trochu se bojím, aby se mi nevymývala barva. Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den i Vám :) Já mám vlasy barvené též a nepozoruji, že by se barva vymývala nějak víc. Ale otázkou je, jakou máte barvu, intenzitu... Kdyžtak ho zkuste tak týden před barvením, kdyby se Vám náhodou ta barva vymývala, tak aby jste to rychle doladila :)

      Vymazat
  5. Dobrý den-ten hustý mýdlový základ = tekuté koncentrované mýdlo na Vašem eshopu? A ten se musí tedy ještě zředit, v jakém poměru ? Omlouvám se za možná hloupé dotazy,ale jak jsem laik a něco se jmenuje jinak tak mám pochybnosti....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pohodě :) Ano, je to on. To ředění se vlastně udělá ostatními surovinami, takže se vše dávkuje přesně podle rozpisu.

      Vymazat
  6. Prosim,po použití tohoto solného šamponu ještě mužů opláchnout octem s vodou jak jsem zvyklá?díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezkoušela jsem, ale podle mého nevidím jediný důvod proč ne.

      Vymazat
  7. Tak vyzkoušeno! úžasné,vlasy jsou fantastický lesklé, hebké,nemasti se...jen mi vůbec nezhoustl,a sůl se furt usazovala,ale na funkci to nemělo žádný vliv... Bomba recept:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den,
    mohu místo hustého mýdlového základu použít certifikovaný šamponový základ (z vašeho obchodu) ?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to ono, zkoušela jsem, dokonce najdete i solný šampon II (jsou tam jiné poměry). To už je daleko lepší náhrada coco glucosidem.

      Vymazat